Obiective in echipa: care este rolul acestora?

Obiective in echipa: care este rolul acestora?

La baza societăţii, a familiei şi a funcţionării sociale în general, stă modul în care oamenii îmbină efortul și imaginaţia pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii prin atingerea obiectivelor comune. A dori să faci sau să finalizezi anumite lucruri din viață este ceea ce te face să evoluezi, este calea către succes. Stabilirea unor obiective este importantă, deoarece ne oferă un cadru pentru a atinge anumite repere și ne oferă o cale pentru a le efectua într-un mod eficient. „Lucrurile importante nu trebuie lăsate la voia întâmplării” – Brian Tracy. 

Stabilirea obiectivelor 

Stabilirea obiectivelor personale și profesionale te vor ajuta să setezi o structură și o cale spre succes. Obiectivele clare, bine stabilite, ne oferă un scop în viaţă, ne măresc încrederea şi nivelul de motivaţie. De asemenea, ne simţim împliniţi şi plini de bucurie și satisfacţie personală atunci când progresăm, pas cu pas, către îndeplinirea lucrurilor care sunt cu adevărat importante pentru noi.

Există două tipuri de obiective pe care ar trebui să le iei în considerare: obiective pe termen scurt și obiective pe termen lung. Cele pe termen scurt sunt obiective mai imediate pe care ți le propui pentru a-ți atinge obiectivele mai mari, pe termen lung. Obiectivele pe termen scurt sunt caracterizate de un interval de timp scurt, de la zile sau luni la unul sau doi ani. Exemple de obiective pe termen scurt ar putea fi finalizarea sarcinilor sau proiectelor mici pentru obținerea experienței. Practic, vei folosi ceea ce ai realizat pe termen scurt pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung. Obiectivele pe termen lung sunt obiectivele mari pe care dorești să le atingi de-a lungul mai multor ani. Vei folosi mai multe repere pentru a atinge obiective pe termen lung, stabilind mai întâi, obiectivele pe termen scurt. Obiectivele pe termen lung pot include obținerea unui loc de muncă într-o anumită carieră, promovarea la un anumit nivel sau finalizarea unui proiect lung și complicat.

Ce scop au obiectivele într-o echipă?

Echipele reprezintă grupuri organizaționale specializate, formate cu un anumit obiectiv și o anumită sarcină. Reprezintă un grup restrâns de persoane cu cunoștințe și abilități complementare, care sunt devotate unor obiective comune de afaceri și care dispun de un sentiment de responsabilitate reciprocă și comună. Funcția de bază a echipei este de a atinge obiectivele organizației.  „Munca în echipă este abilitatea de a lucra împreună pentru atingerea unui țel comun, acel ceva care permite oamenilor obișnuiți să realizeze lucruri neobișnuite”. - John Maxwell.

În interiorul unei organizații bine structurate, un rol foarte important îl are înțelegerea scopului, „dacă fiecare înțelege ce are de făcut, atunci lucrurile vor merge de la sine”. Pentru a lucra în echipă trebuie să îți concentrezi atentia pe indeplinirea obiectivelor echipei, nu doar pe cele personale și să te dovedești altruist. Echipele apar când un număr de persoane au un obiectiv comun și recunosc că succesul lor personal depinde de succesul altora. Reușita personală nu înseamnă neapărat și reușita echipei, așa că trebuie să fii un membru implicat și de încredere și să dai tot ce poți pentru ca tu și coechipierii tăi să vă bucurați la final.

