8 abilitati de lucru in echipa pe care angajatorii le apreciaza la angajatii lor

Lucrurile marete din business nu sunt niciodata facute de o singura persoana; ele sunt realizate de o echipa de oameni Steve Jobs


Orice echipa are nevoie de indrumare, comunicare, incurajare si monitorizare pentru a functiona eficient. Candidatii cu abilitati puternice de lucru in echipa sunt cautati de angajatori tocmai pentru ca demonstreaza calitati din zona leadership, colaborare si comunicare. Angajatorii din prezent se asteapta ca angajatii sa fie buni jucatori de echipa, deoarece munca in grupuri a devenit necesara pentru aproape fiecare industrie.


Inevitabil atunci cand vorbim de echipa ne vine in minte exemplul sportivilor. Practic, doua echipe au acces la acelaşi numar de jucatori, aceiasi antrenori, la acceaşi documentatie pentru strategii si totuşi de cele mai multe ori la finalul jocului avem o singura echipa caştigatoare. Ce anume face diferenta si de ce unele echipe functioneaza mai bine decat celelalte deşi au acces la acelaşi tip de resurse? Specialistii in domeniu afirma ca exista abilitati specifice care fac o echipa sa functioneze mai bine decat altele.


Iata 8 abilitati de lucru in echipa care sunt esentiale indiferent de domeniul de lucru:


1. Comunicarea


Comunicarea este fundamentul muncii eficiente in echipa. Fie ca lucrezi la o prezentare cu colegii de birou sau ca esti implicat intr-un nou proiect la locul de munca, este important sa discuti deschis si sincer cu membrii grupului despre asteptari, termene si responsabilitati. Stabilirea unor linii deschise de comunicare promoveaza increderea si creeaza un mediu pozitiv in echipa. Desi pot aparea neintelegeri sau poate chiar conflicte, comunicarea directa si respectuoasa cu ceilalti membri ai echipei te va ajuta sa rezolvi rapid problemele si sa eviti conflictele.


abilitati de lucru in echipa


2. Managementul timpului


Gestionarea timpului si responsabilitatea sunt la fel de importante pentru cariera ta la fel cum erau si in scoala. Managerii de proiect, de exemplu, trebuie sa aiba abilitati organizatorice puternice pentru a-si stabili obiective cuantificabile pentru echipa lor si a-i directiona pe drumul cel bun in respectarea termenelor limita. Cu atat mai mult cu cat lucrezi intr-o echipa unde managerul de proiect se poate schimba periodic, orice angajat trebuie sa aiba abilitati puternice de gestionare a timpului, stabilind prioritati si delegand sarcini.


3. Rezolvarea problemelor


Persoanele eficiente cu o gandire indreptata catre rezolvarea problemelor sunt capabile sa gandeasca obiectiv si productiv atunci cand apar probleme. În loc sa se concentreze asupra rezultatelor negative si gasirea vinovatilor, ei raman calmi si impartiali, si isi ajuta echipa sa gaseasca o solutie. Aceasta abordare ajuta la descoperirea obstacolelor sau a situatiilor care inhiba succesul echipei, astfel incat sa se poata imbunatati procesul de lucru si comunicarea.


4. Ascultarea


Cand lucrezi in echipa, este important sa ai o minte deschisa si sa recunosti ca membrii echipei tale sau colegii cu care lucrezi pot vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva. Ascultarea altor puncte de vedere te poate ajuta sa vezi mai multe parti ale unei probleme, inclusiv cele pe care nu le-ai luat in considerare pana acum. Acest lucru iti permite sa fii un coleg si un lider mai bun, sa anticipezi nevoile si provocarile inainte ca acestea sa apara si sa raspunzi eficient atunci cand ti se solicita ajutorul.


5. Gandirea critica


Gandirea critica este gandirea clara, rationala si libera. Aceasta nu se bazeaza pe acumularea de informatie, ci pe dezvoltarea capacitatii de a procesa informatia. Astfel, o persoana cu gandire critica poate identifica si intelege conexiuni intre idei si argumente, poate intelege justificarile din spatele unor opinii si actiuni, poate face distinctia intre fapte, opinii si judecati de valoare. Poate fi tentant sa urmezi orice decide grupul sau ceea ce un membru al echipei cu vechime crede ca este cel mai bun mod de actiune, dar uneori o abordare diferita sau o idee noua poate ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune. 



6. Colaborare


Lucrul in echipa poate fi uneori provocator, dar mai des este o ocazie excelenta de a descoperi idei creative, de a impartasi diferite perspective si experiente, precum si de a-ti imbunatati propriile abilitati de colaborare. Daca tratezi fiecare proiect de grup ca pe o experienta de invatare, poti contribui la promovarea unui mediu de echipa mai productiv. Dorinta de a invata si disponibilitatea de a explora noi abordari va vor face sa contribui si sa colaborezi mult mai bine.


7. Responsabilitatea 


Ca membru al unei echipe, orice actiune pe care o faci afecteaza si sarcinile sau deciziile celorlalti membri. Știind acest lucru, o persoana trebuie sa fie mai responsabila si totodata sa inteleaga ce inseamna responsabilitatea, cat si sa invete sa se adapteze la tot felul de situatii care obliga la luarea unor decizii neasteptate.


8. Leadership


Calitatile de lider au un rol important, atat ca si catalizator intre diferitele trasaturi ale membrilor echipei, cat si ca un agent de coeziune si consolidare in dezvoltarea unor echipe eficiente si dedicate. Un lidern bun sau o persoana cu calitati de leadership demonstreaza abilitati puternice de lucru in echipa, ce sustin colaborarea si actioneaza ca un mentor, imputernicindu-i pe ceilalti sa invete, sa creasca si sa avanseze.


Munca in echipa este o competenta care se regaseste in cerintele joburilor din prezent. Indiferent de rolul pe care il vei ocupa intr-o echipa, trebuie sa poti lucra bine cu ceilalti si sa transmiti abilitatile de lucru in echipa managerilor de angajare, recrutorilor si potentialilor angajatori. Persoanele care au abilitati de lucru in echipa precum comunicarea si o atitudine pozitiva pot ajuta o echipa sa fie mai productiva si sa lucreze mai eficient. Asadar, echipele pot face mai mult decat o singura persoana, au idei diferite, resurse si reusesc sa creasca potentialul unei companii. 


Daca vrei sa-ti exprimi aprecierea fata de echipa din care faci parte sau vrei sa sarbatoriti un succes profesional, pe Debonaire.ro vei gasi cadouri corporate cu produse gourmet, atent selectionate, pentru a incanta cele mai rafinate gusturi.