7 Principii de baza pentru un management de succes

În ultimii ani, s-au evidentiat clar diferentele dintre dintre stilul managerial traditional de a conduce oamenii dictandu-le ce sa faca si un management modern in care liderii inspira si motiveaza. Un management bun implica comunicare eficienta, stabilirea unei strategii eficiente pentru companie, incurajarea angajatilor sa exceleze, luarea de decizii inteligente. În multe privinte, un manager bun este cineva pe care vrei sa-l urmezi, care stie sa atraga oamenii buni si sa-i tina aproape.


Capacitatea de a crea echipe eficiente, carora sa le dea sens muncii si directie in actiuni, conturand mereu o directie si motivatie pentru angajati si, desigur, abilitatea de a delega eficient, sunt esentiale pentru a fi un manager eficient. Astfel se cultiva un mediu sanatos, cu echipe autonome, autodidacte, care lucreaza bine si de la birou, si de acasa, si supravegheate dar si atunci cand managerul lor este in vacanta.


În conditiile in care construirea unei companii de succes are la baza formarea unor echipe sudate si de durata, una dintre cele mai mari provocari ale managerilor este sa deprinda arta comunicarii, dar si sa stie cum sa aplice strategiile pentru un management de succes, prin care echipa sa poata face performantta.


  1. Comunicarea


85% din strategia pentru un management de succes este determinata de abilitatea de a comunica eficient cu alţii. Un manager pentru a fi puternic şi convingator trebuie sa stie sa asculte. Oamenii trebuie ascultaţi pentru a-i convinge ca au valoare si ca nu sunt doar un instrument care faciliteaza atingerea obiectivelor. Trebuie sa fie incurajati sa isi spuna parerea, pentru ca pot oferi o noua perspectiva asupra unei probleme sau unei sarcini de serviciu. De asemenea, cand comunici pe e-mail, toti membrii echipei trebuie sa fie inclusi. Astfel, vei evita situatiile in care o persoana sa se simta data la o parte sau sa nu afle un detaliu esential pentru a-si indeplini cu succes sarcinile. 


Comunicarea implica multe situaţii, mai ales ca mulţi dintre manageri nu asculta cu intenţia de a inţelege; asculta cu intenţia de a da replica. Principalul factor care determina succesul ca ascultator este atitudinea faţa de oameni şi faţa de procesul in sine. 


Totodata, o buna comunicare asigura si intelegerea mai clara a oamenilor de langa tine si dezvoltarea in timp a unor relatii profesionale puternice, acestea fiind primordiale intr-un management de succes. Exprimarea opiniilor, trebuie facuta intr-un mod transparent, corect si mai ales nonconflictual.


  1. Dinamica echipei şi incurajarea relaţiilor constructive


Un management bun inseamna sa reuşeşti sa stabileşti o legatura cu oamenii tai, iar acest lucru se va vedea in modul cum functioneaza echipa. Astfel vei crea un mediu şi un climat de lucru productiv. Cu cat construieşti relaţii mai stranse, cu atat vei deveni un lider mai puternic. Încurajaza comunicarea deschisa, astfel incat oamenilor sa nu le fie teama sa-si exprime sentimentele, sau sa se simta vulnerabili in fata celorlalti, sa-si recunoasca greselile fara sa le fie teama de critica sau pedepsa. Încurajeaza dezvoltarea si acorda suport ca oamenii sa reuşesca şi sa fie mandri de succesul lor. Aloca timp pentru a antrena competenţe.


O echipa cu un scop comun, in cadrul careia sunt relatii bazate pe incredere poate realiza mai mult decat persoanele care alcatuiesc echipa, individual. Pentru ca Nimeni nu poate fluiera o simfonie. E nevoie de o orchestra intreaga. (H.E. Luccock)


  1. Motivarea echipei


Motivarea echipei este unul din pilonii unui management de succes, pentru ca dupa ce alegi oamenii si construiesti echipa, trebuie sa o motivezi permanent.


Cuvintele sau actiunile minore pe care le faci ca manager, pot sa ridice sau sa scada nivelul motivational al unui individ, ceea ce inseamna ca trebuie sa reactionezi repede si pozitiv fata de situatiile in continua schimbare.


Oamenii vor sa simta ca cineva se gandeste la ei, ca ii pretuieste si ii respecta ca indivizi. Fa-ti timp sa descoperi specificatiile unice ale fiecarui angajat, pentru ca acestea odata descoperite creezi oportunitati de comunicare. 


Motivatia depinde mai mult de latura emotionala decat de cea rationala. Recunoasterea si laudele, respectul, timpul liber, o munca plina de satisfactie, transparenta, evaluarea performantelor si promovarea vor depasi banii ca factori motivanti in munca unei persoane. O metoda sigura de a construi o echipa de oameni motivaţi este sa-i aduni periodic la un loc, pentru a discuta, cu scopul de a solutiona problemele, a intocmi planuri, de a face schimb de informaţii, idei si experienţa.


