Beneficii extrasalariale sau cum să pui accentul pe nevoile angajatului

Beneficii extrasalariale sau cum să pui accentul pe nevoile angajatului

În această piață a muncii, care se confruntă din ce în ce mai mult cu dificultăți în ce privește recrutarea și retenția personalului, tendința salariaților este să se îndrepte spre companii care oferă pachete salariale atractive, care să cuprindă diverse bonusuri extrasalariale. De partea cealaltă, piața muncii în continuă fluctuație și afectată de lipsa de personal, îi determină pe angajatori să devină preocupați cu motivarea și fidelizarea angajaților prin acordarea anumitor beneficii extrasalariale.

Opțiunile salariaților pentru aceste beneficii extrasalariale variază atât de la o industrie la alta, cât și în funcție de vârstă, iar beneficiile se acordă în urma unei negocieri individuale sau colective cu angajatorul și sunt stabilite în contractul individual sau colectiv de muncă. Printre cele mai acordate beneficii pentru angajați se numără tichetele de masă, program de lucru flexibil, abonamente medicale..., iar printre cele mai râvnite de angajați sunt programul de lucru flexibil, lucrul de acasă sau mai multe zile de concediu de odihnă pe an.

De ce angajații au nevoie de beneficii extrasalariale pe lângă creșterile salariale

În contextul pandemic și a limitării interacțiunii umane, un loc de muncă unde să poți lucra în siguranță a devenit o valoare fundamentală pentru angajații români, care pun din ce în ce mai mult accent pe echilibrul muncă-timp liber. Practic, românii nu mai sunt dispuși să accepte stresul precum în trecut și caută un serviciu care să le ofere inclusiv satisfacții non-materiale. 

Mai mult, noile tendințe au fost influențate de intrarea pe piața muncii a tinerilor din Generația Z. Aceștia sunt obișnuiți să-și personalizeze fiecare parte a vieții, de la activitățile de timp liber până la cariera profesională și prin urmare doresc beneficii extrasalariale în funcție de interesele lor personale, de exemplu, să călătorească, sau de obiectivele profesionale, adică să aibă acces la cursuri specifice de dezvoltare. 

Cum să pui accentul pe nevoile angajatului

Concluzia trasă de companii legat de trendurile pieței de muncă, a fost că acele companii care vor să atingă același nivel de productivitate ca până în pandemie trebuie să pună nevoile angajaților pe primul loc, să îi asculte și să le mențină gradul de motivație la un nivel cât mai ridicat. De aici, apariția ca instrumente de motivare, a unor beneficii extrasalariale flexibile oferite de angajatori în funcție de nevoile angajaților.

Avantajele beneficiilor flexibile sunt date de:

 • Libertate în decizie - Pandemia a contribuit la schimbarea obiceiurilor de cumpărare și preferințelor de consum ale angajaților, de aceea companiile lasă angajaților posibilitatea de a decide cum își utilizează fondurile puse la dispoziție lunar sau anual.
 • Beneficii potrivite nevoilor angajaților - În funcție de lista de beneficii flexibile propuse și de limita de buget, salariatul poate să-și aleagă unul sau mai multe beneficii.
 • Schimbarea beneficiilor - Unele necesită alocare pe perioade de 3, 6 luni sau un an, iar altele pot fi schimbate de la o lună la alta. Sumele acordate în cazul beneficiilor cu recurență lunară pot fi acumulate timp de mai multe luni.
 • Administrare ușoară – Prin folosirea unei platforme de beneficii extrasalariale flexibile, cu acces facil la raportul lunar sau anual pentru fiecare angajat.

Beneficiile extrasalariale pe care le poți oferi angajaților

Criza COVID-19 a remodelat industria beneficiilor extrasalariale iar acești din urmă doi ani s-au dovedit a fi plini de schimbări radicale pe toate planurile, cu impact atât în business, cât și în viața personală. Companiile și angajații au trebuit să se adapteze la munca la distanță, dar au avut totodată și o paletă mai largă de beneficii digitale. De la an la an trendul acestor beneficii extrasalariale este în continuă creștere, atât în ceea ce privește numărul acestora, dar și în privința bugetelor alocate de angajatori. 

