8 abilități de lucru în echipă pe care angajatorii le apreciază la angajații lor

8 abilități de lucru în echipă pe care angajatorii le apreciază la angajații lor

“Lucrurile mărețe din business nu sunt niciodată făcute de o singură persoană; ele sunt realizate de o echipă de oameni” – Steve Jobs

Orice echipă are nevoie de îndrumare, comunicare, încurajare și monitorizare pentru a funcționa eficient. Candidații cu abilități puternice de lucru în echipă sunt căutați de angajatori tocmai pentru că demonstrează calități din zona leadership, colaborare și comunicare. Angajatorii din prezent se așteaptă ca angajații să fie buni jucători de echipă, deoarece munca în grupuri a devenit necesară pentru aproape fiecare industrie.

Inevitabil atunci când vorbim de echipă ne vine în minte exemplul sportivilor. Practic, două echipe au acces la acelaşi număr de jucători, aceiași antrenori, la acceaşi documentație pentru strategii și totuşi de cele mai multe ori la finalul jocului avem o singură echipă câştigătoare. Ce anume face diferența și de ce unele echipe funcționează mai bine decât celelalte deşi au acces la acelaşi tip de resurse? Specialiștii în domeniu afirmă că există abilități specifice care fac o echipă să funcționeze mai bine decât altele.

Iată 8 abilități de lucru în echipă care sunt esențiale indiferent de domeniul de lucru:

1. Comunicarea

Comunicarea este fundamentul muncii eficiente în echipă. Fie că lucrezi la o prezentare cu colegii de birou sau că ești implicat într-un nou proiect la locul de muncă, este important să discuți deschis și sincer cu membrii grupului despre așteptări, termene și responsabilități. Stabilirea unor linii deschise de comunicare promovează încrederea și creează un mediu pozitiv în echipă. Deși pot apărea neînțelegeri sau poate chiar conflicte, comunicarea directă și respectuoasă cu ceilalți membri ai echipei te va ajuta să rezolvi rapid problemele și să eviți conflictele.

abilitati de lucru in echipa

2. Managementul timpului

Gestionarea timpului și responsabilitatea sunt la fel de importante pentru cariera ta la fel cum erau și în școală. Managerii de proiect, de exemplu, trebuie să aibă abilități organizatorice puternice pentru a-și stabili obiective cuantificabile pentru echipa lor și a-i direcționa pe drumul cel bun în respectarea termenelor limită. Cu atât mai mult cu cât lucrezi într-o echipă unde managerul de proiect se poate schimba periodic, orice angajat trebuie să aibă abilități puternice de gestionare a timpului, stabilind priorități și delegând sarcini.

3. Rezolvarea problemelor

Persoanele eficiente cu o gândire îndreptată către rezolvarea problemelor sunt capabile să gândească obiectiv și productiv atunci când apar probleme. În loc să se concentreze asupra rezultatelor negative și găsirea vinovaților, ei rămân calmi și imparțiali, și își ajută echipa să găsească o soluție. Această abordare ajută la descoperirea obstacolelor sau a situațiilor care inhibă succesul echipei, astfel încât să se poată îmbunătăți procesul de lucru și comunicarea.

4. Ascultarea

Când lucrezi în echipă, este important să ai o minte deschisă și să recunoști că membrii echipei tale sau colegii cu care lucrezi pot vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă. Ascultarea altor puncte de vedere te poate ajuta să vezi mai multe părți ale unei probleme, inclusiv cele pe care nu le-ai luat în considerare până acum. Acest lucru îți permite să fii un coleg și un lider mai bun, să anticipezi nevoile și provocările înainte ca acestea să apară și să răspunzi eficient atunci când ți se solicită ajutorul.

5. Gândirea critică

Gândirea critică este gândirea clară, rațională și liberă. Aceasta nu se bazează pe acumularea de informație, ci pe dezvoltarea capacității de a procesa informația. Astfel, o persoană cu gândire critică poate identifica și înțelege conexiuni între idei și argumente, poate înțelege justificările din spatele unor opinii și acțiuni, poate face distincția între fapte, opinii și judecăți de valoare. Poate fi tentant să urmezi orice decide grupul sau ceea ce un membru al echipei cu vechime crede că este cel mai bun mod de acțiune, dar uneori o abordare diferită sau o idee nouă poate ajuta la obținerea unor rezultate mai bune. 

6. Colaborare

Lucrul în echipă poate fi uneori provocator, dar mai des este o ocazie excelentă de a descoperi idei creative, de a împărtăși diferite perspective și experiențe, precum și de a-ți îmbunătăți propriile abilități de colaborare. Dacă tratezi fiecare proiect de grup ca pe o experiență de învățare, poți contribui la promovarea unui mediu de echipă mai productiv. Dorința de a învăța și disponibilitatea de a explora noi abordări vă vor face să contribui și să colaborezi mult mai bine.

7. Responsabilitatea 

Ca membru al unei echipe, orice acțiune pe care o faci afectează și sarcinile sau deciziile celorlalți membri. Știind acest lucru, o persoană trebuie să fie mai responsabilă și totodată să înțeleagă ce înseamnă responsabilitatea, cât și să învețe să se adapteze la tot felul de situații care obligă la luarea unor decizii neașteptate.

8. Leadership

Calitățile de lider au un rol important, atât ca și catalizator între diferitele trăsături ale membrilor echipei, cât și ca un agent de coeziune și consolidare în dezvoltarea unor echipe eficiente și dedicate. Un lidern bun sau o persoană cu calități de leadership demonstrează abilități puternice de lucru în echipă, ce susțin colaborarea și acționează ca un mentor, împuternicindu-i pe ceilalți să învețe, să crească și să avanseze.

Munca în echipă este o competență care se regăsește în cerințele joburilor din prezent. Indiferent de rolul pe care îl vei ocupa într-o echipă, trebuie să poți lucra bine cu ceilalți și să transmiți abilitățile de lucru în echipă managerilor de angajare, recrutorilor și potențialilor angajatori. Persoanele care au abilități de lucru în echipă precum comunicarea și o atitudine pozitivă pot ajuta o echipă să fie mai productivă și să lucreze mai eficient. Așadar, echipele pot face mai mult decât o singură persoană, au idei diferite, resurse și reușesc să crească potențialul unei companii. 

Dacă vrei să-ți exprimi aprecierea față de echipa din care faci parte sau vrei să sărbătoriți un succes profesional, pe Debonaire.ro vei găsi cadouri corporate cu produse gourmet, atent selecționate, pentru a încânta cele mai rafinate gusturi.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!