Top 10 cele mai importante lucruri pe care e bine să le cunoști despre vin

Top 10 cele mai importante lucruri pe care e bine să le cunoști despre vin

Cu toții știm că vinul are proprietăți terapeutice și că a fost denumit în trecut licoarea zeilor, însă există lucruri pe care nu le cunoaștem sau știm doar o parte din adevăr. Și cum se spune că ”In vino veritas”, ce spui să afli cât mai multe despre una dintre cele mai apreciate băuturi din toate timpurile. 

Nu trebuie într-adevăr să fii un cunoscător desăvârșit într-ale vinului pentru a face cea mai bună alegere, dar nici nu poți trece peste câteva informații esențiale. Recunoașterea unui vin de calitate poate fi făcută dacă știi cât mai multe despre cultivare, soiuri și diferența dintre tipurile de vinuri. 

Iată 10 dintre cele mai importante lucruri pe care ar fi bine să le cunosti despre vinuri, mai ales atunci când alegi să le oferi cadou:

1. Care sunt cele mai populare tipuri de vin?

Criteriile care împart vinurile în categorii sunt destul de multe, începând cu cele mai evidente (culoarea, gustul, mirosul) și încheind cu cele care ne fac să vorbim despre noblețea unui vin (vechimea, soiurile rare). În funcție de culoare, vinurile pot fi roșii, albe sau roze.

Vinul roșu provine din soiuri de struguri precum: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Malbec. Vinul albprovine din soiuri de struguri precum: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel. Vinul roze se produce din soiurile de struguri roșii. Aceste vinuri sunt produse din must care rămâne foarte puțin timp în contact cu pielița bobului de strugure, cea care în fapt dă culoarea oricărui tip de vin.

Cabernet Sauvignon este cel mai popular tip de vin din lume.

2. Vin dulce sau sec, care este diferența?

Când vorbim despre gustul vinului, ne referim, în primul rând, la cantitatea de zaharuri conținută, care duce la o astfel de clasificare. Zaharurile reziduale sunt cantitățile de zaharuri rămase în vin după fermentare și transformarea zaharurilor în alcool.

  • sec – cu conținut de zaharuri de pana la 4g/l
  • demisec – cu conținut de zaharuri intre 4 și 12g/l
  • demidulce – cu conținut de zaharuri între 12 si 50 g/l
  • dulce – cu conținut de zaharuri de peste 50 g/l

3. Cum poate un vin fără zahăr să aibă gust dulce?

În lumea vinurilor, proveniența strugurilor are o importanță enormă. Cum se face că un vin sec (adică fără zahăr rezidual) poate avea un gust mai dulce decât alte vinuri? Există câțiva factori care influențează acest proces, inclusiv soiul de struguri, regiunea și vechimea butoiului de stejar. De exemplu, dacă ai un Malbec din Franța comparativ cu un Malbec din Argentina, acesta din urmă are un gust mai dulce. Regiunea în care cresc strugurii influențează foarte mult dulceața vinului.

4. Care sunt cele mai populare regiuni viticole?

Știind că Italia, Franța și Spania sunt primele trei țări producătoare de vin din lume acest lucru ne transmite trei lucruri: 1. Ele produc majoritatea vinului vrac din lume. 2. Produc unele dintre cele mai bune vinuri din lume. 3. Franța, Italia și Spania sunt sursa tuturor celor mai populare soiuri de struguri din lume.

5. Ce soiuri de struguri cresc în România?

România ocupă locul 13 în topul producătorilor mondiali de vin și locul 6 în Europa. Din sortimentele viticole cultivate în Romania fac parte atât soiuri autohtone de struguri, cât și soiuri internaționale de renume. De exemplu, Feteasca Albăeste un soi românesc tradițional, din care se fabrică îndeosebi vinuri seci sau demiseci, cu conținut moderat de alcool, recunoscute pentru finețea gustului. Muscat Ottonel este un soi care își are originile în Franța, dar este cultivat și în România. Vinurile din Muscat Ottonel sunt dulci, au o aromă tipică și se pretează pentru învechire.

