5 tehnici de time management care te pot ajuta indiferent ca lucrezi de acasa sau de la birou

Gestionarea timpului nu inseamna doar gestionarea orelor de lucru, ci este un mod de a te cunoaste pe tine insuti. Cu totii avem aceleasi 24 de ore in fiecare zi, dar cat de bine le folosim depinde in totalitate de fiecare persoana in parte. Exista tehnici de gestionare a timpului care imbunatatesc modul in care lucrezi, care te pot ajuta sa controlezi lucrurile care te distrag si mai ales sa-ti sporesti concentrarea. 


Traim intr-o era a vitezei unde te simti mereu presat sa produci cat mai mult, cat mai repede si cat mai bine. Tocmai de aceea, ne-am gandit ca de aceasta data sa dezbatem problema timpului. Asadar, ti-am pregatit 5 tehnici de time management care te pot ajuta indiferent ca lucrezi de acasa sau la birou:


1. Fa-ti o lista de activitati clare


Crearea unei liste de activitati poate sa nu para o tehnica de ultima generatie, dar este una dintre cele mai bune metode de a deveni mai productiv. O astfel de lista ar trebui sa includa o varietate de sarcini: lucrari rapide si urgente, care ar putea fi finalizate in maximum 10 minute, dar si sarcini mai mari, care fac parte dintr-un proiect mai amplu.


O lista cu sarcini clar stabilite te va ajuta sa-ti pastrezi concentrarea la ce lucrezi in orice moment, fara sa-ti fie teama ca vei uita sau rata ceva. De fiecare data cand mintea ta se rataceste, o privire rapida la lista iti va reaminti ceea ce ar trebui sa faci. Și, desigur, pastrarea unei liste de facut aproape iti permite sa vizualizeaza ceea ce iti doresti, lucru care te ajuta si mai mult datorita memoriei vizuale.


Bineinteles ca lista de activitati poate fi atat una trecuta pe o agenda clasica, fie te poti folosi de o multime de aplicatii care exact acest lucru fac: gestionarea sarcinilor. Todoist este una dintre cele mai populare aplicatii de time management, in special datorita flexibilitatii sale (poate fi adaptata la majoritatea fluxurilor de lucru) si datorita simplitatii in utilizare. 


time management


2. Prioritizeaza: claseaza-ti taskurile


Daca scrierea unei liste de activitati este primul pas catre o mai buna gestionare a timpului, urmatorul pas este cel al prioritizarii. Prioritizarea te indruma prin activitatile zilei in ordinea importantei, asigurandu-te ca sarcinile care conteaza cel mai mult sunt indeplinite mai intai. Atunci cand iti clasezi sarcinile, ar trebui sa acorzi prioritate intotdeauna pentru ceea ce este mai important si urgent. Imagineaza-ti ce sarcini si activitati au o valoare ridicata, ceea ce va avea cel mai bun efect asupra ta, a muncii tale si a echipei tale.


Fara prioritizarea sarcinilor, deseori sfarsim concentrandu-ne pe activitati care sunt presante, dar nu atat de importante, pur si simplu pentru ca un termen limita. Prioritizarea este cea mai eficienta aparare impotriva sarcinilor urgente, dar neproductive.


3. Pastreaza-ti focusul: evita distragerile


În ciuda celor mai bune intentii, toti suntem distrasi de diverse lucruri, indiferent ca lucram de acasa sau la biroul din compania din care facem parte. De la notificarile telefonului mobil pana la colegii de birou - plus amanarea, una dintre trasaturile fiintei umane - ajungem sa facem lucrurile aproape intotdeauna mai greu decat ar trebui. Avand in vedere ca este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a-ti reveni dupa o intrerupere, costul productiv al distragerilor noastre zilnice se mareste rapid. Deci, trebuie sa inveti sa iti gestionezi eficient distragerile pentru a stimula concentrarea.



4. Mentine o rutina


Aproximativ 40% dintre persoanele care lucreaza de acasa considera ca flexibilitatea programului este cel mai mare beneficiu al muncii la distanta - dar pentru a profita de avantajele care survin odata cu munca remote este nevoie de o rutina. Stabileste intervale orare in care eviti distragerile de orice fel, astfel incat colegii cu care lucrezi sa stie cand sa te contacteze si sa astepte un raspuns, iar membrii familiei sa nu te deranjeze.


Daca intentionezi sa lucrezi din cateva locuri diferite, ia in considerare ce medii se potrivesc cel mai bine stilului tau de lucru si daca ai o buna conexiune la internet. Nu ar fi rau deloc daca ai avea un scurt plan care sa te ajute sa te mentii pe calea dorita si sa iti urmaresti evolutia in fiecare zi. La sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, poti face o evaluarea a taskurilor indeplinite, pentru a reduce la minimum provocarile de luni dimineata.


5. Planifica-ti pauze si nu te simti vinovat


În loc sa te gandesti la managementul timpului in termeni de a face cat de mult poti intr-un anumit interval de timp, trebuie sa iti recunosti propriile limitari cognitive si sa navighezi inteligent pentru a fi cat mai performant. Indiferent ca lucrezi de acasa sau dintr-un birou trebuie sa echilibrezi in mod constant munca cu odihna. La inceput, este posibil sa iti programezi pauze regulate, asigurandu-te ca nu lucrezi intens timp de mai mult de 90 de minute. Aceste pauze nu trebuie sa fie foarte lungi, insa s-a dovedit ca o cafea, un ceai sau cateva minute petrecute afara la aer liber imbunatatesc performantele cognitive. Trebuie doar sa-ti amintesti - si sa te simti indreptatit - sa le iei!


Timpul este singura resursa pe care nu o poti imprumuta sau cumpara. Fara obiective clare, timpul si eforturile tale se vor duce pe apa sambetei. Asadar, in fiecare dimineata stabileste-ti succint de ceea ce vrei sa te ocupi si de cateva ori pe zi verifica stadiul in care te afli. Dar, dincolo de a folosi timpul in mod smart, nu uita sa iei pauze din cand in cand care sa te ajute sa iti eliberezi mintea si sa-ti dea un nou boost de energie. 


Pe Debonaire.ro gasesti cadouri corporate pentru angajati, colaboratori sau parteneri de afaceri. Surprinde-i cu un cadou personalizat si ofera-le o experienta inedita cu ajutorul produselor noastre gourmet.