Obiective pentru noul an, cum să pleci pregătit în cursa 2020

Obiective pentru noul an, cum să pleci pregătit în cursa 2020

Foarte mulți dintre noi privesc intrarea în noul an ca șansa unui nou început. Însă, la finalul fiecarui an, facem o retrospectivă cu realizările din anul care tocmai a trecut pentru a ne orienta cu planuri noi și curajoase către viitor. Dar, indiferent de ceea ce ți-ai propus pentru noul an, obiectivele trebuie să fie cât mai realiste și planurile fezabile. Obiectivele ar trebui să sublinieze oportunitățile lumii exterioare, corelate însă cu posibilitățile tale reale. 

Dacă vrei să te asiguri că ai făcut o listă cu obiective pentru noul an cât mai coerentă, îți recomandăm să parcurgi cele 7 sfaturi de mai jos pentru a te asigura că pleci pregătit în cursa 2020:     

1. Nu face o listă interminabilă de obiective

În primul rând, pentru noul an gândește-te la cele mai importante obiective și pe acestea notează-le. O listă cu 3 obiective este un bun început. Dacă îți fixezi prea multe obiective pentru noul an nu le vei putea integra în rutina pe are o ai deja.

2. Obiectivele stabilite trebuie să fie realiste

Cheia succesului este să fii realist în ceea ce privește obiectivul propus. Încearcă să te concentrezi pe o singură rezoluție și analizează nivelul de angajament pe care ți-l poți asuma. 

3. Alege obiective concrete

Gândește asupra obiectivelor clare pe care le dorești, de exemplu ”Vreau să îmi deschid propria afacere despre X lucru!” sau ”Vreau să mă înscriu la un curs de dezvoltare personală!”. O afirmație mult prea generală, de genul „Mi-aș dori să găsesc o posibilitate de a-mi crește veniturile!” nu este suficientă, pentru că este foarte vag. Stabilește-ți obiectivele într-un mod foarte clar, dar totodată înțelege cum vor fi realizate. Mai precis, încearcă să afli care ar putea fi efectele acestora și implicațiile asupra propriei situații actuale. Dar, focusează-te pe beneficii și nu pe efortul pe care va trebui să-l faci pentru a atinge obiectivele.

obiective pentru noul an

4. Găsește pe cineva care să aibă aceleași obiective ca și tine

În echipă este mai ușor să te ții de plan. De exemplu, dacă stabilești să faci mai mult sport și o prietenă sau o colegă de job au același plan, mergeți împreună la sala de sport. Dacă vă încurajați reciproc aveți șanse mai mari de reușită. În plus, atunci când le prezinți și celor apropiați ție obiectivele propuse, îți iei un angajament și devii responsabil pentru acțiunile tale și îți este mai greu să renunți. 

5. Acționează

Acțiunile sunt cele care fac diferența. Dacă nu faci nimic nu vei obține rezultate diferite în viața ta, totul va rămâne la fel. Dacă nu îți place drumul pe care mergi, doar cu acțiuni concrete poți schimba direcția în care te îndrepți, pentru a ajunge într-un loc mai bun. Startul este foarte important pentru cei care vor să ajungă la destinația dorită cât mai repede, de aceea trebuie să acționezi.

6. Fii pregătit pentru piedici

Orice schimbare sau lucru nou de făcut vine cu anumite piedici, de cele mai multe ori puse chiar de către propriul creier. Dar asta nu este neapărat ceva rău. Zicalele precum „din greșeli învățăm” sau „ce nu te omoară te face mai puternic” sunt exact pentru acest gen de situații. Astfel, învață să îți accepți greșelile. Durează ceva timp până când te vei obișnui cu acel ceva nou, care ocupă loc în programul tău, iar piedicile fac parte din întreaga experiență.

obiective pentru noul an

7. Ține cont de context

Obiectivele trebuie stabilite în corelație cu oportunitățile existente, fie că vorbim de o schimbare în viața personală, fie că vorbim de cea profesională. Trebuie să gândești la nivel mai mare, să privești mereu înainte și să fii întotdeauna gata să reacționezi la schimbarile din jur. Lumea în care trăim este în continuă schimbare, iar acest lucru ne face și pe noi să ne adaptăm pentru a putea ține pasul. În egală măsură, este necesar să ne alegem inteligent noile provocări pentru că altfel riscăm să irosim energie care putea fi redirecționată către alt scop. 

De ce ne ajută stabilirea obiectivelor?

Lipsa unei direcții clare te ține pe loc și te împiedică să ajungi undeva anume. Lipsa obiectivelor e ca și cum ai porni la drum fără busolă și fără să ai habar unde anume vrei să ajungi. Deoarece atunci când știi încotro te îndrepți, știi și de ce resurse ai nevoie. Stabilirea obiectivelor implică niște reguli de urmat. Practic, nu sunt suficiente doar niște gânduri fugitive, ci obiectivele ar fi bine să fie scrise pe o agendă sau într-un document pe computer, dar cât mai la vedere.

Nu în ultimul rând, vrem să-ți spunem că ai nevoie să-ți creezi motive puternice pentru a-ți îndeplini obiectivele. Întâi vin motivele, apoi vin și răspunsurile. Dacă ai motive suficient de puternice pentru a atinge un obiectiv, o să ajungi la rezultatul dorit și chiar mai departe.  

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!