7 strategii pentru motivarea angajatilor

Pentru a face fata cu succes in contextul economic actual, toate companiile si echipele au nevoie de cat mai mult talent, calitate, competenta, productivitate, spirit inovativ, creativitate si leadership. Gestionarea oamenilor si implicit motivarea angajatilor reprezinta cele mai mari provocari ale managementului contemporan. Acest lucru este in special valabil pentru companiile care işi propun sa se distinga de concurenţa prin servicii de calitate.


Motivarea angajatilor ii va facepe acestia sa contribuie in primul rand la cresterea productivitatii companiei si sa poata permite unei organizatii sa atinga niveluri mai ridicate de productie. Atunci cand un angajat este multumit de locul sau de munca, cel mai probabil va depune tot efortul sa-si pastreze acel loc de munca, adica va da tot ce este mai bun sa-si faca munca asa cum trebuie. Un angajat motivat este un angajat care isi indeplineste obiectivele, iar odata ce va face o legatura intre eforturi, rezultate si recompense, acest aspect il va motiva in continuare sa lucreze la un nivel mai inalt.


Strategii pentru motivarea angajatilor


Angajatii care au motivatii puternice simt ca efortul pe care il depun zi de zi la locul de munca nu este doar pentru companie, ci si pentru ei insisi, simt ca sunt importanti si pretuiti in cadrul organizatiei si reusesc ca prin eforturile lor sa faca echipe, departamente si companii intregi sa evolueze. Motivarea angajatilor are o influenţa uriasa asupra succesului şi veniturilor tale, indiferent daca te afli in fruntea intregii companii sau in fruntea unui departament sau a unei echipe. Totusi, motivarea angajatilor este un aspect critic in orice companie. Ceea ce ar trebui sa fie o rutina obisnuita, devine de multe ori o corvoada.


Managerii de top ştiu ca succesul lor depinde de munca subordonaţilor lor, motiv pentru care acorda o mare atenţie relaţiei cu ei. Acestia trebuie sa stie cum sa comunice cu angajatii, sa ii motiveze, sa fie buni lideri, psihologi, colaboratori sau prieteni. Practic ar trebui sa aplice si sa gaseasca diferite strategii creative pentru motivarea angajatilor.


  1. Îmbunatateste comunicarea cu angajatii


Printre strategiile care cresc motivarea angajatilor, comunicarea este cheia succesului. De aceea este bine sa se puna accent pe o comunicare deschisa, pozitiva, la locul de munca. Și asta nu trebuie sa se limiteze la e-mailuri de multumire si incurajare, ci la contacte directe cu angajatii, pe cat este posibil. Chiar daca ai un program incarcat, in calitate de manager incearca sa-ti rezervi ceva timp in fiecare zi pentru a discuta cu angajatii sau de ce nu, te poti alatura in timpul pauzelor de cafea sau masa in loc sa stai la birou. Vei constata ca discutiile si comunicarea in echipa sunt foarte valoroase.


  • Foloseste feedback-ul ca instrument de relationare


Mai ales angajatii mai tineri asteapta sa primeasca si in acelasi timp sa ofere feedback. Ei vor sa spuna direct ceea ce cred, ceea ce gandesc, ceea ce le place si ce nu le place. Firmele care nu isi dezvolta un sistem de feedback intern care sa faca parte din cultura organizationala, vor avea mari probleme in a conduce generatia actuala. De asemenea, vor avea si mari probleme de leadership, intrucat leadershipul nu poate fi ridicat fara o forma sanatoasa de feedback.


  • Implicarea angajatilor


Pe de alta parte, un angajat care stie de la inceput ce are de facut, iar pe parcurs primeste in mod constant informatiile de care are nevoie, poate ajunge mai usor la performantele asteptate de la el. O solutie folosita frecvent de angajatori pentru a facilita comunicarea este planificarea unor sedinte zilnice, in care se evalueaza statusul anumitor sarcini de indeplinit, se planifica si se lamuresc diverse aspecte, astfel incat fiecare membru al echipei sa stie ce are de facut. Aceste momente alocate unor astfel de intalniri pot fi extrem de profitabile pentru motivarea angajatilor, intrucat acestia vor incepe munca bazandu-se pe un plan clar si coerent.