6. Care este cel mai sănătos vin?

Vinul roșu a intrat de multă vreme în atenția cercetătorilor datorită proprietăților sale antioxidante. Consumat cu moderație, vinul roșu vine cu multe beneficii pentru sănătate, deoarece conține un anumit tip de antioxidanți cu efect benefic asupra sistemului imunitar. Principalul ingredient activ al vinului roșu, resveratrolul, scade riscul de îmbătrânire a celulelor și combate alte efecte negative ale radicalilor liberi.

7. La ce temperatură se servește vinul?

Temperatura corectă de servire a vinului este foarte importantă dacă vrei să te bucuri de aroma totală a acestuia. Vinurile albe seci cu volum redus de alcool, vinurile rose și vinurile spumante se consumă la o temperatură de 5-10 grade Celsius. Această temperatură le ajută să își păstreze prospețimea și savoarea. Vinurile albe cu conținut ridicat de alcool și vinurile roșii fructate, cu conținut mai scăzut de alcool, se servesc la temperaturi între 10 și 15 grade Celsius. Vinurile roșii cu conținut ridicat de alcool și vinurile de Porto ar trebui consumate la o temperatură între 15 și 18 grade Celsius – o temperatură ceva mai rece decât cea ambientală, dar mai caldă decât cea din pivnițe. Niciun vin nu ar trebui servit la o temperatură mai mare de 20 de grade Celsius.

8. În ce pahare se servește vinul?

Cu siguranță te-ai întrebat de ce există mai multe tipuri de pahare? Află că fiecare tip de vin sau băutură necesită un anumit tip pahar. Nu este vorba doar de o chestiune estetică sau de cantitatea recomandată pentru servire, ci și despre felul în care se simt aromele. Astfel, doar cu paharul potrivit un vin își poate arăta adevărata valoare. Vinul roșu se servește în pahare cu picior înalt, cu pântec mare, dar el nu se va umple decât în partea de jos, până în zona în care diametrul cupei este mai mare (aproximativ la jumătate). Alegerea este astfel gândită încât vinul să aibă cât mai mult contact cu oxigenul, element care îi potențează aroma.

Paharele de vin alb au de asemenea picior și o formă de lalea, cu gâtul puțin mai îngust decât pântecul și cu o cupă mai puțin amplă decât cea a paharelor pentru vin roșu. Dimensiunea este mai mică decât în cazul paharelor pentru vin roșu, pentru că vinurile albe sunt destinate servirii la o temperatură mai mică și nu trebuie să se încălzescă în pahar. Înălțimea lor este de peste 20 de cm, capacitatea de circa 350 de ml și trebuie neapărat ținute de picior pentru a nu se încălzi vinul. 

9. Care este diferența dintre aromă și buchet?

Mirosurile vinurilor tinere se numesc arome, iar ale celor mature care oferă un iz mai puternic și înțepător se numesc buchete.

10. Cum se depozitează vinul?

Se spune despre vin că este o băutură vie, ce își schimbă gustul și textura, în timp. Pentru a te bucura de aroma sa autentică, trebuie să îi asiguri condițiile optime. Indiferent că ai ești un iubitor de vin cu câteva sticle sau un pasionat cu o colecție generoasă, cu siguranță îți dorești să știi cum poți să te asiguri că băutura își va păstra culoarea, gustul și textura odată cu trecerea timpului. Vinul se păstrează bine la o temperatură cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius, mai aproape de nivelul inferior pentru vinurile albe și rose și mai aproape de cel superior pentru vinurile roșii.

Niciunui tip de vin nu îi priește soarele. Așadar, sticlele de vin trebuie păstrate în locuri întunecoase, tocmai de aceea pivnițele și cramele sunt ideale pentru ele. De asemenea, sticlele de vin cu dop din plută nu se depozitează niciodată vertical, ci orizontal, pentru a menține dopul umed, astfel încât să nu se usuce și să rămână aer în sticlă.
Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling sau orice alt de tip de vin rafinat îl vei găsi pe Debonaire.ro în coșurile cadou pe care le vom trimite cu multă grijă și atenție, angajaților, partenerilor și colaboratorilor companiei tale.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!