Istoria ceaiului: cum a devenit o artă să bei ceai

Istoria ceaiului: cum a devenit o artă să bei ceai

Îl bem cald sau rece, din plante medicinale sau din fructe exotice, despre ceai vorbim, o băutură cu o mulțime de beneficii, dar și cu o poveste fascinantă în spate. O legendă japoneză ne spune că istoria ceaiului îl are în prim plan pe Bodhi Dharma, un înțelept chinez, aflat în meditaţie timp de nouă ani. În acestă perioadă, el şi-a propus să nu doarmă niciodată, ci doar să postească şi să mediteze îndelung, însă nu a reușit. 

Pentru că a adormit la un moment dat, s-a trezit foarte supărat pe slăbiciunea sa, astfel şi-a tăiat pleoapele şi le-a aruncat. Se spune că acolo unde au căzut au apărut doi arbuşti ale căror frunze aveau proprietatea de a ţine spiritul treaz.

O altă legendă, dar de această dată de origine chineză, ne spune că de fapt la originea ceaiului s-ar afla împăratul chinez Shennong. Pe când stătea la umbra unui copac şi bea apă fierbinte, câteva frunze au căzut întâmplător în bolul său. A băut din licoarea colorată şi aromată şi a fost impresionat. Există însă o mulțime de astfel de legende legate de istoria ceaiului, 

Despre ceremonia ceaiului, o tradiție spirituală devenită artă

Ceaiul face parte din stilul de viață al japonezilor și în prezent, deși istoria lui este mult îndepărtată de zilele noastre. Orice japonez vei întreba de matcha îți va vorbi în termeni de venerație absolută. Ceremonia ceaiului reprezintă un eveniment foarte special fiind susţinută prin patru principii spirituale: armonia, respectul, puritatea şi liniştea. Încă din timpuri străvechi, tradiție continuată și în prezent în multe cazuri, ceaiul se consuma într-o încăpere special amenajată, numită chashitsu, cu alcov şi o vatră săpată în centrul încăperii. 

istoria ceaiului

Camera în care se servește ceaiul este amplasată în grădină, cumva separată de restul casei. Gazda şi oaspeţii intrau pe uşi diferite, cei din urmă înclinându-se în semn de umilinţă. Nu intrau niciodată înainte de a se spăla pe mâini şi gură pentru purificare. În ceremonia ceaiului, apa reprezintă yin-ul iar focul din vatră, yang-ul. 

Denumirea de chanoyu este cunoscută ca având semnificația de „ceremonia japoneză a ceaiului”, deși tradusă exact înseamnă „apă fierbinte pentru ceai”. În cultura japoneză, orice formă de artă este descrisă ca o „cale” spirituală. Astfel, întâlnim „calea florilor” (ikebana), „calea caligrafiei” (shodo), „calea poeziei” (haiku), „calea sabiei” (kendo) etc. Corespondentul pentru chanoyu este chado („calea ceaiului”), aceasta reprezentând calea spirituală a ceremoniei ceaiului.

Ceremonia ceaiului joacă un rol important de mai bine de 400 de ani în viața culturală a Japoniei. Această artă este mai mult decât o ceremonie, este un mod de disciplinare a sufletului. Esența ceremonialului este de natură spirituală și presupune o anumită stare sufletească din partea participanților. Cei ce se adună să ia parte la ceremonial trebuie să lase afară toate necazurile și grijile vieții cotidiene înainte de a intra în chashitsu pentru a petrece un moment de liniște absolută.

Călătoria ceaiului prin lume

Planta de ceai, Camellia sinensis, cu toate varietăţile sale, creşte în prezent în peste 50 de țări, printre care cele mai cunoscute sunt Argentina, India, Brazilia, Mozambic. Creşte mai ales în zonele tropicale şi subtropicale şi se cultivă în Asia, Africa, America de Sud, dar şi în regiunea Mării Caspice şi a Mării Negre.

