Top 10 cele mai apreciate băuturi alcoolice tradiționale în întreaga lume

Top 10 cele mai apreciate băuturi alcoolice tradiționale în întreaga lume

Sănătate! Noroc! Cheers! Sante! Urările de bine și clinchetul paharelor ne sună tuturor bine, nu-i așa? Pentru că ne induc o stare de bine, de petrecere și voie bună. Obiceiul de a ciocni paharele cu băuturi alcoolice, la o petrecere sau la o întâlnire între prieteni, gest însoțit de o urare, există în aproape toate țările lumii. 

Care sunt cele mai apreciate băuturi alcoolice tradiționale în întreaga lume și de unde vine tradiția de a ciocni paharele ne-am propus să-ți povestim în cele ce urmează.

De unde vine tradiția de a ciocni paharele?

Ciocnirea paharelor are are mai multe presupuse origini. Există legende care spun că în Evul Mediu, oamenii credeau că sunetul produs de lovirea cupelor îi ajută să îndepărteze spiritele rele, prezente de obicei la activitățile festive. Simbolic, ciocnirea paharelor era asociată cu tragerea clopotelor bisericeşti, despre care se credea că alungă energiile negative. 

Există, de asemenea, teorii istorice în care se menționează că originea acestui obicei se află tot în Evul Mediu, când, la petrecerile date de nobili, era o practică frecventă aceea de a pune otravă în paharul cu băutura unui dușman, pentru a scăpa de el. În astfel de condiții, când toată lumea suspecta pe toată lumea, s-a născut obiceiul de a ciocni paharele, când practic stropi de băutura dintr-un pahar săreau în celălalt pahar. Acesta era un fel de asigurare că băutura din care beau nu era otrăvită. 

În Grecia Antică, ciocnirea paharelor cu vin făcea parte din ritualul de a bea, deoarece se spunea că un lucru frumos trebuie să acționeze asupra tuturor simțurilor. Dacă aroma vinului era pentru simțul olfactiv, culoarea pentru simțul vizual, corpul vinului pentru simtul gustativ, atunci ciocnitul cupelor ”trebuia” să fie pentru simțul auditiv.

Cele mai apreciate 10 băuturi alcoolice tradiționale în întreaga lume

Berea, vinul şi romul sunt cele mai consumate băuturi din lume, spun cercetătorii. Preferinţele consumatorilor diferă însă de la ţară la ţară, de exemplu berea se află pe primul loc în SUA și Canada, în timp ce în Europa de Vest, vinul este cea mai consumată băutură alcoolică.

1. Vin

Originile cultivării viței de vie și a producției de vin datează din timpuri străvechi. Se presupune că primul vin a fost produs în Mesopotamia, acum aproape 5.000 de ani. După căderea Imperiului Roman, cultura viței de vie a fost preluată de biserică și răspândită în întreaga Europă. Conform Organizației Internaționale a Viei și Vinului, Spania este cel mai mare producător de vinuri din lume.

2. Țuică și Palincă

Cuvântul ţuică desemnează exclusiv o băutură distilată de prună, toate celelalte băuturi care provin din alte fructe se numesc rachiuri. Pălinca este tot o băutură în totalitate fermentată, şi provine numai din distilarea fructelor naturale. Țuica reprezintă un simbol al ardelenilor și a fost atestată documentar în Bistrița, la 1386, într-un act maghiar de percepție fiscală sub numele de „cujka”.

2. Scotch sau Whiskey

Whisky-ul (sau Whiskey ) este băutura alcoolică obținută prin distilarea malțului de orz, secară, grâu și chiar porumb fermentat, care i-a consacrat pe scoțieni. Băutura este produsă în prezent în mai multe țări, însă în Irlanda și Scoția este produsă încă din 1405 și 1496. Pentru a-și proteja tradiția, Scoția a patentat termenul de „Scotch”. Procesul de obţinere a whisky-ului scoţian este reglementat de legile internaţionale. Dacă pe etichetă scrie „scotch“, atunci vorbim de un whisky distilat în Scoţia, maturat minimum trei ani în butoaie de stejar de cel mult 700 de litri, îmbuteliat la nu mai puţin de 40% alcool şi fără niciun aditiv alimentar.

3. Sangria

Sangria este băutura alcoolică răcoritoare pe care cei mai mulți o asociază cu vacanța în Spania. Sangria este originară din Spania și Portugalia și se prepară din vin roșu și fructe proaspete, tăiate bucățele, însă, de-a lungul timpului, la acestea au început să se adauge brandy, zahăr, suc de fructe și apă minerală.

