Crește productivitatea angajaților tăi prin câteva metode simple

Crește productivitatea angajaților tăi prin câteva metode simple

Productivitatea muncii într-o companie este extrem de importantă atunci când vine vorba de succesul acesteia și de profitul obținut. Teoretic, productivitatea muncii este diferența dintre resursele investite și efortul pe care îl depunem într-o activitate / proiect și rezultatele pe care le obținem ulterior. În sensul larg al cuvântului, productivitate înseamnă că această diferență este pozitivă. 

Provocările productivității

În funcție de domeniul în care activezi, productivitatea muncii poate fi asimilată cu eficiența și poate fi contabilizată ușor sau, dimpotrivă, poate fi aproape imposibil de măsurat, mai ales atunci când e vorba despre creativitate sau inovație. Creșterea productivității nu se poate obține prin creșterea timpului alocat muncii. Un element-cheie care definește productivitatea muncii este aplicarea principiului „Work smarter, not harder” (Muncește inteligent, nu din greu). Cu alte cuvinte, a fi productiv nu înseamnă să rezolvi multe taskuri adunate pe agenda zilnică, ci să lucrezi eficient.

De aceea, ar trebui să întelegem cum să o măsurăm, astfel încât să nu stabilim „ochiometric” dacă cineva este productiv sau nu; să avem indici de măsurare (KPI - key performance indicators) pe care să ii comunicăm și echipei respective, să menținem nivelul de productivitate, odata ce acesta este atins și să putem motiva o echipă când nu mai este productivă.

Pentru o companie în plină ascensiune, productivitatea este unul dintre motoarele afacerii, alături de inovație și dezvoltare. Productivitatea muncii îi afectează deopotrivă pe angajați și pe angajatori. De exemplu, primii trebuie să fie productivi pentru a putea evolua în cariera, în timp ce managementul trebuie să creeze toate condițiile necesare pentru a stimula productivitatea.

Factori care afectează productivitatea

Principalii factori care pot influența oricând productivitatea muncii într-un business se bazează pe câțiva factori care pot stimula eficiența sau pot împiedica procesul muncii. 

 • Tehnologia - Productivitatea muncii depinde, în primul rând, de tehnica pe care o ai la dispoziție. Tehnologia este un factor locomotivă pentru dezvoltarea unei afaceri. Nu poți spera să-ți depășești concurența, dacă folosești echipament învechit, dacă angajații nu au la dispoziție cele mai recente și inovative softuri sau dacă nu ții cont de noile trenduri în domeniu, cum ar fi automatizarea și inteligența artificială.
 • Organizarea - O companie trebuie să funcționeze ca un tot unitar, chiar dacă fiecare departament și fiecare angajat au rolul lor specific. Nu poți avea productivitatea muncii la un nivel ridicat fără comunicare între departamente, fără transparență, fără planificarea fiecarei etape din procesul de lucru și fără că toți cei implicați să știe exact care este rolul lor în companie. 
 • Obiectivele - Obiectivul unei afaceri este să aducă profit, dar nu este suficient să știm asta că să putem avea productivitatea muncii mai mare. O companie are nevoie de obiective specifice, realizabile, detaliate și ușor de înțeles de către angajați. Motivația și dorința de lucru sunt strâns legate de însemnătatea pe care oamenii o atribuie sarcinilor.
 • Angajații - Productivitatea muncii este direct legată de pregătirea angajaților, de modul în care aceștia se implică la locul de muncă, dar și de moralul lor. Chiar și vârsta este importantă pentru productivitate. Angajații tineri sunt mai dornici să învețe, sunt dispuși să facă eforturi pentru a obține rezultatele care li se cer, însă au nevoie de angajați sau de supervizori cu experiență care să-i sfătuiască și să-i coordoneze în situații complexe. 
 • Conducerea - Managementul unei companii este, până la urmă, responsabil de succesul sau eșecul unei afaceri. Viziunea celor din conducere, ideile inovative, relația pe care o au cu angajații, modul în care se implică în rezolvarea problemelor, toți acești factori pot avea efect asupra angajaților în special și asupra afacerii în general. 
 • Bugetul - Este factorul determinant într-o companie, fără acesta nu exista nici echipament de ultimă generație, nici angajați performanți și motivați. Este important să ai un control activ asupra resurselor financiare, să elimini pierderile înainte să se acumuleze, să ai mereu rezerve strategice pe care să te bazezi la nevoie, fie că este vorba despre crize, despre extinderi ale afacerii sau despre angajarea unor oameni noi.