Încă din secolul 3 î.e.n., ceaiul era renumit pentru proprietăţile sale, iar în China şi Japonia era considerat o băutură sănătoasă. În timpul dinastiei Tang (618 e.n. – 906 e.n.), ceaiul a devenit băutura naţională a Chinei şi avea denumirea “ch’a”. În Japonia, în jurul anului 1.200 e.n., un călugăr a realizat prima grădină botanică din lume unde cultiva, printre alte plante, şi ceai, frunzele constituind baza pentru licoarea preparată prin infuzie şi servită ca o băutură revigorantă în templu.

ceai turcesc

În Europa, ceaiul a fost adus de olandezi în anul 1600, ulterior fiind cunoscut și în Franța, Anglia, Rusia și Germania. Pe măsură ce varietățile de ceai s-au răspândit în Europa ceaiul, medicii au început să semnaleze calităţile medicinale ale acestei plante. În prezent, englezii fac un adevărat eveniment din ceaiul sorbit după-amiaza, însă nu este nicidecum un obicei modern. Celebrul ritual „five o’clock tea” se pare că a fost introdus în Anglia, pe la 1840, de către doamna de onoare a reginei Victoria, Anna Maria Stanhope.

În vremurile noastre, producţia mondială de ceai este estimată la circa 3,15 milioane de tone anual, în topul țărilor cu cel mai mare consum de ceai pe cap de locuitori, anual, situându-se  Turcia, Irlanda şi Marea Britanie. În Turcia, ceaiul este băutură națioanlă care se bea în pahare mici, foarte concentrat, în ton cu vremea, adică fierbinte chiar și la 40 de grade Celsius, niciodată cu gheață, însă întotdeaua cu mult zahăr. Cu siguranță nu știai că într-o zi toridă, un localnic  iubitor de ceai din Turcia ajunge să bea și 20 de păhărele de ceai.

Beneficiile ceaiului pentru organism

Cu siguranță ai auzit frecvent vorbindu-se despre beneficiile ceaiurilor din plante medicinale, ceaiului verde sau negru. Există o mulțime de tipuri de ceai cunoscute pentru aportul lor extrem de important asupra organismului:

1. Crește imunitatea organismului

Antioxidanții sunt apărătorii organismului în fața agresiunilor la care este supus din exterior prin alcool, aer poluat, pesticide, medicamente şi prin reziduuri conţinute în alimente. Antioxidanții pot preveni îmbătrânirea și apariția bolilor cronice și au rolul de a îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar, de aceea trebuie să iei în calcul consumul de alimente bogate în antioxidanți, precum ceaiurile. 

beneficii ceai verde

Deși cele trei tipuri de ceai cele mai cunoscute (verde, alb si negru) provin din aceeași plantă - Camellia sinensis – ele sunt culese în perioade diferite și sunt procesate prin tehnici diferite, astfel ceaiul verde este declarat cel mai bogat în antioxidanți.

2. Ajută digestia și detoxifiază

În funcție de problema medicală digestivă de care suferi, ceaiurile au efecte benefice asupra tranzitului intestinal. De exemplu, ceaiul verde și ceaiul de ghimbir au acțiune eficientă asupra tranzitului intestinal, previne constipația, contribuind deopotrivă la detoxifierea organismului. Ceaiul de mușețel calmează mucoasa digestivă, fiind recomandat după mese în caz de balonare, flatulență, arsuri la stomac.

3. Îmbunătățește funcțiile creierului

Există studii de specialitate care susțin faptul că ceaiul negru îmbunătățește funcțiile cognitive, stimulând circulația sângelui și oxigenarea creierului. Caracteristica nutrițională cea mai reprezentativă pentru ceaiul negru este aceea că are un indice de teină mai ridicat decât alte tipuri de ceaiuri. Teina este o substanță vegetală asemănătoare cafeinei și este puternic stimulantă și energizantă. 

A doua cea mai consumată băutură din lume, după apă bineînțeles, este ceaiul, în prezent, existând peste 1500 de varietăţi ale plantei Camellia sinensis. Filosofii chinezi susţineau că ceaiul este mai bun decât vinul şi decât apa, pentru că nici nu ameţeşte, nici nu îmbolnăveşte, iar noi suntem perfect de acord!

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!