Evaluarea si recompensarea performantelor profesionale ale angajatilor

Evaluarea si recompensarea performantelor profesionale ale angajatilor

Orice organizație își doreste să-și înțeleagă mai bine angajații, să gestioneze corect echipa și să integreze corect angajații în cadrul strategiei de business. Printre cele mai simple soluții pentru o organizație de a-și îmbunătăți în mod constant modul de lucru este evaluarea performantelor profesionale ale angajaților, care oferă totodată și posibilitatea de a-și recompensa angajații care obțin rezultate în cadrul companiei și de a stabili obiective clare care să crească nivelul de implicare a angajaților. Practic, procesul de evaluare se dovedește excelent pentru a asigura o înțelegere mai clară a obiectivelor strategice ale companiei și modul în care poate fiecare angajat să participe la realizarea lor.

Care este rolul evaluării performanței angajaților

Stabilirea unui sistem corect de evaluare a performanței trebuie să țină cont de specificul activității fiecărei organizații și să aibă în vedere obiective clare. În principiu, evaluarea performantelor profesionale ale angajaților este un drept acordat angajatorului, care îl ajută pe acesta să stabilească criterii de evaluare a propriilor angajați privind rezultatele obținute și dezvoltarea la locul de muncă, pentru a putea lua măsuri și decizii în ceea ce privește echipa sa.

Scopul este unul pozitiv, evaluarea performantelor profesionale ale angajaților trebuie făcută într-un mod eficient, astfel încât să ofere o imagine clară despre performanța angajaților. Numai astfel acest proces poate duce la creșterea productivității și eficienței pe termen îndelungat, oferă stabilitate în interiorul unei companii prin scăderea fluctuației de personal și poate duce la creșterea veniturilor pentru fiecare angajat.

Orice proces de evaluare a performanței are următoarele obiective:

 • Să identifice progresul profesional al fiecărui angajat.
 • Să îmbunătățescă performanța angajaților, conducându-i spre rezultate mai bune.
 • Să stabileasca criteriile pentru eventuale decizii de mărire a salariului.
 • Să stabilească criteriile pentru decizia de promovare sau de schimbare a statutului angajaților.
 • Să îmbunătățescă procedurile interne și modul de organizare al fiecărui departament.
 • Să stabilească dacă angajații au fost implicați activ și au înțeles care este rolul lor în organizație.
 • Să îmbunătățescă strategia de organizare a fiecărui departament.

Criterii pentru procesul de evaluare a performanțelor profesionale a angajaților

Procedura de evaluare se face de obicei anual, de către managerii de resurse umane, însă se poate face și semianual sau trimestrial, de către managerii de departament, pentru a putea identifica punctele forte și cele mai puțin performanțe, în vederea îmbunătățirii modului de lucru și a productivității.

Criteriile pentru evaluarea performantelor profesionale ale angajaților pornesc de la atribuțiile din fișa postului. În urma evaluării performanțelor profesionale individuale, se pot lua măsurile necesare pentru îmbunătățirea modalității de lucru sau recompensarea angajaților. Deoarece resursa umană este o resursă mult mai complexă, iar motivația, implicarea sau performanța sunt niște indicatori greu de măsurat, evaluarea performantelor profesionale poate deveni un proces complicat și subiectiv în care rezultatele nu sunt totdeauna incontestabile. 

Criteriile pentru evaluarea performantelor profesionale se pot grupa în trei categorii, în funcție de aspectele urmărite: trăsăturile de personalitate (punctualitatea, spiritul de colaborare, interesul pentru muncă, leadershipul, inițiativa, puterea de decizie, sociabilitatea, stabilitatea emoțională, raționamentul logic), comportamente și rezultate.

