Pandemia de coronavirus duce la schimbari majore in toate aspectele vietii, care ne determina sa regandim modul in care traim, muncim si relationam. Pentru ca una dintre masurile eficiente de combatere a transmiterii virusului este distantarea fizica a indivizilor, acest lucru vine in timp cu consecinte precum anxietatea, insomnia sau dificultaţi in a face faţa stresului.
Limitarea contactului cu oamenii dragi, cu membrii familiei sau familia, cu colegii de job sau prietenii, ar putea afecta serios starea de spirit a oamenilor. Psihologii sunt de parere ca odata cu izolarea sociala pot aparea stari depresive, stresul si sentimente de panica la nivel individual, toate fiind foarte neplacute, dar inevitabile si chiar normale in aceasta situatie.
Ajutorul specializat din partea unui psiholog online este primul pas pe care il putem face, dar nu singurul. Exista o serie de recomandari de luat serios in considerare pentru a-ti mentine moralul ridicat pentru ca aceasta perioada sa treaca mai usor.
Asadar, iata cele mai eficiente 10 metode pentru a-ti mentine un moral ridicat si pentru a face fata cat mai bine acestei perioade de izolare sociala:
1. Limiteaza expunerea la stiri care iti alimenteaza starea anxioasa
Nu este prima data cand se face aceasta recomandare de a evita expunerea la stiri negative. Știrile negative ne pot influenţa gandirea prin mecanisme multiple, unul dintre cele mai fascinante fiind interacţiunea informaţiei negative cu disonanţele noastre cognitive si tendinţa noastra naturala de a ne concentra atenţia pe ceea ce este negativ. Specisalistii spun ca suntem capabili sa rupem cercul vicios, iar un prim pas este acela de a ne limita consumul, expunerea la stirile care promoveaza negativismul.
2. Creeaza noi activitati, practica un hobby
Practicarea unei noi activitati sau a unui hobby poate aduce multiple beneficii in viata ta, iar cateva dintre acestea ar fi: cresterea puterii de concentrare si a creativitatii, cresterea stimei de sine si a motivatiei, cresterea calitatii timpului liber, reducerea stresului, deconectarea de la rutina zilnica sau obtinerea unui echilibru intre viata profesionala si cea personala.
3. Mentine legatura cu cei dragi prin sistem video de la distanta
Chiar daca nu ne mai putem vedea cu o parte din membrii familiei sau prietenii, asta nu inseamna cu nu poti socializa. Poti face acest lucru cu ajutorul aplicatiilor video care iti ofera sansa sa vorbesti si sa-i vezi pe cei dragi, ori de cate ori doresti, chiar daca separati de un ecran digital.

4. Ia contact cu mediul exterior in conditii de siguranta
Izolarea la domiciul nu inseamna sa nu mai iesi deloc din casa, mai ales daca nu te incadrezi in categoria persoanelor cu risc. Daca nu locuiesti la casa unde ai o curte la dispozitie pentru a iesi cateva minute pe zi in aer liber, atunci mergi la cumparaturi sau ajuta un vecin in varsta facandu-i si lui cumparaturile. Este indicat sa iesi afara cand ai posibilitatea, respectand regulile de distantare sociala si masurile de igiena corespunzatoare.
5. Apeleaza la servicii de consiliere psihologica la distanta
Aceasta situatie de izolare sociala produce emotii precum anxietatea, tristetea, cauzate de incertitudinile resimtite. Este un moment greu pentru toti, dar cea mai buna solutie este sa ramanem calmi, sa ne informam din surse credibile, autorizate si sa apelam la ajutor specializat daca dezvoltam stari de anxietate sau atacuri de panica.
6. Reorganizeaza casa
O casa curata nu este doar un mediu sanatos, ci o atmosfera care iti aduce armonie si echilibru psihic. Se spune ca ordinea din exterior stimuleaza ordinea in interiorul nostru, in gandire iar dezordinea din exterior genereaza dezordine si in mintea noastra. Deci, ce spui de o sesiune de sortare si ordonare a lucrurilor din casa?

7. Mediteaza, invata sa-ti pui ordine in ganduri
Exista peste 3000 de studii stiintifice care atesta beneficiile meditatiei. Acestea au demonstrat chiar ca dupa o perioada de practica a meditatie, se constata o reducere semnificativa a hormonului stresului, numit cortizol. Aceste tehnici pot fi practicate de oricine; exista materiale gratuite pe Internet si pot fi descarcate chiar aplicatii de initiere in aceste metode de gestionare a stresului.
8. Adopta un stil de viata sanatos
Și aici ne referim inclusiv la alimentatie si la reducerea consumul de alimente junk food. Profita de acest timp ca sa gatesti sau sa prepari gustari simple si sanatoase din produse cat mai proaspete. Suma obiceiurilor noastre se reflecta in starea sanataţii pe care o avem, iar starea de spirit este strans legata de propriul stil de viaţa. Conteaza mult ceeea ce mancam, daca facem sau nu mişcare, daca fumam sau consumam alcool etc.
9. Practica o activitate fizica
Exerciţiile fizice regulate sunt vitale pentru sanatate. Acestea ajuta la controlul greutaţii, deci nu ar trebui sa lipseasca din programul tau indiferent ca esti izolat in casa. Gaseste activitati fizice care pot fi facute in interior (yoga, pilates, dans etc) si urmeaza cu regularitate acest program.
10. Vizioneaza comedii si citeste lucruri amuzante
În general, oamenii care rad sunt mai relaxati si mai putin stresati. Obisnuieste-te ca si in aceasta perioada sa gasesti modalitati de a-ti mentine latura amuzanta. Vizioneaza comedii, filmulete pe youtube sau articole de blog cu faze comice care starnesc usor rasul.
Distantarea si izolarea sociala impusa de pandemia cu noul coronavirus nu trebuie sa insemne singuratate si retragere din stilul de viata anterior. Mentine contactul cu cei dragi, suna-i cat mai des, practica miscare in interiorul casei, gaseste-ti o activitate sau un hobby nou care iti face placere, petrece timp cu familia si copiii facand acele lucruri pe care le tot amanati sau nu aveati timp de ele.