Beneficiile ciocolatei: delicatesă care face înconjurul lumii de mii de ani

Beneficiile ciocolatei: delicatesă care face înconjurul lumii de mii de ani

Belgiană, franțuzească sau elvețiană, ciocolata este considerată regina dulciurilor, indiferent de țara de proveniență. Ciocolata este consumată în cantități extrem de mari, indiferent de modalitate: caldă, praline, tabletă sau în diverse forme. Conform World Cocoa Fondation, aproximativ 3 milioane de tone de boabe de cacao anual, sunt consumate sub formă de ciocolată de oameni din întreaga lume.

Ciocolata este preparată din fructul arborelui Theobroma cacao, al cărui nume înseamnă ''hrana zeilor''. Theobroma cacao este originar din regiunea Amazonului şi a bazinului fluviului Orinoco din America de Sud. Dacă vă întrebați cât timp a trecut până să ajungă la noi în magazine, istoricii ne spun că în jur de 2000 de ani.  

Istoria ciocolatei: cine a descoperit boabele de cacao și cine a îndulcit ciocolata

Primii oameni despre care se spune că ar fi descoperit secretul boabelor de cacao a fost civilizația mayașă care a trăit în perioada Maya (250-900), etnie indigenă din America Centrală. Mayașii și strămoșii lor din Mesoamerica au luat copacul din pădurea tropicală și l-au crescut în grădinile proprii, unde au recoltat boabele, au fermentat, au prăjit și au mărunțit semințele, transformându-le într-o pastă. 

Se pare că primul european care ar fi gustat băutura făcută din boabele de caco, în compania lui Montezuma II, unul dintre ultimii împărați azteci, a fost conchistadorul Hernan Cortes. Montezuma II, care obișnuia să o bea de aproape cincizeci de ori pe zi, i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care el a găsit-o un pic cam amară pentru gustul său.

beneficiile ciocolatei

Deși Cristofor Columb a adus boabele de cacao în Spania, ciocolata nu a prezentat niciun interes până în momentul în care călugării spanioli, care au păstrat secretul acestei băuturi timp de un secol, nu au făcut public modul său corect de preparare. Locuitorii Spaniei au început treptat să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație, iar ciocolata a fost rapid apreciată la curțile regale. Ciocolata a devenit astfel populară printre persoanele bogate din Europa în secolul XVIII. 

Revoluţia Industrială a determinat producerea în masă a ciocolatei, iar popularitatea alimentului a dus la dezvoltarea plantaţiilor arborilor de cacao, în mai multe zone din lume. Secolul al XIX-lea marchează două momente importante în instoria ciocolatei: apariția primei ciocolate solide și introducerea laptelui în compoziția ciocolatei. Prima ciocolată solidă disponibilă a fost produsă de o companie engleză, fiind o ciocolată fondantă fină și mătăsoasă.

În 1876, elvețianul Daniel Peter a introdus laptele în ciocolată și a creat astfel un produs delicios: ciocolata cu lapte.

Beneficiile ciocolatei pentru organism

Nu doar că e dulce și foarte gustoasă, ciocolata este și sănătoasă. Ciocolata neagră, în mod special, aduce numeroase beneficii sănătății organismului, mai multe studii și dovezi științifice susținând acest fapt. 

În primul rând, boabele de cacao sunt pline de fitonutrienţi care acţionează ca antioxidanţi, despre care se știe că împiedică procesul de îmbătrânire a celulelor din organism, prevenind apariția bolilor. De asemenea, boabele de cacao sunt bogate în fier, cupru, magneziu, zinc şi fosfor, minerale esențiale pentru a avea o viață sănătoasă.

Printre beneficiile ciocolatei pentru organism se numără:

Îmbunătățirea funcțiilor creierului

Ciocolata este fabricată în mare parte din cacao, iar cercetători din mai multe colțuri ale lumii au descoperit același lucru: că în acest ingredient există o serie de componente care au ca efect protejarea sistemului nervos. În plus, ciocolata neagră conţine teobromină, o substanţă care te revigorează şi te ajută să te concentrezi mai uşor. 

De aceea, se știe despre ciocolată că stimulează memoria și creşte viteza de reacţie, fiind recomandată în special în perioadele de învățare. Flavonoidele din ciocolată îmbunătățesc circulaţia sângelui către creier, făcând ca acest organ să funcţioneze mai rapid.

Stare emoțională mai bună

Poate cel mai cunoscut lucru este faptul că printre substanțele conținute de ciocolată se numără magneziul, un mineral important în lupta cu stresul. Ca atare consumul de ciocolată poate reduce stresul, crescând practic nivelul de energie al organismului. 

Efectul ciocolatei asupra stării de spirit a fost comparat și cu ceea ce simt îndrăgostiții, deoarece substanțele conținute favorizează eliberarea endorfinelor (hormon al fericirii), având că efect nu doar o stare de bună dispoziție, ci contribuind chiar și la prevenirea depresiei și a altor afecțiuni psihice.

beneficiile ciocolatei

Reglarea tensiunii arteriale

Studii științifice au arătat faptul că flavonoidele conținute în cantități mari în ciocolată acționează că un puternic adjuvant al vaselor de sânge. Concret, cercetările au demonstrat că la subiecții care au consumat ciocolată de câteva ori pe săptămână riscul de a suferi de atac de cord s-a redus cu 37%, iar riscul de atac cerebral a scăzut cu 29%. 

În plus, la persoanele hipertensive, consumul de ciocolată are ca efect scăderea și reglarea tensiunii arteriale. Persoanele care consumă zilnic o cantitate moderată de ciocolată neagră au fost depistate cu un nivel scăzut al proteinei C reactive în sânge. Adică, procesul inflamator a dat semne de retragere, obiectiv major în programele de prevenire a bolilor cardiace.

Cum alegi o ciocolata bună?  

O ciocolată bună, în opinia specialiștilor, înseamnă un produs cu un procent mai mare de cacao şi mai scăzut de zahăr. Cu cât conținutul de cacao este mai ridicat, cu atât ciocolata este mai sănătoasă, de aceea recomandarea numărul 1 este ciocolata neagră. 

Conținutul de cacao din compoziția ciocolatei este trecut pe ambalaj sub forma unui procent care, de obicei, se situează între 35 şi 100%. Cea mai sănătoasă este ciocolata cu un procent de cacao de peste 75%.  

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

0371-133.753 office@debonaire.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!