 • Tichete de masă

Cele mai cunoscute și des acordate beneficii extrasalariale acordate salariaților rămân tichetele de masă. Din punct de vedere fiscal, tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare, conform Legii nr. 165/2018 privind biletele de valoare. 

 • Abonamente de servicii medicale

Deși nu sunt printre cele mai des oferite beneficii extrasalariale, asigurările medicale private sunt pe un trend ascendent prin intermediul pachetelor tip abonament de servicii medicale la clinici private. Serviciile medicale fac parte din categoria acelor beneficii care, pe lângă rolul jucat în recunoșterea şi recompensarea eforturilor angajaților, contribuie la reducerea absenteismului, influențând pozitiv productivitatea personalului și rezultatele companiei.

 • Dezvoltarea profesională

Printre alte beneficii extrasalariale care pot fi acordate angajaților se numără training-uri pentru dezvoltarea profesională, care îi vor ajuta atât pe ei, cât și compania. Fie că este vorba de obținerea unei calificări profesionale, fie de dobândirea unor cunoștințe avansate și perfecționarea pregătirii profesionale, salariații pot beneficia de programe de training sau acoperirea costurilor acestora de către angajator. Iar condiția atașată pentru a beneficia de scutirea de impozit este ca programele de training sau certificare profesională să fie legate de activitatea desfășurată de salariat. O nouă orientare este cea în care angajatorii pot oferi acces la platforme pentru dezvoltare personală și profesională prin intermediul sesiunilor online de training sau workshop-uri. 

 • Flexibilitatea programului de lucru sau lucru de acasă

Există salariați pentru care un program de lucru flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasă este mai atractivă decât pachetul salarial. Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă. În acest sens, durata zilnică a timpului de muncă va fi împărțită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă și o perioadă variabilă în care salariatul își poate alege orele de sosire și de plecare, cu respectarea timpul de muncă zilnic și a programului de 40 de ore pe săptămână. În același scop, angajatorul poate să stabilească și posibilitatea ca salariatul să lucreze un anumit număr de ore sau de zile pe lună în care acesta poate lucra de acasă, în funcție de specificul activității și cu respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă.

 • Bonusuri și prime în funcție de performanță

Angajatorii pot oferi angajaților bonusuri și prime de performanță, criteriile de acordare fiind lăsate la latitudinea acestora. Acordarea acestor bonificații se face în conformitate cu legislația în vigoare și în funcție de ce este stipulat în contractul individual sau colectiv de muncă. Aceste sume acordate ca bonusuri pot fi anuale, trimestriale sau lunare, în funcție de performanțele angajaților.

 • Prime/vouchere de vacanță

Voucher-ele de vacanță reprezintă alte beneficii extrasalariale mult dorite de angajați. Acestea sunt bilete de valoare care se acordă salariaților pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna în regim de turism intern, și nu pot fi folosite pentru o vacanță în străinătate. În ceea ce privește primele de vacanță, acestea sunt venituri asimilate salariilor, prin urmare vor fi supuse atât impozitului pe venit, cât și contribuțiilor sociale obligatorii. Spre deosebire de voucher-ele de vacanță, primele de vacanță pot fi folosite și în străinătate.

 • Telefoane mobile și abonamente preferențiale, laptop-uri performante

Salariații pot beneficia și de telefoane mobile gratuite ori abonamente preferențiale suportate de angajator, precum și laptop-uri performante. Abonamentul pentru telefonul mobil utilizat în scop de serviciu și costul convorbirii telefonice sunt neimpozabile pentru angajat, iar angajatorul își poate deduce aceste cheltuieli.

 • Healthy fruit-bar

În topul beneficii extrasalariale acordate salariaților se afla și healthy fruit-bar-ul. Majoritatea birourilor pun la dispoziție fructe sau diverse gustări bio pentru a asigura propriilor salariați o dietă sănătoasă. Aceste beneficii sunt tratate din punct de vedere fiscal drept avantaje salariale impozitate cu impozit pe venit. De asemenea, aceste avantaje intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale.Noutățile apărute în privința acestor beneficii extrasalariale sunt binevenite pentru salariați și ajută la menținerea unei satisfacții personale în relația cu angajatorul, dar aduce și un sentiment de apreciere și valorizare. În același timp orientarea spre sănătatea și bunăstarea salariaților este un argument în plus în favoarea companiei tale.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!