  • Concentrarea pe obiective este unul din factorii care caracterizează un mediu de lucru orientat spre munca în echipă. Pentru a avea o echipă eficientă, obiectivul comun trebuie să fie descris în detaliu și înțeles de către membrii echipei. Astfel, angajații tăi vor cunoaște care sunt obiectivele echipei și cum ar putea să contribuie la realizarea acestora. 
  • Membrii echipei ar trebui să aibă o percepție clară despre obiectivele organizației. Este binevenit ca angajații să fie informați despre obiectivele echipei chiar la etapa de integrare a acestora. Deși acest lucru este foarte important, se pare că puține companii comunică angajaților săi despre obiectivele strategice. Dacă compania ta nu are obiective clar definite, măsurabile, atunci poate deveni destul de dificil să-ți păstrezi echipa implicată și motivată. Cu siguranță, definirea obiectivelor îi va ajuta să își păstreze atitudinea pozitivă știind că muncesc pentru un scop precis.
  • Odată ce ai setat obiectivele companiei poți seta obiective pentru echipe individuale. Dacă obiectivele setate sunt specifice și măsurabile îți va fi destul de ușor să monitorizezi performanța angajaților. Totodată, atunci când echipa ta are obiective clare, comunicarea devine mai eficientă iar munca în echipă devine mai productivă.
  • De cele mai multe ori, munca într-o echipă va fi haotică și neechilibrată dacă nu există un plan care să ofere o direcție. De aceea, este necesară stabilirea unor deadline-uri pentru fiecare task, cunoașterea fiecărui pas de urmat în proiect, iar timpul să fie corect alocat și investit în fiecare sarcină, astfel încât membrii echipei să aibă timpul necesar pentru a desfășura o muncă calitativă.

Modalități de stabilire a obiectivelor

Există modalități diferite de a stabili obiectivele, însă există câțiva pași de urmat pentru a asigura cea mai bună posibilitate de succes. Obiectivele ar trebui să aibă cinci elemente cheie care să le facă realizabile. Aceste cinci elemente alcătuiesc ceea ce este cunoscut drept „obiectivul SMART”. SMART înseamnă Specific, Măsurabil, Realizabil (Abordabil), Relevant și Temporal (încadrat în timp).

SMART este un instrument eficient de management, care oferă claritatea, concentrarea și motivația de care ai nevoie ca să-ți atingi obiectivele. De asemenea, îți poate îmbunătăți capacitatea de a le atinge, încurajându-te să îți definești obiectivele și să stabilești o dată de finalizare. Mai mult, ar trebui să fim SMART în stabilirea obiectivelor atât la nivel personal cât şi la nivelul afacerilor.

  • Obiectivul trebuie să fie cât mai clar și detaliat - Un obiectiv vag riscă să ne facă să urmăm „mai mult sau mai puțin” o direcție greșită. Pe de altă parte, un obiectiv precis face posibilă alocarea resurselor potrivite pentru un rezultat fără echivoc. 
  • Stabilește un obiectiv măsurabil - Corolarul acestui criteriu este dezvoltarea unor indicatori de monitorizare care vor face posibilă observarea în timp și pas cu pas a progresului către obiectivul final. Un obiectiv măsurabil ar trebui să răspundă la întrebări precum: Cât costă? Cat de mult? Cum voi ști când se va realiza?
  • Stabilește obiective accesibile - Un obiectiv trebuie să fie o provocare pentru a trage înainte echipa sau individul. Dar el trebuie să poată fi într-adevăr atins cu capacitatea și resursele disponibile. Arta managerului este de a găsi echilibrul potrivit, astfel încât aceste obiective să fie o sursă de motivație și nu o frână pentru dezvoltare.
  • Obiectivul trebuie să fie relevant - Ar trebui să stabilești obiective care să se alinieze valorilor tale și să contribuie la atingerea obiectivelor pe termen lung, iar fiecare obiectiv stabilit ar trebui să fie relevant și semnificativ. Pentru a fi relevant un obiectiv specific trebuie să contribuie în mod esențial la atingerea unui obiectiv mai mare, mai general.
  • Fără un termen, obiectivul nu există - Fiecare obiectiv are nevoie de o dată țintă, astfel încât să ai un termen limită pe care să te concentrezi. Stabilirea unui calendar pentru atingerea obiectivelor te poate ajuta atât să rămâi motivat, cât și organizat. Înainte de a stabili o dată de încheiere a obiectivului, asigură-te că ai cercetat toate etapele și blocajele posibile pe care le-ai putea întâmpina pe parcurs.
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!