Pauza de la birou: de ce este importantă și cum poți rămâne productiv

Pauza de la birou: de ce este importantă și cum poți rămâne productiv

Toți cei care au avut un loc de muncă ar trebui să fie familiarizați cu conceptul de pauză. Fie că sunt pauze scurte de 15 minute, fie prânzurile de 30 de minute sau mai mult, pauzele oferă un mic răgaz de la ziua de lucru continuă. Există multe motive pentru care este important să-ți iei pauze la locul de muncă, fiecare dintre ele oferind multiple beneficii atât din pucnt de vedere al productivității, cât și al sănătății. 

Conform normelor internaționale de medicină a muncii, în cazul persoanelor care lucrează la birou, având sarcini de introducere de date sau texte în calculator, se recomandă pauze active de cel puțin 5 minute la fiecare 45-60 minute. Dacă activitatea se desfășoară sub presiunea timpului, pauza trebuie să fie de minim 10 minute la fiecare oră. 

De ce este importantă pauza de la birou

O „pauză” este o scurtă încetare a muncii, a efortului fizic sau a activității pe care o întreprinzi la jobul tău. Când te odihnești, o parte din creierul tău are nevoie de acea pauză. Știi care sunt și alte beneficii?

  • Menții productivitatea crescută

Pentru ”munca de gândire” implicat este cortexul pre-frontal (PFC), partea din creierul tău care gândește. Când faci o muncă orientată spre un obiectiv care cere concentrare, cortexul pre-frontal te menține concentrat pe obiectivul tău și îți permite să gândești logic. Tot el este responsabil pentru gândirea logică, funcțiile executive și exercitarea voinței de a rezista impulsurilor. Pauzele la locul de muncă te ajută să te concentrezi asupra obiectivelor și sarcinilor obișnuite, ceea ce menține productivitatea crescută. De asemenea, pot contribui la creșterea motivației și a creativității.

  • Detensionarea mușchilor 

O stare bună de concentrare este strâns legată de un corp sănătos. Deplasarea pe parcursul unei zile este crucială pentru sănătatea fizică și emoțională. Este foarte important să faci un pic de mișcare pe tot parcursul zilei - chiar dacă este doar să te plimbi câteva minute prin birou sau afară. Chiar și mersul pe jos timp de cinci minute în timpul pauzelor la serviciu este suficient pentru a reduce șansele de boli de inimă, depresie, obezitate și multe altele. A fi sănătos din punct de vedere fizic te va ajuta să fii sănătos și mental și emoțional. 

Să te ridici de la birou, de pe scaun pentru a merge, a te întinde, a face yoga sau orice activitate de mișcare preferi poate reduce efectele negative asupra sănătății ale sedentarismului. O pauză de 5 minute de mers (exerciții) la fiecare oră îți poate îmbunătăți sănătatea și starea de bine.

  •  Creșterea motivației

Atunci când lucrăm, cortexul nostru pre-frontal face orice efort să ne ajute să ne îndeplinim obiectivele. Dar, pentru o sarcină provocatoare care cere o atenție susținută, cercetările arată că scurte pauze din când în când pot susține motivația de a lucra în continuare. Există studii de specialitate care sugerează chiar că atenția și concentrarea prelungite asupra unui singur task de fapt împiedică performanța. De asemenea, tot cercetările sugerează că, atunci când suntem confruntați cu sarcini lungi așa cum este studiul pentru un examen de sfârșit de an, cel mai bine este să-ți impui să iei pauze scurte. Pauzele mentale scurte te vor ajuta de fapt să rămâi la fel de concentrat pe toată durata muncii sau învățatului. 

Cum să găsești momente de pauză la birou

De cele mai multe ori, afundați în taskuri multiple, realizezi târziu că ai uitat să faci pauză, probabil atunci când simți o durere de cap sau de spate. Iată așadar câteva idei de a lua pauză la birou:

  • Folosește o aplicație sau o alarmă. Există diverse aplicații care îți pot trimite notificări fie pe telefonul mobil, fie pe laptop, sau chiar software care îți închid accesul la computer și îți permit să lucrezi doar după o perioadă de timp stabilită inițial. 
  • Bea o cafea alături de un coleg. Dacă ești genul de persoană care se revigorează ușor cu o cafea bună, atunci profită de acest moment pentru a face o pauză. Dacă îți face plăcere să vorbești în acest timp cu alți oameni, stabilește în fiecare zi un moment de discuție cu un coleg cu care te înțelegi bine.
  • Ieși afară la o plimbare. Dacă biroul este situat lângă un parc sau o zonă pietpnală care îți permite să faci o scurtă plimbare pentru a lua aer, atunci profită de acest lucru și stabilește-ți o pauză de mers pe jos. Să ieși din rutina biroului poate fi sursa ta de creativitate și energie. 
  • Savurează ceva dulce și sănătos. Glucoza este sursa principală de energie pentru celulele tale și pentru neuroni. Funcțiile cerebrale, cum ar fi gândirea, memoria și învățarea sunt strâns legate de nivelul de glucoză și cât de eficient creierul folosește această sursă de combustibil. Păstrează la birou nuci, migdale, fructe care îți dau un boost de energie atunci când simți că nu te mai poți concentra.

Există efecte negative ale pauzelor la locul de muncă?

Deși efectele pauzelor la birou par a fi în mare parte pozitive, există potențiale rezultate negative dacă pauzele nu sunt gestionate corect.

Riscul de productivitate scăzută. Pauzele foarte lungi și luate în momente nepotrivite, când un task este gata, pot crea un decalaj în focalizarea și readucerea aminte a ceea ce făceai anterior pauzei, uneori chiar pierderii ideilor bune pe care le aveai. Așadar, alege să faci o pauză atunci când ai finalizat o sarcină.

Distragerea atenției. Pauzele, dacă nu sunt monitorizate, pot deveni o distragere a atenției, nu numai pentru angajatul care le ia, ci și pentru colegii de muncă.

Perturbarea fluxului. Acest lucru este uneori greu de evitat dacă locul de muncă susține luarea pauzelor strict programate și nu atunci când angajatul simte nevoie și a încheiat o sarcină.

Primul pas pe care este bine să-l faceți, indiferent că ești angajat sau angajator, este să recunoașteți că pauzele nu sunt un lucru negativ, ci benefic pentru companie pe termen lung. Deși s-ar putea părea că a nu se lucra pentru o bucată de timp este un aspect negativ, pauzele sunt benefice deoarece angajații epuizați și demotivați sunt cei care fie vor avea randament scăzut pe viitor, fie vor pleca din companie. Cadourile pentru angajați sub forma unor produse speciale precum cafea, ceai sau gustări, au un factor motivant puternic și le mențin starea de bună dispoziție.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!