Relații frumoase la job: cum să creezi un mediu de lucru plăcut pentru angajații tăi

Relații frumoase la job: cum să creezi un mediu de lucru plăcut pentru angajații tăi

Un factor care influențează în mod semnificativ modul în care angajații se simt la job este mediul. Prin mediul de lucru, ne referim la tot ceea ce face parte din implicarea angajaților, cum ar fi relația cu colegii și managerii, cultura organizațională, spațiul pentru dezvoltare personală. Un mediu de lucru pozitiv îi face pe angajați să se simtă bine și să vină cu plăcere la job, iar acest lucru le dă motivația de a-și face bine taskurile, de a fi eficienți și creativi.

Mediul în care angajații își desfășoară activitatea îi afectează atât în plan mental, cât și din punct de vedere al productivității. Dacă se înțeleg bine cu colegii de birou, angajații lucrează cu mai multă plăcere și astfel ajung să fie mai productivi și să aibă mai mult succes în carieră. 

Așa că, dacă ești manager, specialist în resurse umane sau antreprenor, dacă te interesează cum să creezi un mediu de lucru plăcut pentru angajați, iată câteva aspecte care te pot ajuta să duci compania ta la un nivel de top:

1. Creează oportunități între colegi de a se cunoaște mai bine

Discuțiile la job sunt în general formale, legate de taskuri și sarcinile zilnice. Creează însă momente, fie la masă, fie prin teambuildinguri prin care angajații să se cunoască mai bine, să vorbească despre diverse subiecte din afara sferei profesionale. Cu ocazia aceasta vei elibera și o parte din stresul și tensiunea inerente la locul de muncă și vei stimula deschiderea către o comunicare deschisă. 

2. Promovează o comunicare transparentă

Doar 50% dintre angajați cred că angajatorul este deschis și sincer cu ei. Această lipsă de încredere este, într-o mare măsură, cauzată de lipsa de transparență la locul de muncă. E de înțeles astfel de ce, comunicarea internă este esențială în orice companie. 

mediul de lucru placut angajati

Cheia pentru promovarea unei culturi a încrederii între angajatori și angajații lor este un leadership transparent. În lipsa lui, în rândul angajaților se naște o mentalitate de tip “noi versus ei”, firească de altfel, căci cine ar avea încredere într-o companie sau o persoană care ține totul sub lacăt!?

Prin urmare, este esențial ca angajații nu doar să cunoască, ci și să discute despre filozofia, misiunea și valorile organizației. Având discuții deschise, veți permite oamenilor să-și împărtășească opiniile și perspectivele despre cum să atingă obiectivele profesionale și implicit pe cele ale companiei. 

3. Work Life Balance: menține echilibrul între viața personală și job

Nimic nu îndepărtează mai mult angajații, decât suprasolicitarea la locul de muncă. Suprasolicitarea angajaților îi face să se simtă ca și cum ar fi pedepsiți pentru performanțele lor și îi face să fie duri cu colegii, să le vâneze greșelile, să se compare unii cu alții. Suprasolicitarea angajaților este contraproductivă, o nouă cercetare de la Stanford arătând că productivitatea pe oră scade brusc atunci când săptămâna de lucru depăşeste 50 de ore. 

4. Dezvoltă spiritul de echipă

Oamenii sunt ființe sociale care căută în mod firesc sprijin de la semenii din jur și căută să aparțină unui grup. Pentru că atunci când vin perioade dificile, echipa ar trebui să se adune pentru a face față oricăror probleme. Dacă există un sentiment de unitate în echipă, angajații nu se vor mai simți asaltați sau în derivă. Împreună vor depăși orice obstacole și vor găsi soluții, punând lucrurile cap la cap .

Cadouri pentru angajați sau ce apreciază oamenii la un loc de muncă

5. Organizează întâlniri sau teambuildinguri

Scopul unui teambuilding este să-i faci pe oameni să înţeleagă că sunt dependenţi unii de ceilalţi şi că trebuie să coopereze pentru a da ce au mai bun. Doar, conlucrând își pot descoperi potenţialul și stabili rolul fiecăruia în echipă. Dar, aici intervine o problemă de atitudine: în timp ce în alte ţări oamenii se duc la teambuilding-uri să înveţe, românii asociază aceste întâlniri extrajob cu distracția. 

Bineînţeles că ieşirea într-un weekend la munte sau la mare, cu tot departamentul sau toată organizaţia, şi organizarea unei petreceri poate fi un mod bun de a organiza un eveniment memorabil pentru angajați. Dar, bine ar fi să răspundă și unui obiectiv de business cum ar fi cel de a “ne cunoaşte mai bine”.

6. Nu încuraja bârfa

Atunci când un angajat se plânge managerului că un anumit coleg a făcut ceva greșit, riști să dai apă la moară tuturor celor cărora le place să bârfească și să găsească vinovați în cei din jur pentru neputințele lor. Încearcă în primul rând să-l determini pe angajatul respectiv să-și rezolve problemele cu persoana respectivă și să se gândească dacă nu cumva și modul în care a vorbit sau s-a comportat cu persoana aceea a influențat atitudinea ei față de el.

Un loc de muncă sănătos și constructiv este un mediu în care relațiile se dezvoltă autentic, echipele se construiesc mai ușor, alinierea se produce natural pentru că oamenii au încredere unii în alții și mai ales în liderii lor. De asemenea, într-un mediu de lucru pozitiv, problemele se rezolvă mai repede, viteza de reacție la schimbări crește, iar angajații sunt mai flexibili la noi și mai încrezători, engagement-ul este real și apar niveluri ridicate de performanță.

Bineînțeles că acest mediu de lucru pozitiv nu se construiește ușor, peste noapte, ci este nevoie de multă muncă și de ce să nu recunoaștem de noroc, pentru ca situația să fie în favoarea tuturor celor implicați. Un prim pas pentru a le arăta recunoșțința angajaților tăi este să nu ratezi momentele de a le oferi cadouri corporate, de zilele lor de naștere, de sărbători sau pur și simplu ca semn de mulțumire pentru munca depusă.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!