Productivitate în echipă: valorile pe care trebuie să le împărtășească membrii ei

Productivitate în echipă: valorile pe care trebuie să le împărtășească membrii ei

Munca în echipă este abilitatea de a lucra împreună pentru atingerea unui țel comun. John Maxwell 

În funcție de domeniu, productivitatea poate fi comparată cu eficiența, poate fi contabilizată ușor sau, dimpotrivă, poate fi aproape imposibil de măsurat, mai ales dacă vorbim despre creativitate. Pentru orice companie indiferent de specificul ei, productivitatea este unul dintre motoarele afacerii, alături de inovație și dezvoltare. 

Productivitatea îi implică atât pe angajați, cât și pe angajatori, deoarece primii trebuie să fie productivi pentru a putea evolua în carieră, în timp ce managementul trebuie să creeze toate condițiile necesare pentru a stimula productivitatea.

Este evident că orice echipă ridică problema unei compatibilități între membrii ei. Dar, dincolo de o chimie între angajați, o echipă productivă trebuie să fie formată din persoane care pot contribui cu diferite calități sau trăsături, în scopul realizării unor obiective clar definite, dublându-le sau dându-le noi valențe. 

productivitate echipa

Angajați motivați = productivitate în echipă

Există o serie de lucruri pe care un angajator le poate face pentru a-și motiva angajații și automat pentru a crește productivitatea în compania sa: 

 • Recrutarea angajaților potriviți. Oricât de bun profesionist ar fi un potențial angajat, el trebuie, în primul rând, să se integreze în mediul de lucru. Dacă are alte valori față de cele ale companiei, prezența lui în echipă poate reduce eficiența celorlalți, în loc să contribuie la creșterea ei.
 • Oportunități de dezvoltare. Printre aspectele importante pe care le apreciază un angajat la locul de muncă se numără și oportunitățile de dezvoltare. De aceea, este important să organizezi periodic traininguri pentru angajați și să le oferi șansa de a participa la cursuri. În felul acesta obții două lucruri importante pentru productivitatea afacerii tale: vei avea angajați pregătiți și vei elimina senzația de plafonare.
 • Promovarea autonomiei angajatilor. Contrar opiniei tradiționale, studiile arată că angajații care se bucură de un nivel ridicat de autonomie sunt mai eficienți și implicit mai productivi. Așadar renunță în a controla toate proiectele, fă un pas în spate și promovează autonomia.
 • Perspectiva asupra viitorului companiei. Incertitudinea și lipsa de perspectivă a viitorului companiei și implicit a angajaților pot afecta starea de spirit a angajaților, ceea ce poate scădea nivelul de productivitate. Poți elimina aceste probleme în primul rând dacă vei comunica echipei periodic care sunt planurile și obiectivele pe termen lung ale afacerii. În felul acesta le oferi un țel clar, îi faci să înțeleagă că sunt importanți și îi ajuți să vadă rolul lor în cadrul companiei.
 • Program de lucru flexibil. Cu cât le permiți angajaților să lucreze în stilul care îi avantajează, cu atât satisfacția lor față de ceea ce fac va fi mai mare. Fie că oferi șansa de a lucra remote sau pur și simplu de a avea un program de lucru flexibil, aceste beneficii se traduc mai apoi în motivație și productivitate. Pentru companie, asta se poate traduce în reduceri de cheltuieli, iar pentru angajat înseamnă că își poate gestiona singur timpul, astfel încât să își ducă treaba la bun sfârșit, dar și să se ocupe de problemele personale, fără să fie nevoie să-și ia zile de concediu pentru situații nesemnificative.
 • Bonusuri și cadouri corporate. Chiar dacă salariile sunt stabilite de la bun început, chiar dacă există perioade de evaluare când există posibilitatea creșterii salariului, poți oferi bonusuri sau cadouri corporate angajaților pentru a-i stimula și pentru a le arăta că le apreciezi efortul și munca pe care o fac a-i face mai productivi. Abonamente la sala de sport, bilete la teatru sau la concerte, mese în oraș, coșuri cadou cu fructe sau produse gourmet sunt câteva dintre lucruri pe care le poți obține prin parteneriate cu alte companii și care cu siguranță vor avea un efect benefic asupra moralului angajaților.
 • Recunoașterea meritelor. Un angajat care se simte apreciat și a cărui muncă are valoare pentru companie se va concentra mai bine pe obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească. Aprecierea sinceră este unul dintre cele mai frumoase forme de mulțumire. Contează enorm, indiferent că vorbim de mediul familial sau de business. Acest lucru arată că eşti atent, că îţi pasă, îi face pe oameni să se simtă valorizați. Puterea unui simplu ”Mulțumesc!” nu poate fi contestată, nici măcar în mediul corporate unde se știe că barierele comunicării sunt ceva mai rigide. 
producitvitate in echipa

Valorile care definesc o echipă productivă

Pentru a îndeplini obiectivele pe care compania ta și le-a propus și pentru a face diferența într-o piață puternic concurențială, trebuie să ținem cont și de calitățile pe care trebuie să le aibă o echipă productivă:

 • Pasiunea pentru domeniu. Un angajat căruia îi place ceea ce face va aduce întotdeauna performanță. Iar un angajat motivat va fi întotdeauna productiv și va avea întotdeauna rezultate pozitive.
 • Comunicarea eficientă. Știm că în mediul corporate, subiectul comunicării a devenit un fel de clișeu, dar trebuie să fim conștienți că este unul dintre cele mai importante aspecte dintr-o echipă. Fără o comunicare bună, membrii echipei nu pot fi productivi, indiferent de domeniul de activitate și de nivelul membrilor unei echipe. Așadar, e de înțeles de ce trebuie să fie văzută ca o condiție esențială pentru ca echipa să funcționeze cât mai bine și să evolueze.
 • Distribuirea echitabilă a task-urilor. Mediul de lucru este cu atât mai productiv cu cât fiecare angajat își cunoaște cât mai bine atribuțiile. Însă, nu doar atât, distribuirea taskurilor trebuie să fie corect făcută, în concordanță cu capacitățile profesionale și experiența fiecărui angajat.
 • Scopul comun. O echipă nu poate exista dacă membrii săi nu împărtășesc același scop. Membrii unei echipe depind unii de ceilalți și trebuie să înțeleagă acest lucru de la bun început pentru a putea fi productivi. Oricât de mult ar fi tentați să creadă că sunt independenți și că, dacă își îndeplinesc obiectivele individuale, totul o să fie bine, este deloc așa.

De asemenea, relația manager – echipă este un alt punct sensibil, care poate conduce la rezultate extraordinare sau, din contră, plasate sub nivelul așteptărilor. Este foarte important ca această relație să fie construită pe transparență și încredere, pentru a putea duce la îndeplinirea obiectivelor asumate și pentru a avea o echipă productivă. 

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!