5 cele mai noi si eficiente metode de recrutare

Se considera ca o companie este pe atat de buna pe cat sunt angajatii ei, iar orice proces de recrutare spune ceva despre identitatea unei organizatii cat si despre cultura organizationala a business-ului respectiv. De aceea recrutarea reprezinta unul dintre pilonii principali pentru o buna functionare a unui mediu stabil intr-o situatie de dezechilibru a pietei muncii.


Daca anul 2020 a fost un an al inovarii si al oportunitatii, 2021 ne-a dat sansa de a continua ce am inceput. În ultimul an, am asistat la transformarea organizatiilor, echipelor si industriilor in moduri pe care nu le credeam posibile. Recrutarea a trecut de la incertitudine si stagnare la inovare si crestere neasteptata. Echipate cu instrumentele, strategiile si informatiile necesare, echipele de HR au avut sansa de a-si regandi procesele, elimina imperfectiunile si remodela practicile si unele metode de recrutare astfel incat sa fie mai bine ancorate in prezent.


Trenduri metode de recrutare 2021


În 2021, trendul de crestere al recrutarilor continua si aduce cu el nevoia de a tine pasul cu o noua lume a muncii. Multe din companii planuiesc sa creasca numarul de angajari, in timp ce doar foarte putine previzioneaza o scadere a acestora.


În anii urmatori, organizatiile pozitionate pentru succes vor fi cele care reusesc sa renunte la modurile vechi de a face lucrurile si aleg, in schimb, sa gaseasca solutii si metode de recrutare noi, potrivite lumii moderne. Pe acest drum va fi mai multa nevoie de tehnologie si de inovatiile sale pentru a ne indeplini obiectivele in ciuda limitarilor fizice. Tehnologia exista pentru a face posibil ceea ce oamenii si echipele deconectate nu pot realiza


  • Recrutarea remote va deveni mai populara - Daca pana acum tranzitia catre munca remote a fost facuta fortat, din necesitate, anul acesta pare ca organizatiile au acceptat-o ca pe noul mod de lucru si sunt mult mai deschise sa o acomodeze din proprie initiativa. Cu aceste metode de recutare remote recrutarea este mult mai simpla iar numarul colegilor remote din companii este in crestere.
  • Regimul de lucru hibrid - Acomodarea la regimul de lucru hibrid este cel mai pronuntat trend al anului, iar cele mai multe dintre organizatii sunt pregatite sa aiba mai multi colegi care lucreaza de la distanta. Ramane de rezolvat procentul din forta de munca ce va lucra remote si inlocuirea birourilor fizice cu unele virtuale.
  • Candidatii sunt pe primul loc - De la crearea unor experiente si metode de recrutare mai bune si pana la diversificarea canalelor de promovare, echipele de HR isi intorc privirea catre candidati si catre felul in care ii pot atrage pe cei mai buni dintre ei, dar mai ales pe cei care se pot adapta cu usurinta unui mediu de lucru aflat in continua schimbare. Dorinta de crestere si invatare, capacitatea de adaptare si abilitatea de a naviga situatiile incerte, sunt criteriile pe baza carora angajatorii vor face alegerile de recrutare in anii urmatori.
  • Transformarea digitala Este unul din cele mai populare cuvinte in ultima perioada, iar instrumentele digitale sunt vehiculul cu ajutorul caruia putem face o tranzitie mai usoara catre un regim hibrid de munca. Adoptarea unor solutii tehnologice si folosirea unui soft pentru metode de recutare, va insemna simplificarea muncii si reducerea timpului. Acest lucru le va permite echipelor de recrutare si de resurse umane sa isi dedice timpul si energia activitatilor cu un impact mai mare asupra organizatiei. Digitalizarea recrutarii se transforma dintr-o simpla preferinta intr-o adevarata necesitate. Utilitatea softului de recrutare se va vedea in: colectarea aplicatiilor pentru joburile disponibile, urmarirea indicatorilor de recrutare, comunicarea cu candidatii, programarea interviurilor, screeningul aplicantilor, colaborarea interna a echipelor de recrutare, evaluarea candidatilor si colectarea feedbackului.


Cele mai eficiente metode de recrutare in prezent


Tot mai multi angajatori isi optimizeaza in ultima vreme, cu ajutorul tehnologiei, toate procesele de recrutare, cu scopul de a reduce costurile si de a economisi timpul petrecut cu metode de recrutare traditionale.


Fie ca vorbim despre recrutare prin Skype, LinkedIn si chatbot-uri, companiile apeleaza tot mai des la tehnologii pentru recrutare. Iar cloud-ul ofera solutii flexibile, in timp real, pentru toate firmele interesate de metode de recrutare noi.