 • Care au fost obiectivele setate de ambele părți și așteptările față de angajatul respectiv.
 • Cum au fost îndeplinite aceste obiective, cantitativ și calitativ.
 • Care este gradul de know-how acumulat de angajat și care a fost evoluția acestuia.
 • Respectarea termenelor limită din cadrul proiectelor și sarcinilor.
 • Cât de bine au fost duse la bun sfârșit proiectele și ce rezultate au avut acestea.
 • Integrarea angajatului în cultura organizațională și cu resursele companiei.
 • Relația acestuia cu echipa, în ceea ce privește lucrul în echipă, dar și în relația cu clienții și comunicarea cu toți cei care interacționează.
 • Capacitatea de a lucra în echipa sau independent și dacă angajatul are nevoie de ajutor în mod constant din cauza lipsei de experiență.
 • Independența angajatului în ceea ce priveste responsabilitățile.
 • Participarea la programe de training și rezultatele obținute.
 • Abilitățile de luare a deciziilor și modul de rezolvare a problemelor.
 • Abilitățile de delegare a sarcinilor în cadrul supraîncărcării și de implementare a obiectivelor.

Interpretarea evaluării performanței angajaților

Într-o accepțiune mai largă, se menționează trei domenii evaluarea performantelor profesionale ale angajaților: administrarea salariilor / compensațiilor, feedback-ul / dezvoltarea personalului, plus unele decizii administrative. Dacă obiectivul principal al evaluării performanței îl constituie recompensele, evaluarea respectivă trebuie să aibă la bază performanța efectivă și să constituie o parte componentă a sistemului de recompense. Dacă obiectivul principal al evaluării performanței îl constituie o posibilă promovare, este necesara o evaluare diferită care să aiba în vedere performanța potențială într-un post.

La momentul angajării și semnării contractului de muncă, angajatul trebuie informat despre procedura pentru evaluarea performantelor profesionale ale angajaților, despre criteriile în baza cărora va fi evaluat, despre perioada în care va fi evaluat, dar și cine se va ocupa de evaluarea sa.

La finalul evaluării se poate stabili un calificativ și se poate întocmi o fișă de evaluare care, în general, este semnaăa de toți cei care au fost implicați în procesul de evaluare. Un exemplar poate rămâne atașat la dosarul de personal, iar un alt exemplar poate rămâne la angajat. 

Un raport de evaluare a performanțelor nu trebuie să fie doar o simplă fișă care să stabilească eșecurile angajaților. Ar fi ideal ca un specialist în resurse umane să urmărească atât punctele forte, cât și punctele slabe ale fiecărui angajat și să își creeze o imagine clară despre abilitățile și motivația acestora. Raportul final trebuie prezentat angajatorului, care va stabili ce măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăți performanțele propriilor angajați. Chiar dacă evaluarea performanței poate fi un instrument care deschide perspective de promovare, trebuie avut în vedere faptul că angajatul poate fi concediat în urma evaluării.

Care sunt avantajele procesului de evaluare a performanței

Un proces pentru evaluarea performantelor profesionale poate să aducă avantaje atât pentru angajator, cât și pentru angajați, atât timp cât este efectuat într-un mod eficient și corect. 

 • Stimulează dezvoltarea angajaților;
 • Poate deschide perspective de promovare;
 • Poate întări încrederea angajatului în propriile forțe;
 • Crește motivația și satisfacția față de activitățile desfășurate de angajat;
 • Îi ajută pe angajați să treacă peste probleme și să învețe din greșeli;
 • Poate identifica potențialul fiecărui angajat;
 • Este o metodă de recunoaștere a abilităților și performanțelor angajaților;
 • Stimulează creșterea performațelor individuale, dar și la nivelul organizației;
 • Consolidează relațiile dintre angajați și manageri.

Pe lângă procesul pentru evaluarea performantelor profesionale, mai există și alte modalități de evaluare a angajaților, una dintre aceste metode fiind feedbackul. Prin oferirea feedbackului în mod regulat, o organizație poate să colecteze date și informatii referitoare la zonele mai slabe, dar și la performanțele angajaților săi. De asemenea, feedbackul poate să reprezinte o formă de evaluare a performanței informală sau neoficială.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!