  • Tehnologie performanta


Tehnologia simplifica munca angajatilor, iar ei devin mai energici si mai determinati reusind sa atinga targeturi mult mai relevante pentru compania ta. În loc sa fie implicati in activitati de rutina, repetitive, care pot fi facute prin automatizari, angajatii se pot concentra pe sarcini strategice ale caror rezultate cresc veniturile firmei. Practic, printr-o solutie software potrivita afacerii tale, castigi si timp, si bani, angajatii realizand lucrurile mai repede, iar, in plus, scapa de stres si se simt mai odihniti. Astfel, productivitatea lor creste intr-un timp mai scurt, iar ei se simt mai apreciati si tind sa ramana in companie o perioada lunga de timp.


  • Recunoaste-le eforturile si realizarile


Nu toti angajatii asteapta un plus la salariu pentru a se simti motivati. Multi dintre ei se implica mai mult daca stiu ca sunt apreciati, iar tu poti face asta fara nicio cheltuiala. E suficient sa le multumesti public, intr-o sedinta, sau sa transmiti un e-mail tuturor angajatilor in care subliniezi eforturile celor care merita. Este dovedit ca recunoasterea publica din partea managerilor reprezinta una dintre cele mai bune modalitati pentru motivarea angajatilor. Arata-le ca stii cat au muncit, cu ce probleme s-au confruntat si ce provocari ar putea avea pe viitor. Asculta-le feedback-ul pe care il au de comunicat la finalul unui proiect. Fii recunoscator si recunoaste-le munca in fata celorlalti. Arata-le ca aplici parerile lor constructive.


  • Ofera angajatilor beneficii deloc costisitoare


În afara recompenselor financiare, pentru motivarea angajatilor exista recompense non-financiare, usor de pus in practica, care pe tine nu te costa nimic sau foarte putin, insa pentru angajati conteaza enorm. Poate fi vorba despre reduceri la sala de sport, bilete la teatru sau la film, oferte speciale pentru vacante sau chiar un maseur profesionist care sa va viziteze lunar la birou... În plus, poti sa le pui la dispozitie cafeaua de dimineata si fructe proaspete in fiecare saptamana. Costurile sunt minore in comparatie cu rezultatele pe care le poti obtine.


  • Timp, flexibilitate si autonomie


Unii angajati isi doresc mai multi bani, insa majoritatea isi doresc mai mult timp. Asta poate insemna zile in plus de concediu, platite sau nu, zile de concediu in mini-vacante cu weekend prelungit, timp pentru invatat, timp personal, timp care poate fi personalizat de fiecare in parte.


Pe de alta parte, tot mai multi angajati din ziua de azi isi doresc sa aiba un program flexibil, care sa le permita sa aiba un echilibru intre viata de familie, sa nu rateze momente importante din viata lor sau a celor dragi. Unii angajati lucreaza mai bine de la birou si aceia vor continua sa lucreze de acolo. Însa cei care au nevoie de un program mai flexibil si mai multa autonomie ar trebui incurajati. Un angajat are nevoie de obiective si asteptari clare, nu de o blocare a acestuia intr-un spatiu si timp, in speranta ca va performa. Posibilitatea de a lucra de acasa este o optiune tentanta pentru multi angajati, asa ca poti acorda una sau mai multe zile pe saptamana, de munca de oriunde din afara sediului companiei.


Pe scurt, cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont, dincolo de toate solutiile pe care le ai la dispozitie, este sa dai dovada de deschidere si sa ramai mereu atent la angajatii tai, motivarea angajatilor fiind o strategie puternica prin care angajatii sunt stimulati, pentru a ajunge la potentialul lor maxim de productivitate.