De ce ar trebui să le oferi angajaților tăi un program flexibil?

De ce ar trebui să le oferi angajaților tăi un program flexibil?

Programul de lucru flexibil, cunoscut și sub numele de flextime, este un beneficiu care permite fiecărui angajat să își aleagă programul de lucru. Un program flexibil de lucru constă în desfășurarea activităților din alt loc în afară de birou într-un interval orar ales de către angajat și aprobat de către angajator. Acest program poate varia de la zi la zi sau de la săptămâna la săptămână. 

În contextul actual, o flexibilitate sporită în stabilirea programului de muncă apare, nu de puține ori, drept un deziderat comun atât pentru salariați, cât și pentru angajatori. Pe de o parte, o astfel de flexibilitate permite salariaților echilibrarea vieții personale cu viața profesională, în timp ce, pe de altă parte, răspunde intenției anumitor angajatori de a se organiza intern în funcție de volumul concret și, eventual, variabil de activitate. Deși mulți angajați cred că programul flexibil este o înțelegere între angajat și angajator, acest tip de program este prevăzut și în Codul Muncii.

Un pas important în direcția unui program flexibil a fost făcut pe perioada stării de urgență declarată în lupta cu COVID-19. Companiile au fost încurajate și, în unele cazuri nevoite, să creeze de urgență condiții pentru munca de acasă a angajaților, dar și pentru flexibilizarea intervalului de deplasare a acestora la locul de muncă și înapoi spre casă, pentru degajarea traficului. Pentru instituțiile publice această prevedere s-a aplicat în mod obligatoriu.

Avantajele unui program flexibil

Îndrumările despre modul în care funcționează flextime variază de obicei în funcție de companie. Cel mai bine un program flexibil se poate aplica în domeniile IT, marketing și publicitate, arhitectură și design

În stabilirea gradului de flexibilitate pentru norma de lucru, angajatorii trebuie să aibă în vedere nu doar intenția comună a părților, ci și încadrarea în una dintre soluțiile permise de cadrul legal aplicabil, în funcție de pârghiile de control păstrate de angajatori. Mai exact, asemenea pârghii diferă după cum angajatorii au în vedere fie repartizarea flexibilă a programului de muncă, fie stabilirea de programe individualizate de muncă.

Beneficii pentru angajați

Un program flexibil este foarte valoros pentru angajați, deoarece le oferă autonomia de a crea un program de lucru care se integrează coeziv cu viața lor personală, ceea ce poate duce la un echilibru îmbunătățit între viața profesională și viața personală. 

Creșterea satisfacției muncii și a productivității

Un program flexibil adaptat nevoilor organizației dar și nevoilor personale crește satisfacția muncii. În plus, îi oferă angajatului senzația de control asupra propriei vieți și sentimentul că este apreciat. Oamenii pot deveni mai productivi, adaptându-se bioritmului propriu, iar astfel întreaga echipă devine mai performantă.

Bunăstare

Având libertatea de a crea un program de lucru personalizat în timp flexibil în propriile condiții, angajații au mai multe oportunități de a se concentra asupra sănătății lor fizice și mentale. Astfel, aceștia își pot modifica orele de lucru în jurul activităților care favorizează o stare bună, cum ar fi mersul la sală, petrecerea timpului cu familia sau susținerea unui curs de yoga.

Dezvoltare profesională

Aranjamentele de lucru flexibile sunt excelente pentru angajați pentru ca aceștia să găsească și să profite de  oportunități de dezvoltare profesională la care altfel s-ar putea să nu aibă acces. Accesul la astfel de oportunități este deosebit de important pentru milenliai, care preferă în mod constant dezvoltarea profesională în locul unei creșteri salariale.

Adaptarea la provocări

Acest program flexibil facilitează adaptarea angajaților la circumstanțe neașteptate, ca de exemplu circumstanțele unice prezentate de pandemia de coronavirus. Firmele se străduiesc să ajute angajații să gestioneze provocările unice pe care le prezintă pandemia COVID, cum ar fi împărtășirea spațiilor de lucru în casă cu alții și supravegherea copiilor care învață de la distanță.

Atragerea și retenția mai facilă a resursei umane

Din perspectiva resurselor umane, promovarea unui program flexibil ar aduce un beneficiu în plus pe care îl poți prezenta potențialilor viitori colegi și i-ar putea convinge să accepte oferta organizației voastre.

