Sortimente de cafea: Călătorim în jurul lumii după arome și ritualuri speciale

Sortimente de cafea: Călătorim în jurul lumii după arome și ritualuri speciale

Cafeaua, licoarea energizantă care ne pune în mișcare în fiecare dimineață, a devenit mai mult decât o băutură cu aromă specială, s-a transformat într-un ritual al plăcerii adaptat culturii fiecărei țări. Cafeaua are origini îndepărtate în timp, există informații vechi despre consumul de cafea din secolul al XV-lea, Etiopia fiind zona de origine în care a fost descoperită pentru prima dată cafeaua. 

Scurtă istorie a cafelei: o poveste cu aromă

Originea numelui provine din regiunea Koffe din podișul Etiopiei unde au fost descoperite pentru prima dată plante de cafea și apoi introduse în lumea arabă. Boabele de cafea din această zonă sunt renumite pentru savoarea fructată, ușor acidă, sunt uscate natural sub razele soarelui, apoi sunt spălate și preparate după metode vechi. 

Istoricii ne spun că descoperirea cafelei a fost făcută de un păstor etiopian care a observat că animalele sale devin foarte energice și încep să țopăie mai mult ca de obicei, după ce consumă fructele roșii ale unui arbust. Păstorul o recomandă călugărilor unei mănăstiri vecine, iar aceștia o ard din teamă. Mirosul aparte este cel care atrage atenția și interesul monahilor, care încep să macine boabele și să le fiarbă, și așa începe practic povestea cafelei. 

În secolul al XV-lea, cafeaua era cultivată în districtul Yemen din Arabia, iar în secolul următor era deja cunoscută în Persia, Egipt, Siria, și Turcia. Din Orientul Mijlociu, cafeaua călătorește spre Italia, iar apoi, spre restul Europei. Se pare că prima stație europeană a cafelei a fost insula Malta, iar în anul 1965 se deschide prima cafenea europeană, în Veneția. 

Sortimente de cafea în funcție de zona de proveniență

Se cunosc aproape 80 de sortimente de cafea, cele mai cunoscute soiuri fiind ArabicaRobusta și Maragogype. Ce spuneți de o călătorie extraordinară printre arbuștii de cafea din Etiopia, Brazilia, Kenya, Columbia? 

Etiopia - cafea cu arome fructate

Etiopia oferă printre cele mai complexe arome ale cafelei, unul din motive fiind faptul că aici cresc natural mai multe tipuri de arbori. Sortimentul de cafea care atrage cei mai mulți băutori de cafea provine din regiunea Yirgacheffe, de la arbori ce cresc la o altitudine de 2000m. Cireșele se dezvoltă lent, la umbra vegetației înconjurătoare, ceea ce face ca boabele de cafea să fie mai aromate, să absoarbă mai mulți nutrienți din sol, având la dispoziție mai mult timp să-și contureze gusturile și aromele. De asemenea, boabele de cafea care provin din regiunea Harar sunt procesate uscat, rezultând arome complexe, fructate, cu aromă de caise și fructe de pădure. 

Brazilia - cafea cu aromă persistentă de alune

Climatul, calitatea solului și altitudinea sunt elemente care își pun amprenta pe calitatea sortimentelor de cafea braziliene. O cafea braziliană de bună calitate va avea un gust dulce-amărui și o aromă persistentă de ciocolată, iar multe sortimente au note secundare de alune sau de condimente. Aceste sortimente de cafea au aciditate scăzută, iar cele mai cunoscute sut Robusta și Arabica. 

Columbia - o cafea cu arome de caise și miere

Columbia este unul dintre principalii producători mondiali de cafea, în special din soiul Arabica. Cafeaua se cultivă în condiții climatice foarte diferite, ceea ce permite maturizarea și recoltarea fructelor în diferite momente pe tot parcursul anului. Producătorii columbieni sunt faimoși și pentru faptul că recoltele lor sunt culese manual, un proces care garantează sortarea boabelor verzi, a celor necoapte și a celor coapte peste măsură. Această cafea este recunoscută pentru o excelenta complexitate aromatică: note de fructe confiate, caise și miere.

Kenya - cafea cu aromă de fructe acrișoare

Când spui cafea kenyană spui echivalentul unei bomboane acrișoare. Cu arome de mure și coacăze, are un gust extraordinar. Arborii cresc în plin soare, acesta fiind un factor esențial care contribuie la aciditatea sa distinctă. 

Ritualul de a bea cafea în lume

O călătorie în jurul lumii, fără o cafea băută în locuri care îți vor rămâne multă vreme în suflet, nu este completă. Cafeaua a ajuns să facă parte din cultura multor locuri din toate colțurile lumii, încât este dificil acum să ne imaginăm o lume fără această băutură minunată. Știai de exemplu că, în Etiopia, cantitatea de zahăr din cafea este în concordanță cu tipul evenimentului: cu cât este mai fericită ocazia, cu atât mai dulce este cafeaua?

Turcia. Turcia este renumită pentru cafeaua la ibric sau la nisip, o cafea făcută din boabe proaspăt măcinate, fierte într-un vas din cupru numit "cezve". Se toarnă într-o ceașcă mică când este fierbinte și se lasă câteva minute, ca zațul să se așeze. 

Italia. Este țara în care s-a născut popularul espresso. Italienii beau, în general espresso, fără zahăr și o consumă rapid, în câteva secunde, după care își văd de treabă. Dacă ajungi în Italia și vrei să guști ceva ce nu ai prea văzut în alte părți, Espresso Romano este un tip de cafea espresso însoțită de o felie de lămâie care îți va rămâne în memorie foarte multă vreme datorită aromei deosebite.

Franța. Pentru francezi cafeaua este băutura micului dejun, alături de un croissant cu unt, dar și o pauză plăcută din timpul unei zile de lucru. Francezii preferă cafeaua lungă tocmai pentru a avea timp de discuții și relaxare.

Etiopia. Etiopia este locul de nastere al cafelei, iar aici ritualul de preparare al cafelei poate dura chiar și două ore. Boabele de cafea se prăjesc și se macină în casă iar Bunna, cafeaua tradițională etiopiana, se servește cu sare și unt în loc de zahăr și lapte.

Austria. Cafeaua a ajuns în Viena adusă de turci, iar vienezii au transformat-o în artă ajungând să inventeze peste 50 de moduri de preparare. Vienezii preferă să-și bea cafeaua alături de o prăjitură și de un... ziar.

Arabia Saudită. Dacă vei avea ocazia să ajungi în Arabia Saudită, încearcă Kahwa, o varietate de cafea infuzată cu cardamom și alte condimente, simbol al ospitalității beduine. Această cafea are arome incredibile și bea alături de curmale dulci, care să mai compenseze din gustul amărui.

Germania. Este țara inventatoare a filtrului de cafea, la începutul secolului XX, marcând începutul erei moderne în prepararea cafelei. Nemții beau prima cafea dimineața alături de un mic dejun sănătos, iar în timpul zilei preferă să servească rapid o cafea, într-o cafenea specifică țării.

Dacă atunci când te gândești la cafea, automat îți vin în minte și discuțiile cu prietenii sau partanerii de afaceri, ține cont ca atunci când vrei să le trimiți un gând de recunoștință să incluzi și cafeaua, cu ajutorul coșurilor cadou care conțin cafea, ceai, ciocolată, vin, șampanie sau produse de patiserie, de cea mai bună calitate.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!