  1. Delegarea eficienta


Investeste oricat timp e nevoie in a explica oamenilor din subordine de ce-ul actiunilor lor si ajuta-i sa inteleaga cum actiunile lor aduc valoare organizatiei. Atunci cand oamenii inteleg imaginea de ansamblu, gradul de performanta si implicare va fi mult mai mare.


Pentru un management eficient delegarea sarcinilor este un must, ea trebuie sa devina o regula si nu o exceptie. Cand delegi sarcini, nu renunti la responsabilitati, ci doar delegi anumite sarcini, fiind responsabil de rezultatul final. În practica, exista putine sarcini care nu pot fi delegate: evaluari, promotii, proceduri disciplinare, alocarea de resurse si formarea echipei, toate fac parte din atributiile managerului, insa restul pot fi atribuite altor persoane. Dar, ca sa poti sa delegi trebuie sa-ti cunosti echipa, pentru ca trebuie sa te asiguri ca acei carora le delegi au capacitatea de a se ocupa de ele. Prin delegarea adecvata a responsabilitaţilor, te asiguri ca un om se achita de sarcina la un nivel acceptabil de calitate. Pornesti de la: Ce rezultat vrei sa obţii? Ce criterii alegi pentru a analiza modul de indeplinire al sarcinilor? Termenul limina si etapele.


  1. Gestionarea conflictelor


Conflictul este o stare naturala in majoritatea organizatiilor. Multe conflicte apar din cauza diferitelor ordini de zi, a prioritatilor sau datorita unei comunicari defectuoase. Obiectivul unui management de succes este de a elimina conflictele. Porneste de la faptul ca toate conflictele pot fi rezolvate, iar unele pot fi şi benefice daca sunt utilizate ca instrumente pentru schimbare sau inovare.


Negocierea este o tehnica de mare efect in rezolvarea conflictelor. Poţi sa aplici negocierea in situatiile de fiecare zi. Negocierea eficienta se refera la cautarea unui deznodamant care sa ofere beneficii pentru ambele parţi, prin inţelegerea dorinţelor, nevoilor şi intereselor parţilor implicate in conflict. Formeaza mentalitati win-win si menţine o atmosfera de lucru in care fiecare angajat sa fie tratat cu respect, demnitate şi onestitate.


  1. Planificarea si luarea deciziilor


Ca sa stii exact ce urmeaza sa faci trebuie sa ai un obiectiv. Planul sau actiunea care duce la realizarea obiectivului tine de planificare. Planificarea iniţiala adecvata previne rezultatele slabe. Sunt mai multe cai de a-ţi atinge obiectivele, trebuie doar sa gaseşti calea care funcţioneaza si sa-ţi duci planul la indeplinire.


Partea de 10% din timpul pe care-l petreci planificand e, adesea, responsabila pentru 90% din succesul pe care-l obţii atunci cand iţi pui planul in aplicare. (Brian Tracy)


Un management de succes depinde de manageri cu putere de decizie. Deciziile bune duc la alocarea adecvata a resurselor: pe cine angajezi, promovezi, si insarcinezi cu responsabilitaţi noi, cum vei solutiona problemele care apar pe parcursul zilei... Informarea trebuie sa preceada decizia. Regula 80/20 spune ca obţii 80% din valoarea unui lucru din 20% informaţii sau efort, adica te informezi bine, sintetizezi informaţiile si apoi decizi. Înţelegerea acestei reguli te ajuta sa nu ramai impotmolit in detalii inutile odata ce ai invaţat cam tot ce ai nevoie pentru a lua o decizie buna.


Elementul cel mai important al unui management corect si al luarii unor decizii manageriale eficiente este asigurarea unui echilibru intre gandire si acţiune. Daca procesul folosit pentru a exprima ipoteza, a obţine, analiza si sintetiza informaţiile este satisfacator, managerul ştie deja destule pentru a trece la acţiune şi a invaţa apoi din rezultate. Gandirea şi acţiunea nu sunt alternative, ci sunt inseparabile.


  1. Controlul


Obiectivul principal al controlului este sa te asiguri ca ai obţinut rezultatele preconizate in urma planificarii obiectivelor. A controla presupune aşadar, existenţa unui obiect al controlului. În calitate de manager trebuie sa urmareşti mai multe astfel de obiecte: obiectivele, oamenii, informaţia, timpul, banii, modul de desfaşurare a activitatilor. Pentru a sti daca ai ajuns acolo unde iţi doreai, pe langa planificare, un manager trebuie sa controleze, iar ca sa controleze trebuie sa stie ce vrea sa faca, unde vrea sa ajunga si ce ar trebui schimbat pe parcurs. A


Ca funcţie manageriala controlul incheie ciclul de management, urmarind calitatea procesului de conducere, eficienţa muncii depuse de intrega echipa pe termen scurt, mediu, sau lung.