Stiluri de leadership: caracteristici și beneficii

Stiluri de leadership: caracteristici și beneficii

Leadership-ul este o abilitate practică a unei persoane sau a unui grup de a „conduce”, influența sau îndruma alte persoane, echipe sau organizații, pentru realizarea unui obiectiv comun. În plus, reprezintă capacitatea unui manager de a conduce un grup de persoane într-o activitate și înglobeaza viziune, entuziasm, energie, pasiune și consecvență.

A fi lider nu are nicio legatură cu vârsta, vechimea sau poziția cuiva în ierarhia unei companii. Studiile și performanțele educative nu sunt garanția că vei deveni lider și nici chiar, charisma personală nu este o condiție. De asemenea, există o diferență esențială între leadership și management, liderii conduc oameni, iar managerii gestionează lucrurile. Un lider poate să fie și un foarte bun manager, după cum un manager poate deveni un foarte bun lider.

La prima vedere pare destul de ușor să fii un lider desăvârșit și să fii capabil să motivezi în permanență o echipa să performeze, însă dacă adăugăm deadline-urile zilnice, situațiile de criză și provocările care intervin în mod neașteptat, lucrurile se complică. Leadership-ul presupune identificarea acelor eventuale probleme și rezolvarea lor încă din faza incipientă. Un lider adevărat nu lasă niciodată ca problemele să ia proporții, el analizează, planifică și își ajută echipa să se adapteze noilor circumstanțe și oportunități.

Stiluri de leadership și caracteristicile lor

Primul studiu major al stilurilor de conducere a fost realizat în 1939 de Kurt Lewin (psiholog de origine germană, unul dintre pionierii psihologiei sociale și cel care a definit stilurile de leadership), alături de Ronald O. Lippitt (psiholog american) și Ralph K. White (părintele psihologiei păcii). Fiecare și-a adus o contribuție importantă, iar împreună au descris caracteristicile a trei mari stiluri de leadership: leadershipul autoritar (autocratic), participativ (democratic) și delegativ (laissez-faire). Ulterior, au fost adăugate și alte modalități de a conduce, dar principiile definirii acestora au respectat strategia celor trei

Există mai multe abordări dar și diferențe mari între aceste stiluri de leadership, dar și particularități care permit identificarea fiecărui mod de abordare, prin avantajele și dezavantajele sale. Diferențele esențiale dintre aceste stiluri de leadership provin din trăsăturile de personalitate ale liderilor (individualism, charismă, oportunism, diplomație), experiența profesională și inteligența emoțională. De fapt, aproape întotdeauna constatăm că există o combinație de stiluri de leadership, influențate nu doar de trăsăturile personale, de personalitatea individului și de propriile preferințe sau opinii, dar și de nevoile oamenilor aflați în subordine, de evoluția evenimentelor, de scopul urmărit și de situația concretă din respectivul moment.

Leadership autoritar sau autocratic

Liderul autoritar sau autocratic este descris prin puterea totală asupra taskurilor membrilor echipei, munca acestora fiind controlată îndeaproape. Comportamentul liderului este rece, iar relația se menține la nivel strict profesional și formal. 

Un lider autocratic ia toate deciziile, refuză contribuția, ideile sau inițiativele celorlați, crede că este cea mai capabilă, cea mai inteligentă persoană și este convins că stie mai multe decât cei din jurul său. Poate fi cel mai bine definit de expresia „cum spun eu” și este considerat cel mai ineficient și demotivant dintre toate aceste stiluri de leadership. Este un stil de conducere care poate funcționa în organizațiile mici, dar este considerat eficient și atunci când deciziile trebuie luate rapid, pe loc și fără ezitare, mai ales în situațiile de criză când sunt necesare schimbări nepopulare, radicale.

Varianta îmblânzită în cazul acestor stiluri de leadership, este liderul autoritar, „urmează-mă”, caracteristic liderilor încrezători, cu viziune, care trasează o strategie și care își urmăresc planul. Liderii autoritari dețin controlul complet. Au capacitatea de a mobiliza oamenii pe care îi conduc și de a le arăta ce se întâmplă când vor ajunge unde își doresc. Spre deosebire de liderii autocrați, cei autoritari își argumentează deciziile, permit oamenilor să aleagă modul în care realizează obiectivele pe care ei le trasează, ceea ce generează inovație și idei noi. Liderii autoritari se pot baza, pentru atingerea obiectivelor, pe intimidare sau pe experiență și intuiție, fiind capabili să-i determine pe oameni să lucreze mai mult și mai eficient. Unul din persoanele caracteristice acestui tip de leadership autoritar este Donald Trump, om de afaceri și fost președinte SUA.