Recrutarea pe retelele de business


LinkedIn este o adevarata mina de aur pentru recrutori. Pe o singura platforma pot publica anunturi, gasesc potentiali candidati si au acces si la referintele acestora, dobandite de-a lungul activitatii profesionale. Un studiu realizat anul trecut de specialisti de marketing a aratat faptul ca 85% dintre candidati sunt recrutati prin networking pe retele sociale.


LinkedIn poate fi utilizata contra unui abonament lunar si reduce substantial costurile de recrutare care inseamna atat publicarea de anunturi pe site-uri de profil sau prin intermediul unor firme specializate, cat si selectia si urmarirea candidatilor. Mai mult decat atat, specialistii HR pot identifica mai usor persoanele potrivite cu ajutorul puterii network-ului. Pe aceeasi retea sunt, laolalta, fosti si actuali parteneri de business, colegi de facultate sau absolventi de cursuri de specializare. Toate aceste contacte inseamna o sansa in plus de a gasi o persoana cu skill-urile necesare pentru a ocupa pozitia scoasa de firma la concurs sau pentru a recomanda un potential candidat.


Mai nou, si Facebook ofera posibilitatea paginilor de business sa posteze joburi si le permite utilizatorilor sa aplice, in urma unui proces de intrebari personalizat chiar de angajator, prin pagina de Facebook. Desi nu este foarte folosit in Romania, Twitter este un alt mediu in care candidatii isi pot evidentia competentele. Companiile si specialistii pot intra in dialog, observand si aici persoanele de care pot fi interesate. Și pe LinkedIn, si pe Facebook si chiar si pe Instagram se pot derula reclame, targetate exact pe grupurile cu experienta necesara pentru pozitiile pe care se recruteaza. 


Skype sau interviul virtual


Tehnologia a sters granitele in recrutare si a adus economii vizibile angajatorilor. Nu conteaza asadar prea mult faptul ca specialistul HR si candidatul sunt la sute de kilometri distanta daca interviul poate avea loc online. Este o metoda eficienta de a filtra candidatii aflati uneori in alta tara sau chiar pe un alt continent.


Interviul pe Skype este in acelasi timp o solutie care salveaza timp si pentru candidat, pentru ca in urma discutiei initiale, acesta isi poate da seama daca slujba este una potrivita pentru el. Mai mult, un astfel de interviu poate avea loc intr-o cafenea sau la domiciliul acestuia, ori in pauza de pranz, astfel incat interviul sa nu fie amanat zile la rand.


Chatbot-uri


Poate printre cele mai eficiente metode de a reduce costurile si a economisi timp este folosirea de chatbot-uri. Aceste tehnologii pentru recrutare utilizeaza intrebari de departajare si demonstratii live despre cum arata jobul pentru care aplica un candidat. Este dintre acele metode de recrutare utilizate mai ales de recrutorii care sunt in cautarea candidatilor pentru pozitii din IT, vanzari si relatii cu clientii.


Chatbot-ul ajuta candidatii sa aplice simplu si rapid pentru un post in cadrul companiei folosind filtre precum sediul si nivelul de experienta. În plus, sectiunea practica inseamna parcurgerea mai multor teste cu intrebari si exercitii specifice domeniului de activitate.


Recrutare in cloud


Recrutarea prin intermediul solutiilor in cloud este la indemana oricarei companii indiferent de marime. Aceste metode de recrutare simplifica si eficientizeaza recrutarea: cu trei click-uri poate fi generata o lista a candidatilor potriviti pentru slujba scoasa la concurs.


Focusul este pe folosirea unui program informatic conectat la bazele de date ale portalurilor de joburi si apoi se muta pe identificarea viitorilor angajati. În acest fel, timpul si costurile alocate procesului de angajare se reduc foarte mult. Astfel, scade substantial volumul de munca al angajatilor din HR, acestia avand mai mult timp sa se ocupe de cresterea performantei companiei si de fidelizarea salariatilor existenti.


Webinariile sau conferintele virtuale


Tot mai multe companii apeleaza la webinarii ca metode de recrutare pentru a-si creste gradul de expunere si a reusi sa discute cu persoane din diverse orase sau chiar tari, cu un nivel de pregatire ridicat. Un webinar este asemanator unei conferinte si este o ocazie buna pentru ca cei interesati de un job intr-o companie, sa cunoasca mai bine mediul de lucru si sa poata afla raspunsuri la intrebarile legate de slujbe si de posibilitatile de promovare.