Cum poți crește productivitatea angajaților tăi

Toți ne dorim pentru businessul din care facem parte, angajați fericiți, proactivi și productivi. Ca manager, unul dintre principalele tale roluri este să creezi condițiile perfecte de lucru pentru angajații tăi și să-i păstrezi mereu motivați, pentru a fi cât mai eficienți. Nu este suficient să le pui la dispoziție tehnica potrivită. Dacă angajații lucrează la randament maxim, sunt motivați prin beneficii extrasalariale atractive, iar procesele sunt simple și eficiente, creșterea productivității angajaților și a companiei tale va fi substanțială.

 • Cunoaște-ți mai bine angajații pentru a le da targeturi realiste

Angajații sunt pilonul principal al oricărei afaceri și cheia creșterii pentru productivitatea muncii unei companii. Poți investi oricât în partea logistică și în echipamente, dacă oamenii care le manevrează nu sunt cei potriviți sau lucrează fără motivație. Este important să menții echilibrul între ce poate realiza un angajat și așteptările tale ca antreprenor sau manager. Recrutează având două lucruri în minte: cultura organizației pe care o dezvolți și specificațiile poziției pe care o cauți. Oricât de capabil ar fi un potențial angajat, el trebuie, în primul rând, să se integreze în mediul de lucru. Dacă are alte valori față de cele pe care și le-a asumat compania, prezența lui în echipă poate reduce eficiența celorlalți, în loc să o crească.

 • Oferă angajaților posibilitatea de a evolua 

Organizează periodic traininguri pentru angajați și facilitează-le participarea la cursuri. În felul acesta obții două lucruri importante pentru productivitatea afacerii tale: vei avea angajați pregătiți și vei elimina senzația de plafonare. Nu toată lumea este autodidactă pentru a învăța singură cum să se organizeze mai bine la job. Este indicat ca un specialist extern sau intern, poate chiar managerul de resurse umane, să țină traininguri despre prioritizarea taskurilor. Sau, recomandă-le cărți despre eficientizarea și organizarea activităților la job, de ex. „Eat that Frog”/”Începe cu ce nu îți place”. Sigur vor înțelege că este important să începi ziua cu cel mai important și mai mare task sau cu task-ul care nu îți place și nu cu sarcini mici, care pot fi realizate ușor.

 • Oferă aplicații și softuri moderne

O modalitate rapidă și eficientă de a crește productivitatea muncii este tehnologia. Un soft care automatizează activități repetitive, care consumă mult timp, îți va ajuta business-ul să crească. În plus, pe termen lung, reduci cheltuielile. Mai mult, dacă este în Cloud, poate fi accesat de oriunde, de pe tabletă, telefon sau laptop. Mai exact, este util pentru angajații care lucrează pe teren sau de acasă. Totodată, într-un soft performant ai acces la diverse rapoarte care te ajută să iei decizii corecte pentru viitorul afacerii tale.

 • Permite-le angajaților care își doresc, să alterneze lucrul cu cel de la distanță 

Nu îți fie teamă că vor petrece ziua în pijamale și nu vor fi deloc productivi. Pentru companie, asta se poate traduce în reduceri de cheltuieli, iar pentru angajat înseamnă că se poate ocupa de probleme personale - cu condiția să-și ducă și treaba la bun sfârșit.

 • Oferă bonusuri și avantaje pe lângă salariu

Chiar dacă salariile au fost negociate, poți oferi alte bonusuri angajaților pentru a-i stimula și a-i face mai productivi. Abonamente la sala de sport, bilete la teatru sau la concerte, sunt lucruri pe care le poți obține prin barter sau chiar la un preț mai mic și cu siguranță vor fi benefice pentru moralul angajaților. Alternează perioadele de muncă intensă cu evenimentele care unesc echipa în hobby-uri sau activități pe placul tuturor. Evenimentele în echipă (nu neaparat clasicele teambuilidinguri) pot face minuni în chimia unei echipe.

 • Recunoaște meritele atunci când este cazul 

Unul dintre lucrurile care îi fac pe angajați să se concentreze mai bine pe obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească este recunoașterea eforturilor pe care le depun. Chiar dacă este doar un loc de muncă, iar angajații sunt remunerati pentru munca depusă, totul este extrem de personal atunci când oamenii petrec atât de multe ore pe zi împreună. Un premiu, o vorbă bună sau, pur și simplu, un e-mail de mulțumire îi va ajuta să se simtă cu adevărat parte a echipei și vor trage mai mult în direcția scopului comun. O recunoaștere efectivă este foarte importantă, menține motivatia și, implicit, productivitatea muncii.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!