Scăderea absenteismului

Fiecare persoană își poate adapta programul în funcție de deplasări, de nevoile membrilor familiei, de programări în interes personal și alte nevoi individuale. În consecință, acest beneficiu poate scădea rata absenteismului.

Îmbunătățirea comunicării

Nevoia constantă ca membrii unei echipe să negocieze modalitatea în care se îmbină programul fiecăruia cu programul grupului în așa fel încât absența lor să nu afecteze performanțele echipei duce, în timp, la o mai bună comunicare. Încetul cu încetul, oamenii vor împărtăși mai mult unii cu ceilalți stadiul muncii lor. 

Pe de altă parte, faptul că timpul de lucru este compus dintr-o durată fixă și una flexibilă va determina majoritatea ședințelor și a conversațiilor telefonice să se desfășoare în acel interval fix. În schimb, intervalul flexibil de la începutul și finalul fiecărei zile oferă condiții perfecte pentru scrierea documentelor în liniște.

Scăderea numărului de concedii medicale

Conform studiilor, un program flexibil îmbunătățește calitatea vieții, încetinește procesul de îmbătrânire și scade numărul concediilor medicale solicitate de către angajați.

Dezavantajele programului flexibil

O atenție deosebită în configurarea mecanismului de repartizare flexibilă a programului de muncă sau, după caz, în stabilirea programelor individualizate de muncă va trebui alocată de către angajatori ținerii evidenței orelor de muncă prestate zilnic de salariați . Modul de ținere a evidenței va trebui să reflecte în mod corect orele efectiv lucrate de salariați, ceea ce presupune adaptarea în funcție de specificul activității fiecăruia.

  • Dificultăți în managementul echipelor - Programul de muncă personalizat le poate crea dificultăți managerilor în ceea ce privește managementul echipelor pe care le coordonează. Unele persoane ar putea profita de context pentru a obține un program redus de muncă, susținând că au fost la serviciu atunci când managerul nu a fost prezent. Ar trebui să muți accentul pe productivitate prin stabilirea de obiective și de indicatori de performanță.
  • Greutate în rezolvarea urgențelor - Chiar și în varianta în care fiecare angajat are desemnat un înlocuitor, în momentul apariției unei urgențe pot apărea probleme de gestionare a situației. Doar că acest risc există și în lipsa unui program flexibil, de fiecare dată când un angajat este absent de la birou.
  • Dificultăți legate de managementul timpului - Pot apărea dificultăți în ceea ce privește planificarea ședințelor, a întâlnirilor sau a cursurilor.
  • Comunicare dificilă - Oamenii fiind mai dificil de contactat, comunicarea în interiorul organizației ar putea avea de suferit iar managerii și-ar petrece mai mult timp coordonând activitatea angajaților și responsabilizându-i.
  • Probleme legate de contabilizarea orelor de muncă - Gestionarea unui program flexibil poate determina unii manageri să implementeze un sistem sofisticat de înregistrare a pontajelor și de planificare a orarului în încercarea de a asigura continuitatea activității și punctualitatea angajaților.
  • Posibile abuzuri din partea managerilor – Acestea pot apare dacă unii manageri aleg să interpreteze programul flexibil ca program prelungit, solicitându-le, direct sau voalat, angajaților care au ales să vină mai devreme la serviciu, să plece mai târziu, la fel ca și colegilor acestora care au ales să înceapă programul de lucru mai târziu.

Pentru a te convinge de avantajele și dezavantajele unui program flexibil de lucru, ar trebui să începi prin experimente lejere ale acestuia. Începe printr-o flexibilizare cu +/- o oră de la programul standard de lucru. Astfel, obișnuiești angajații cu ideea de flexibilitate și determini managerii să adopte metode de pontare a orelor de muncă diferite de cele utilizate până atunci. Repartizarea concretă a programului zilnic de lucru va trebui adusă la cunoștința angajaților în mod adecvat. Este esențial ca modalitatea de informare selectată să fie adaptată în funcție de resursele la care au acces, în concret, salariații (e.g. laptop sau telefon mobil, acces internet) și orice eventuale condiționări ale disponibilității acestora.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!