S-ar putea sa crezi ca odata ce contractul a fost semnat sau ai facut prima vanzare, clientul va ramane multa vreme alaturi de tine. Ne pare rau daca te dezamagim dar in business lucrurile nu merg asa. Nu daca nu continui munca, daca nu ridici standardele si daca nu esti atent la feedback-ul pe care il primesti, relatia de incredere cu clientii tai se va slabi treptat, iar intr-un final acesta va pleca la concurenta.
Știai ca 68% dintre clienti renunta la anumite branduri din cauza faptului ca ei sunt convinsi ca nu sunt apreciati de catre companie? Una dintre nevoile umane este si aceea de a se simti important, iar acest principiu se aplica si in relatia cu clientii. Asa ca una dintre metodele de a le dezvolta relatii de incredere cu clientii tai este sa le arati ca sunt importanti pentru companie.
Contactandu-i periodic si intrebandu-i daca le-a placut produsul tau, daca sunt multumiti de serviciul oferit, oferindu-le vouchere sau cadouri corporate in anumite momente importante, sunt moduri de a-ti arata aprecierea fata de clientii tai si implicit de a-i dtermina sa aiba incredere in brandul tau.
Mai mult decat atat, un client multumit de produsul sau serviciul tau se va transforma automat intr-un ambasador de brand si te va recomanda mai departe. Asadar, daca vrei sa dezvolti o relatie de incredere cu clientii tai, ar fi bine sa tii cont de aceste recomandari:
1. Exprima foarte clar ceea ce vinzi
Orice client vrea inainte de toate sa inteleaga exact ceea ce tu vinzi pentru a fi convins ca produsul sau serviciul pe care il cumpara este ceea ce are nevoie. De aceea ar trebui sa incluzi in descrierile de produse, prezentarile pe care le faci, in ofertele pe care le transmiti, dar si in paginile site-ului tau informatii complete despre produsele sau serviciile tale. Pentru ca un produs cumparat nu inseamna neaparat si un client castigat.
2. Schimba abordarea de atragere a clientilor
În ziua de azi, clar este nevoie de o strategie noua in abordarea clientilor. Nu mai este loc pentru replica: Iata ce iti putem oferi! În societatea de azi, in lumea de business competitiva in care traim, este cazul sa schimbam abordarea si sa acceptam ca oamenii sunt suprasaturati de oferte. Este mai degraba cazul sa aflam ceea ce isi doresc clientii, sa cautam beneficii de care au nevoie si care ii vor convinge sa faca afaceri cu noi.

Clientii vor avea intotdeauna asteptari mari, de aceea este in avantajul afacerii sa stim ce sa le oferim. Daca nu stii concret ce vor clientii, intreaba-i. O poti face printr-o multime de moduri, prin email, social media, telefonic sau prin sondaje.
3. Învata sa asculti activ
A asculta un client nu inseamna sa aprobi ceea ce spune, ci sa fii constient de modul sau de a vedea lucrurile pentru a-i putea prezenta prin comparatie viziunea ta. Ascultand activ inseamna sa intelegi ce isi doreste si sa il ajuti sa se conecteze mai bine cu lucrurile care conteaza cu adevarat pentru el. Daca de la bun inceput vrei sa-ti impui propria viziune, considerand ca tu esti specialistul care stie mai bine, fara sa asculti ce are de spus, indiferent ca greseste, nu vei putea sa-i oferi argumente valide.
4. Pune accent pe comunicarea empatica
Clientii cu care vorbesti la telefon, printr-un email sau fata in fata isi vor crea o parere buna sau mai putin buna in functie de ceea de ce isi vor aminti ei mai tarziu. Ei vor analiza ulterior daca interactiunea lor cu afacerea ta a fost foarte buna sau groaznica. Asa ca daca te intrebi ce determina clientii sa isi aminteasca atat de usor despre serviciul de customer support, raspunsul este evident: interactiunea cu tine.
Pentru ca ei nu privesc doar produsele, ci au nevoie si de o comunicare pe masura. Au nevoie de un sfat, de un zambet, de loc pentru Buna ziua, Multumim ca ne sunteti alaturi si O zi buna! la finalul conversatiei. Asa ca indiferent daca clientii interactioneaza cu tine in magazin, la telefon sau pe social media, ei au nevoie de atentia ta.

O relatie de incredere intre client si companie inseamna mai mult decat un produs de calitate la un pret competitiv, inseamna si impresia placuta pe care o lasi clientului dupa fiecare interactiune si dorinta de a reveni mai tarziu.
5. Ofera calitate la un pret corect
Orice potential client se va intreba, inainte de a cumpara, daca pretul cerut reflecta calitatea produsului sau serviciului tau. De aceea, este important ca prezentarea sau oferta sa includa acele elemente care il vor face pe cumparator sa fie convins ca va face o afacere buna achizitionand de la tine.
De asemenea, cumparatorii achiziţioneaza beneficiile pe care le aduce un produs sau serviciu şi nu pe detaliile tehnice. De aceea, nu este indicat sa insisti pe caracteristicile produsului, ci mai degraba pe alte elemente pe care clientii le pot percepe ca fiind beneficii.
Dar, inainte de toate aceste strategii de a dezvolta relatii de incredere cu clientii tai, ar trebui sa stii exact cui te adresezi. Cine sunt clientii tai si care sunt nevoile lor? Poti afla acest lucru raspunzand la urmatoarele intrebari:
- Cine este clientul meu ideal?
- Unde il gasesc?
- Ce ar dori sa cumpere in functie de nevoile pe care le are?
- De ce ar trebui sa cumpere de la mine?
- Cum intru in contact cu el?
Majoritatea companiilor investesc sume enorme pentru a aduce clienti noi, dar prea putin actioneaza in directia pastrarii unui client vechi. Desi, calculele arata ca este mai ieftin sa pastrezi un client, decat sa aduci unul nou, iar acest aspect are si o cifra: costa de 5 ori mai mult sa atragi un client nou, decat sa pastrezi unul existent.
Mai mult decat atat, exista o tendinta a cumparatorilor, de luat serios in considerare: cu cat esti mai fidel unui magazin sau brand, cu atat faci cumparaturi mai multe in viitorul indepartat. În plus, odata cu trecerea timpului ajungi sa cresti suma investita in brandul preferat.
Deci, daca vrei sa-ti arati recunostinta pentru clientii fideli, colaboratori sau parteneri de afaceri, Debonaire.ro te ajuta cu cadouri business rafinate!