Arta de a oferi cadouri corporate sau cum sa-ti consolidezi relatiile de afaceri

Pentru foarte multi, mediul business este unul care impune seriozitate si profesionalism, adica un loc unde gesturile de afectiune nu-si au locul. Corect ar fi totusi sa vorbim la trecut unde nu-si aveau locul pentru ca in prezent a oferi cadouri corporate este o practica uzuala, in multe tari din lume. De la invitatii la masa, la cosuri cadou cu produse traditionale, cadourile corporate variaza. Un lucru in schimb ar trebui sa ramana neschimbat, memoria gestului facut.  


Pornind de la ceea ce efect vrei sa obtii, regulile de eticheta spun ca e important sa respecti un anumit protocol in relatia cu partenerii de afaceri, mai ales cand vorbim de parteneri din strainatate.   


Cadourile in afaceri sunt acum la moda. Se ofera cadouri corporate in diverse ocazii, de la deschiderea unui nou magazin, promovarea unui nou produs, sarbatorirea unui succes, pana la momentele clasice precum consolidarea relatiei de afaceri sau cu ocazia sarbatorilor importante din an. 


Cum oferi cadouri corporate care sa faca o impresie buna


În relatiile de afaceri, oferirea de cadouri corporate a devenit un gest de curtoazie profesionala, cu scopul dezvoltarii relatiilor economice. Dar, oferirea de cadouri corporate trebuie facuta cu mult tact, deoarece modul in care alegi acel cadou si mesajul pe care il va transmite poate sa consolideze relatia de parteneriat in care te afli.


Principalele motive pentru care partenerii de afaceri ofera cadouri corporate sunt acelea de a-si consolida relatia de afaceri, de a le arata recunostinta clientilor vechi, sa exprime respect si apreciere sau de a se afirma in zona lor de business. 


În general, cadourile de ospitalitate care includ invitatia la masa sau oferirea unui cos cu produse traditionale sunt practici de afaceri obisnuite. De exemplu, in Marea Britanie, SUA sau Italia, mesele de afaceri sunt o practica obisnuita, insa nu acelasi lucru se intampla si in Germania. În Franta, cele mai apreciate cadouri corporate sunt cele care apeleaza la simtul estetic al persoanei sau la pregatirea intelectuala, in timp ce partenerii din spatiul fostelor tari socialiste vor aprecia intotdeauna o sticla de bautura rafinata. 


cadouri corporate


De asemenea, inainte de a oferi un cadou business in cadrul unei companii, trebuie sa afli daca firma in cauza are o politica de primire cu privire la cadouri. Unele companii de exemplu impart toate darurile primite, astfel in aceste conditii cele mai potrivite cadouri corporate sunt cosurile cadou care contin produse diverse pentru gusturi diverse. Pentru a evita o situatie neplacuta si doar daca este posibil, poti intreba daca in compania respectiva exista un manual de etica si implicit o politica de primire a cadourilor. Daca este asa, tine cont intotdeauna de regulile companiei respective. 


Reguli de eticheta a cadourilor corporate


Exista o arta pentru oferirea cadourilor corporate, deci este important sa tii cont de aspectele care iti pot aduce succesul in relatia de afaceri. Înainte de a achizitiona cadouri pentru partenerii de afaceri, iata cele mai importante dintre regulile de eticheta a cadourilor corporate:


  1. Nu oferi niciodata cadouri la prima intalnire. Exceptie face daca mergi acasa la partenerul de afaceri, invitat poate la masa sau cafea, unde poti duce o cutie cu bomboane de ciocolata fina sau o sticla de bautura rafinata.
  2. Cadoul trebuie sa fie adecvat relatiei de afaceri. În mod cert, nu e indicat sa faci cadou un lucru foarte personal unui partener de afaceri pe care nu-l cunosti, despre care stii extrem de putine lucruri. Alegerea cadourilor corporate tine deopotriva de cultura tarii din care vine partenerul de afaceri. 
  3. Cadoul trebuie sa aiba personalitate. Un cadou de orice tip trebuie sa aiba personalitate, dar adevarata problema este ca darul sa reflecte personalitatea si interesele destinatarului. 
  4. Cadoul trebuie oferit in momente oportune. Pentru ca vorbim de cadouri corporate, momentele cele mai populare precum sarbatorile nu sunt cele mai oportune ocazii de a te face remarcat. Gandeste-te doar ca de Craciun, partenerul pe care vrei sa-l impresionezi va mai primi inca alte 20-30 de cadouri alaturi de al tau. Specialistii in oferirea de cadouri corporate afirma ca alte momente ale anului pot avea un impact personal mai profund asupra relatiei, cum ar fi sarbatorirea unui succes, obtinerea targetului de vanzari etc.
  5. Cadoul trebuie sa arate impecabil. Acorda atentie deosebita modului de prezentare a unui cadou. Ambalajul trebuie sa fie impecabil si daca ai posibilitatea pune chiar un bilet scris de mana. Aceste lucruri vor face cadoul sa fie mult mai personal si apreciat.


cosuri cadou corporate


Reguli de etica in afaceri cand oferi cadouri corporate 


Un vechi proverb spaniol spune Bine vinde cel ce daruieste, bine intelege cel ce primeste! Cu alte cuvinte, uneori cadourile pot disimula un interes ascuns, adica pot sugera obtinerea anumitor favoruri, putand duce pe viitor la o intelegere gresita, un fel de moneda de schimb intre cel care ofera si cel care primeste. 


Cadourile in relatiile de afaceri pot reprezenta o problema atunci cand indica un tip de favoare:


  • Valoare cadoului depaseste cu mult valoarea obisnuita a cadourilor corporate sau merge chiar mult mai departe decat ar flata orice persoana cu statut financiar ridicat;
  • Absenta unui motiv real de a face un cadou. Dar, nu neaparat in perioada Sarbatorilor de iarna, cand toata lumea trimite cadouri corporate, pentru ca s-ar putea sa nu te ajute deloc in a te face remarcat ca partener de business;
  • Nu se ofera niciodata cadouri in timpul unui proces de licitare;
  • Este posibil ca partenerul de afaceri care ofera un cadou, fara o ocazie anume, sa dea senzatia ca doreste sa impartaseasca un secret sau un lucru confidential;
  • O problema de etica poate aparea si cand cadourile sunt cu sens unic, nu exista reciprocitate sau posibilitatea de a returna gestul.


Astfel, chiar daca gestul de a oferi cadouri corporate este in sine unul frumos, in sfera afacerilor poate transmite un mesaj gresit. De aceea, inainte de a trimite un cadou unui partener de business, adreseaza-ti aceste intrebari: Cu ce ocazie si motiv ofer un cadou? si Poate fi privit cadoul ca mijloc de obtinere de favoruri?


Daca ti-ai raspuns cinstit si corect la aceste intrebari, atunci cu siguranta noi DeBonAire.ro te putem ajuta in a oferi cele mai frumoase cosuri cadou pentru partenerii tai de business, cu care sa te faci remarcat!