Ai pornit deja un startup promițător, însă știi că ideile grozave care vor ajuta la creșterea brandului au în spate o echipă remarcabilă, bine sudată. Dacă angajații nu sunt mulțumiți de locul lor de muncă și se schimbă periodic, atunci nici clienții nu vor avea un grad de satisfacție mai bun. În acest fel există riscul ca obiectivele pe care le-ai fixat, fie de la început, fie pe parcurs, să nu fie atinse.
Succesul unui startup nu constă doar în găsirea celor mai buni candidați pentru posturile pe care le ai disponibile, ci și în retenția angajaților. Dar cum îți poți păstra oamenii de încredere atunci când nu poți concura cu salariile pe care le oferă multinaționalele? Îți prezentăm în continuare câteva moduri prin care îți poți stimula angajații să rămână implicați pe termen lung în proiectele tale.
Retenția angajaților, o provocare pentru startup-uri?
Multe startup-uri s-au confruntat cu retenția angajaților în ultimii ani, chiar și pe fondul instabil generat de pandemie. Se poate spune că este nevoie de o adevărată abilitate a firmei ca să rețină oamenii cheie pentru activitatea pe care o au de îndeplinit. Schimbarea frecventă a personalului poate provoca întârzieri și greșeli greu de reparat, cazuri în care productivitatea va avea de suferit.
Salariile mai mici, programul încărcat de muncă, resursele reduse sau nesiguranța business-ului sunt principalele motive din cauza cărora angajații pot pleca la scurt timp de la angajare dintr-o firmă recent înființată. Dar, vestea bună este că efectul acestora poate fi diminuat prin implementarea unor obiceiuri care să le mențină interesul viu membrilor echipei.
De ce ar trebui să se afle retenția angajaților în centrul startup-ului
Orice companie, fie că este startup ori nu, ar trebui să se preocupe de retenția angajaților, adică de păstrarea talentului pe termen lung. Pe lângă informațiile prețioase pe care le dețin unii salariați, grație experienței acumulate, mai există și alte aspecte ce trebuie luate în calcul.
Spre exemplu, timpul și resursele investite pentru pregătirea unui nou membru al echipei. În multe situații au fost necesare chiar luni întregi până a fost găsit un om capabil să preia responsabilitățile postului. Cu cât acest proces se întâmplă mai des, cu atât productivitatea și profitul firmei vor avea de suferit. La acestea se mai poate adăuga și destrămarea echipei. De fiecare dată când mai pleacă un membru, moralul celorlalți poate fi afectat și chiar puterea de concentrare ori creativitatea.
Cum păstrezi angajații într-un startup
Iată câteva modalități din care te poți inspira pentru a reține angajații în afacerea ta tip startup pe termen lung, astfel încât să formezi echipa la care visezi.
1. Retenția angajaților începe de la recrutare
Prioritizează retenția angajaților încă din procesul de recrutare. Unul dintre motivele pentru care salariații își dau demisia sunt promisiunile făcute la interviu. Așadar, dacă le-ai promis anumite facilități sau un anumit volum de muncă, ar trebui să te ții de cuvânt. De asemenea, la prima întâlnire cu ei, nu acorda atenție doar experienței pe care o au, ci și flexibilității, dorinței de învățare și atitudinii generale.
2. Implică angajații în deciziile startup-ului
Fă-i pe membrii echipei tale să simtă că sunt o parte importantă a business-ului și că fără ei nu ai putea să obții rezultatele dorite. Așadar, este esențial să îi lași să contribuie la deciziile importante care se iau în cadrul bussines-ului tău tip startup.
3. Investește în teambuilding-uri
Încă o strategie importantă pe care te poți baza pentru retenția angajaților este organizarea periodică a teambuilding-urilor. Optează pentru locații interesante și exerciții interactive care te scot din zona de confort. Astfel de activități ajută angajații să se simtă mai uniți, să se cunoască mai bine și să simtă că au un loc special în echipă.
4. Pune bazele unei culturi organizaționale
În zilele noastre nu mai poți să dezvolți o afacere profitabilă dacă nu are personalitate. Misiunea companiei are bazele puse de fondatori și definește întregul mediu de lucru. Dacă oamenii se simt bine în startup, vor lucra cu mai multă implicare. În schimb, dacă mediul este ostil și plictisitor, vor prefera să își caute alt job.
Dacă angajații se pliază pe valorile și principiile companiei, nu își vor dori să părăsească startup-ul respectiv prea curând.
5. Remunerează angajații
Remunerarea angajaților aduce avantaje pentru ambele părți, atât pentru antreprenor, cât și pentru salariați. Dacă echipa este răsplătită periodic pentru rezultatele obținute, va deveni mai loială, mai productivă și mai implicată. Poți stabili de la început cu colegii tăi de ce facilități își doresc să aibă parte. Spre exemplu, îi poți răsfăța cu zile libere în plus ori cu coșuri cadou pentru diferite ocazii festive. În oferta Debonaire îți punem la dispoziție o diversitate de produse, astfel că găsești cu ușurință pachete care să fie pe placul fiecărui membru.
6. Oferă-le oportunități de dezvoltare
Angajații apreciază firmele care le oferă oportunitatea de a se dezvolta profesional și personal. Fie le propui cursuri externe, fie organizezi periodic seminare interne care să îi ajute să evolueze și să învețe lucruri noi.
7. Poartă o discuție finală cu angajații care pleacă
Atunci când pierzi un angajat, nu te grăbi să îl înlocuiești, ci poartă o discuție deschisă cu el și încearcă să afli care este motivul pentru care a luat această decizie. Nu mai are nimic de pierdut, așa că va fi destul de sincer în legătură cu ceea ce l-a nemulțumit. Astfel poți îmbunătăți mediul de lucru, astfel încât să nu mai pierzi și alt membru din echipa ta.
Retenția de angajați este o provocare în multe startup-uri, însă dacă pui în aplicare modalitățile prezentate mai sus, vei construi o echipă puternică și durabilă.