5 tehnici de time management care te pot ajuta indiferent că lucrezi de acasă sau de la birou

5 tehnici de time management care te pot ajuta indiferent că lucrezi de acasă sau de la birou

Gestionarea timpului nu înseamnă doar gestionarea orelor de lucru, ci este un mod de a te cunoaște pe tine însuți. Cu toții avem aceleași 24 de ore în fiecare zi, dar cât de bine le folosim depinde în totalitate de fiecare persoană în parte. Există tehnici de gestionare a timpului care îmbunătățesc modul în care lucrezi, care te pot ajuta să controlezi lucrurile care te distrag și mai ales să-ți sporești concentrarea. 

Trăim într-o eră a vitezei unde te simți mereu presat să produci cât mai mult, cât mai repede și cât mai bine. Tocmai de aceea, ne-am gândit ca de această dată să dezbatem problema timpului. Așadar, ți-am pregătit 5 tehnici de time management care te pot ajuta indiferent că lucrezi de acasă sau la birou:

1. Fă-ți o listă de activități clare

Crearea unei liste de activități poate să nu pară o tehnică de ultimă generație, dar este una dintre cele mai bune metode de a deveni mai productiv. O astfel de listă ar trebui să includă o varietate de sarcini: lucrări rapide și urgente, care ar putea fi finalizate în maximum 10 minute, dar și sarcini mai mari, care fac parte dintr-un proiect mai amplu.

O listă cu sarcini clar stabilite te va ajuta să-ți păstrezi concentrarea la ce lucrezi în orice moment, fără să-ți fie teamă că vei uita sau rata ceva. De fiecare dată când mintea ta se rătăcește, o privire rapidă la listă îți va reaminti ceea ce ar trebui să faci. Și, desigur, păstrarea unei liste de făcut aproape îți permite să vizualizează ceea ce îți dorești, lucru care te ajută și mai mult datorită memoriei vizuale.

Bineînțeles că lista de activități poate fi atât una trecută pe o agendă clasică, fie te poți folosi de o mulțime de aplicații care exact acest lucru fac: gestionarea sarcinilor. Todoist este una dintre cele mai populare aplicații de time management, în special datorită flexibilității sale (poate fi adaptată la majoritatea fluxurilor de lucru) și datorită simplității în utilizare. 

time management

2. Prioritizează: clasează-ți taskurile

Dacă scrierea unei liste de activități este primul pas către o mai bună gestionare a timpului, următorul pas este cel al prioritizării. Prioritizarea te îndrumă prin activitățile zilei în ordinea importanței, asigurându-te că sarcinile care contează cel mai mult sunt îndeplinite mai întâi. Atunci când îți clasezi sarcinile, ar trebui să acorzi prioritate întotdeauna pentru ceea ce este mai important și urgent. Imaginează-ți ce sarcini și activități au o valoare ridicată, ceea ce va avea cel mai bun efect asupra ta, a muncii tale și a echipei tale.

Fără prioritizarea sarcinilor, deseori sfârșim concentrându-ne pe activități care sunt presante, dar nu atât de importante, pur și simplu pentru că un termen limită. Prioritizarea este cea mai eficientă apărare împotriva sarcinilor urgente, dar neproductive.

3. Păstrează-ți focusul: evită distragerile

În ciuda celor mai bune intenții, toți suntem distrași de diverse lucruri, indiferent că lucrăm de acasă sau la biroul din compania din care facem parte. De la notificările telefonului mobil până la colegii de birou - plus amânarea, una dintre trăsăturile ființei umane - ajungem să facem lucrurile aproape întotdeauna mai greu decât ar trebui. Având în vedere că este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a-ți reveni după o întrerupere, costul productiv al distragerilor noastre zilnice se mărește rapid. Deci, trebuie să înveți să îți gestionezi eficient distragerile pentru a stimula concentrarea.

4. Menține o rutină

Aproximativ 40% dintre persoanele care lucrează de acasă consideră că flexibilitatea programului este cel mai mare beneficiu al muncii la distanță - dar pentru a profita de avantajele care survin odată cu munca remote este nevoie de o rutină. Stabilește intervale orare în care eviți distragerile de orice fel, astfel încât colegii cu care lucrezi să știe când să te contacteze și să aștepte un răspuns, iar membrii familiei să nu te deranjeze.

Dacă intenționezi să lucrezi din câteva locuri diferite, ia în considerare ce medii se potrivesc cel mai bine stilului tău de lucru și dacă ai o bună conexiune la internet. Nu ar fi rău deloc dacă ai avea un scurt plan care să te ajute să te menții pe calea dorită și să îți urmărești evoluția în fiecare zi. La sfârșitul fiecărei săptămâni de lucru, poți face o evaluarea a taskurilor îndeplinite, pentru a reduce la minimum provocările de luni dimineața.

5. Planifică-ți pauze și nu te simți vinovat

În loc să te gândești la managementul timpului în termeni de a face cât de mult poți într-un anumit interval de timp, trebuie să îți recunoști propriile limitări cognitive și să navighezi inteligent pentru a fi cât mai performant. Indiferent că lucrezi de acasă sau dintr-un birou trebuie să echilibrezi în mod constant munca cu odihna. La început, este posibil să îți programezi pauze regulate, asigurându-te că nu lucrezi intens timp de mai mult de 90 de minute. Aceste pauze nu trebuie să fie foarte lungi, însă s-a dovedit că o cafea, un ceai sau câteva minute petrecute afară la aer liber îmbunătățesc performanțele cognitive. Trebuie doar să-ți amintești - și să te simți îndreptățit - să le iei!

Timpul este singura resursă pe care nu o poți împrumuta sau cumpăra. Fără obiective clare, timpul și eforturile tale se vor duce pe apa sâmbetei. Așadar, în fiecare dimineață stabilește-ți succint de ceea ce vrei să te ocupi și de câteva ori pe zi verifică stadiul în care te afli. Dar, dincolo de a folosi timpul în mod smart, nu uita să iei pauze din când în când care să te ajute să îți eliberezi mintea și să-ți dea un nou boost de energie. 

Pe Debonaire.ro găsești cadouri corporate pentru angajați, colaboratori sau parteneri de afaceri. Surprinde-i cu un cadou personalizat și oferă-le o experiență inedită cu ajutorul produselor noastre gourmet.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!