Leadership charismatic

Acest tip de leadership apare la persoanele care au un talent nativ de a-i influența puternic pe cei din jur și de a le a pune în valoare potențialul, charisma personală fiind principala calitate. De cele mai multe ori, acestă trăsătura de personalitate este înnăscută și șlefuită apoi prin educație. Liderii charismatici au încredere foarte mare în forțele proprii, în valorile în care cred și în abilitatea de a obține ceea ce își doresc. Calitățile care diferențiază liderul charismatic de celelalte stiluri de leadership sunt legate și de expresia care-i definește stilul, „ia în considerare și opinia mea”: capacitatea de a oferi o viziune credibilă pentru susținătorii săi, capacitatea de a energiza echipa, capacitatea de a dezvolta și utiliza potențialul echipei pentru atingerea obiectivelor.

Este o formă de conducere pozitivă și eficientă, dar nu este potrivită pentru fiecare tip de organizație. Implică un consum mare de timp și energie, nu duce mereu la rezultate eficiente și nu este alegerea cea mai bună pentru structurile care activează sub presiune ridicată sau care sunt orientate strict spre obținerea unui obiectiv. Unul din cei mai cunoscuți lideri charismatici, a fost Winston Churchill, important om politic britanic, prim-ministru în două mandate, unul fiind în al Doilea Război Mondial.

Leadership de tip „laissez-faire” sau delegativ

Dintre toate aceste stiluri de leadership, stilul delegativ este total opus celui autocratic și implică cea mai mică participare din partea liderului. Acest tip de leadership este specific liderilor care doresc să construiască doar viziunea de ansamblu, prin stabilirea obiectivelor specifice, apoi să dea frâu liber echipei asupra modalității de îndeplinire a obiectivelor. Astfel, liderul se implică doar în prima fază, legată de strategie, iar zona operațională nu este controlată de acesta. În acest caz, membrii echipei își stabilesc singuri propria strategie pentru fiecare obiectiv și își împart rolurile, apoi acționează, fără influența liderului. 

Acest stil poate fi eficient dacă echipa este înalt calificată, cu experiență și foarte motivată. Liderul este dator să monitorizeze performanța și să trimita feedback obiectiv și regulat. Este genul de conducere tipică pentru domeniile creative, cum ar fi agențiile de publicitate sau startup-urile, pentru că încurajează, în principal, gândirea creativă.

Drept beneficii suplimentare pentru acest tip de leadership se numară creșterea spiritului de independență al subordonaților, multă creativitate și idei inovatoare. Pe de altă parte, poate duce la o productivitate scăzută, la demotivare, conflicte între membrii echipei, dar și confuzie cu privire la roluri și responsabilități. Este genul de stil de a conduce care nu poate fi aplicat unei echipe demotivate, tinere, neexperimentate sau acolo unde este nevoie de o coordonare strictă pentru obținerea de rezultate.

Leadership participativ sau democrat

Acest tip de leadership, deși este caracterizat de o implicare ridicată a membrilor echipei în procesul de luare a deciziilor, lasă ultimul cuvânt de spus în seama liderului. Așadar, decizia finala e luată de acesta, după ce se consulta cu toți membrii echipei. Un lider democrat își va întreba frecvent echipa: „Ce credeți despre…?”. Mai mult, acesta va colabora cu cei din subordine, va asculta opiniile lor și va decide în funcție de acestea. Este genul de conducător care își descrie strategia, își expune planul și îi consultă pe cei din jur, înainte de a lua o decizie finală.

Ca stiluri de leadership, acest stil de conducere are multiple avantaje, printre care se numără capacitatea de a genera încredere, susținerea spiritului de echipă și încurajarea colaborării dintre angajați. Un stil de conducere democratic permite angajaților și celor din subordine să fie creativi și să-și dezvolte cariera. Un astfel de lider își determină subordonații să facă ceea ce el urmărește, dar îi lasă să execute în stilul lor.

Totuși, dezavantajul acestui stil este că încetinește procesul de luare a deciziilor și poate duce la pierderea unor oportunități, ceea ce este dăunător, mai ales când trebuie să se ia o decizie de urgență.

Ca figură proeminentă printre liderii democrați se desprinde Walt Disney, unul dintre cei mai cunoscuți producători de film din lume și care a câștigat de 22 de ori premiul Oscar pentru filmele sale de animație.

Leadership tranzacțional

Ca stiluri de leadership care se bazează în mare parte pe capacitatea liderului de a negocia, este liderul tranzacțional. Astfel, pentru a avea o echipă productivă și implicată în munca, liderul tranzacțional se concentrează pe obținerea de rezultate pentru stimulente prestabilite, promite o serie de recompense și își dezvoltă în permanență abilitățile de negociator. Trăsătura de personalitate importantă este empatia, care îl ajută să înțeleagă factorii care îi motivează pe oamenii din echipa lui.

Accesibilitatea liderului la resursele organizației este cea mai importantă caracteristică a leadershipului de tip tranzacțional, care îi asigura succesul. Pe de altă parte, dacă liderul promite diverse recompense în schimbul anumitor performanțe, dar el nu reușește să le ofere la timp, vom asista la pierderea credibilității în fața echipei și la amplificarea influenței unui alt lider. Cel mai reprezentativ dintre liderii tranzacționali este cofondatorul Microsoft și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Bill Gates.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!