Masa de Paște, un moment încărcat cu emoție, gust și tradiție

Masa de Paște, un moment încărcat cu emoție, gust și tradiție

Masa festivă de Paște înseamnă pentru mulți dintre noi masa alături de familie. Anul acesta, în care se vorbește mai mult de epidemie, virusuri și izolare, probabil că mulți se gândesc să sară peste obiceiul de a aranja masa de Paște așa cum se cuvine. Recomandarea noastră este să nu faceți acest lucru. Indiferent că locuiești singur, cu partenerul de cuplu sau ai o familie mare cu copii, sărbătorește Învierea, Lumina, Bucuria. 

Aranjarea mesei îți va da o stare de bine, iar alegerea decorării te va ajuta mental și sufletește să faci față acestei perioade grele de distanțare socială. Fiecare dintre noi avem modul propriu de a gestiona emoțiile și angoasele. Însă, cu atât mai mult zilele acestea, o casă curată și o masă festivă de Paște îți va da o senzație de bucurie. 

Semnificația sărbătorii de Paști

Paștile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care celebrează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Sărbătoarea de Paști are o puternică semnificație spirituală, de aceea este considerată și cea mai mare sărbătoare a creștinătății. 

masa festiva de Paste

Scopul acestei sărbători creştine este amintirea vie a patimii, a morţii şi a Învierii lui Iisus Hristos. Așa cum se cunoaște, lumânarea este nelipsită de la slujbele bisericeşti, deoarece îndeplinește un rol important în viața creștină. Ea radiază lumină şi totodată ne trimite cu gândul la Dumnezeu. În creştinism lumânarea aprinsă în noaptea Învierii simbolizează lumina divină a lui Hristos, Învierea, credinţa. 

De asemenea, perioada postului de 40 de zile reprezintă o ocazie de meditație, de rugăciune, de reculegere, de eliberare a gândurilor negative. Această ,,curățenie generală” pe care o operăm în conștiința noastră, ne oferă bucuria redescoperirilor frumuseții vieții și a sensului ei.

Masa festivă de Paște: delicatese tradiționale

Sărbătoarea Paştelui este una dintre cele mai mari sărbători, având o semnificaţie nu doar religioasă, ci şi una de reunire a familiilor, în care predomină bucuria, împăcarea şi lumina în suflet. Atmosfera de sărbătoare și celebrarea cu o masă îmbelșugată este un mod de a ne reaminti de lucrurile frumoase din viață, de legătura cu familia și persoanele dragi. 

Ouăle roşii simbolizează Învierea Domnului. Acestea nu lipsesc de pe masa creştinilor, deoarece este cel mai răspândit obicei creștin de Paști. În prezent, se vopsesc atât ouă roșii, dar și de alte culori (verzi, albastre, galbene etc), însă în folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Cea mai cunoscută este aceea că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.

oua rosii de Paste

Încondeierea ouălor de Paște este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată în Europa centrală și estică. Ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii. Motivele ornamentației ouălor încondeiate diferă în funcție de localitate și se prezintă în mai multe variante. 

În prezent, se folosesc mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare dintre ele având un anume simbol și anume: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, iar negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele și belșugul, iar liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea.

Pasca reprezintă un cozonac special care se coace o singură dată pe an, de Sfintele Paşti. Pasca se face fie sub formă rotundă, fie dreptunghiulară, asemeni mormântului în care a fost aşezat Mântuitorul. De asemenea, tradiția spune că PASCA are forma rotundă pentru a semnifica bolta cerească și promisiunea învierii și a vieții veșnice. 

Drobul de miel. Mielul este simbolul inocenţei, blândeţii şi purității. Cel pe care Sfântul Ion l-a numit Mielul întruchipează manifestarea puterii primăverii, triumful înnoirii, victoria ciclică a vieţii asupra morţii. Mielul este considerat de asemenea animalul de sacrificiu, credinciosul ca membru al turmei lui Dumnezeu, îl simbolizează pe Hristos care s-a sacrificat pentru mântuirea oamenilor, biruind răul.

Tradiții de Paște, de prin lume adunate

La noi în țară, în special în Bucovina, tradiția încondeierii ouălor a devenit o adevărată artă. O întreagă tradiţie păstrată de sute de ani se ascunde în modelele şi culorile ouălor încondeiate. Dar, astfel de tradiții de Paște de diferite culturi și religii, se găsesc în toate colțurile lumii, unele dintre ele, fiind împrumutate și de către români.

traditii masa de Paste

Știai că:

  • În Austria se pregătesc ouă pentru decorarea casei, unele se agaţă la ferestre pe crenguţe de salcie, dar şi ouă pentru consum? Potrivit tradiţiei, copiii trebuie să găsească ouăle, dulciurile şi micile cadouri ascunse bine de iepuraşul de Paşti în casă sau în grădină şi se organizează concursuri de ciocnit ouă. Se face o prăjitură în formă de miel, Osterlamm, pe care naşii o oferă copiilor.
  • În Germania se face curăţenia de primăvară şi se decorează casele cu ramuri înmugurite, salcie şi flori, iar copacii sunt împodobiţi cu ouă? Copiii se întrec în rostogolirea ouălor colorate prin iarbă sau fac concurs de ciocnit. Copilul al cărui ou nu s-a spart câștigă și îl obţine şi pe cel spart.
  • În Olanda, la masa ceremonială din Duminica Paştelui, decorată cu ouă colorate şi flori de primăvară, se serveşte Paasbrood, o prăjitură cu stafide? În estul ţării, în sate se aprinde un foc pe un deal sau un loc mai înalt. Olandezii adună lemne cu multe săptămâni înainte şi se întrec în a face cel mai mare foc. Luni, a doua zi de Paşti, copiii caută ouăle colorate ascunse în jurul casei sau în grădină, iar cei mari fac întreceri de spart ouă, numite eiertikken.
  • În Ungaria, în Duminica Paştelui, copiii găsesc sub pat cadouri, urmează un mic-dejun tradiţional cu ouă de Paşte, şuncă şi kalács - un fel de pâine dulce cu ouă, nuci şi ciocolată?
  • Majoritatea familiilor din Danemarca sărbătoresc Paştele întâlnindu-se la masa festivă, împodobită cu decoraţiuni colorate, narcise şi şervete galbene şi roşii? Masa de Paște are un rol important, moment în care copiii primesc ouă din ciocolată de la părinţi şi bunici. 
  • În Italia, Postul Paştelui este precedat de carnavaluri, baluri mascate, parade şi jocuri de artificii? În timpul Postului, se pune grâu la încolţit cu care vor fi decorate bisericile în zilele dinaintea Paştelui.
  • În Grecia, Paştele este una dintre cele mai mari sărbătoare? Se vopsesc ouă roşii, care pentru greci simbolizează sângele lui Iisus şi sunt un simbol al belşugului. Lumânările speciale de Paște sunt numite „labatha“ și sunt adesea cadouri pentru copii de la părinți sau de la naşi.

Tradiţiile și obiceiurile ne duc înapoi în timp şi ne ajută să refacem legătura cu moştenirea lăsată de bunicii și străbunicii noștri. Indiferent de cultură sau religie, obiceiurile și datinile sunt o comoară culturală care persistă ca un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate.

Paște Fericit!

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!