4. Gin

Ginul este o băutură alcoolică spirtoasă care își are originea în Olanda, aromată în principal cu fructe de ienupăr. În afară de ienupăr, poate avea și arome de anason, scorțișoară, coajă de portocală sau lămâie, rădăcini și semințe de angelica, coriandru sau prune sălbatice. Ginul este una dintre cele mai apreciate băuturi spirtoase savurate în special în sezonul cald sub forma unui gin tonic cu gheață sau în cocktailuri răcoritoare.

5. Tequila  

Băutură alcoolică originară din Mexic, tequila este o băutură spirtoasă obtinuta prin distilarea sucului fermentat a fructului de agava. Gustul tequilei diferă în funcție de locul unde au crescut fructele, dar și de metodele de producere. Blanco este tequila cea mai soft și e recunoscută prin faptul că e deschisă la culoare, având o dulceață specifică și puternică de agave. Reposado este mai închisă la culoare și mai aromatizată la gust. Anejo este cea mai închisă la culoare, având un gust tare și complex, de multe ori având note variate de vanilie, stejar și whisky, obținute de la procesul de îmbătrânire.

6. Lichior

Lichiorul este o băutură foarte veche care provine din latinescul “Liquifacere”, care însemna a dizolva. Ce anume se dizolva? În principiul, tot ce macerat în alcool căpăta un gust și oferea un parfum aparte: fructe, coji de fructe, frunze, flori, semințe, scoarță, rădacini, sâmburi. Se spune că primul care a creat un lichior din plante a fost un călugăr alchimist grec, prin secolul XIII, și că scopul băuturii era pentru a trata anumite boli.

7. Vodcă

Se spune că originea acestei băuturi spirtoase se află la popoarele slave, din nord-estul Europei, unde din cauza temperaturilor scăzute, comerțul cu vin și bere era dificil, deoarece înghețau în lunile de iarnă. Așa că mai multe țări, precum Rusia, Polonia, Finlanda, își revendică originea acestie băuturi. Votka este o băutură tare, unde concentrația de alcool variazã între 35% si 50%. Deşi vodca simplă este foarte populară în Europa de Est și de Nord, produsul este folosit la nivel mondial pentru prepararea cocktailurilor.

8. Ouzo

Ouzo este o băutură alcoolică tradiţională din Grecia, cu un gust de anason, care se servește fie foarte rece, fie cu cuburi gheaţă. Este o băutură preparată din struguri striviți, cereale, ierburi aromate și condimente cum ar fi menta, coriandru, perișor, cuișoare, alune, scorțișoară și lime, dar aroma de anason (lemn dulce) este cea care predomină. Pentru că este o băutură alcoolică tare, până la 40% alcool, ouzo se consumă după masă, ca un digestiv.

9. Rom

Romul este o băutură distilată, obţinută din trestie de zahăr, mai exact din subproduse rezultate în urma prelucrării acesteia, cum ar fi melasa şi sucul de trestie de zahăr, care sunt supuse fermentării şi distilării. Alcoolul incolor obţinut este supus învechirii în butoaie (de obicei de stejar), astfel romul căpătând culoarea specifică. Se poate consuma simplu, cu gheață sau în diverse cocktailuri, dintre acestea cele mai cunoscute fiind Mojito, Pina Colada sau Cuba Libre. Romul poate fi folosit, de asemenea, ca aromă în prepararea multor prăjituri sau în diverse rețete de ciocolată, dând un parfum specific, ușor de recunoscut.

10. Bere

Una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume, berea, are o istorie fascinantă. Se pare că a fost descoperită în Egiptul Antic, tablete cu scriere cuneiformă descriind materialele necesare pentru fabricarea berii. Germanii sunt cei care au creat un adevărat ”meșteșug” din berărit, transformând berea în băutura lor națională. În prezent, berea este cea de-a treia băutură în topul mondial, doar apa şi ceaiul fiind consumate în cantităţi mai mari.

Bineînțeles că din această listă, nu putem uita de sake din Japonia sau absintul elvețian, băuturi care păstrează câte ceva din istoria milenară și esența locului de unde provin. Pe Debonaire.ro găsești o gamă variată de coșuri cadou care conțin produse tradiționale și băuturi de la producători internaționali, pentru a oferi în dar experiența gusturilor rafinate.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!