În aceasta piata a muncii, care se confrunta din ce in ce mai mult cu dificultati in ce priveste recrutarea si retentia personalului, tendinta salariatilor este sa se indrepte spre companii care ofera pachete salariale atractive, care sa cuprinda diverse bonusuri extrasalariale. De partea cealalta, piata muncii in continua fluctuatie si afectata de lipsa de personal, ii determina pe angajatori sa devina preocupati cu motivarea si fidelizarea angajatilor prin acordarea anumitor beneficii extrasalariale.
Optiunile salariatilor pentru aceste beneficii extrasalariale variaza atat de la o industrie la alta, cat si in functie de varsta, iar beneficiile se acorda in urma unei negocieri individuale sau colective cu angajatorul si sunt stabilite in contractul individual sau colectiv de munca. Printre cele mai acordate beneficii pentru angajati se numara tichetele de masa, program de lucru flexibil, abonamente medicale..., iar printre cele mai ravnite de angajati sunt programul de lucru flexibil, lucrul de acasa sau mai multe zile de concediu de odihna pe an.
De ce angajatii au nevoie de beneficii extrasalariale pe langa cresterile salariale
În contextul pandemic si a limitarii interactiunii umane, un loc de munca unde sa poti lucra in siguranta a devenit o valoare fundamentala pentru angajatii romani, care pun din ce in ce mai mult accent pe echilibrul munca-timp liber. Practic, romanii nu mai sunt dispusi sa accepte stresul precum in trecut si cauta un serviciu care sa le ofere inclusiv satisfactii non-materiale.
Mai mult, noile tendinte au fost influentate de intrarea pe piata muncii a tinerilor din Generatia Z. Acestia sunt obisnuiti sa-si personalizeze fiecare parte a vietii, de la activitatile de timp liber pana la cariera profesionala si prin urmare doresc beneficii extrasalariale in functie de interesele lor personale, de exemplu, sa calatoreasca, sau de obiectivele profesionale, adica sa aiba acces la cursuri specifice de dezvoltare.
Cum sa pui accentul pe nevoile angajatului
Concluzia trasa de companii legat de trendurile pietei de munca, a fost ca acele companii care vor sa atinga acelasi nivel de productivitate ca pana in pandemie trebuie sa puna nevoile angajatilor pe primul loc, sa ii asculte si sa le mentina gradul de motivatie la un nivel cat mai ridicat. De aici, aparitia ca instrumente de motivare, a unor beneficii extrasalariale flexibile oferite de angajatori in functie de nevoile angajatilor.
Avantajele beneficiilor flexibile sunt date de:
- Libertate in decizie - Pandemia a contribuit la schimbarea obiceiurilor de cumparare si preferintelor de consum ale angajatilor, de aceea companiile lasa angajatilor posibilitatea de a decide cum isi utilizeaza fondurile puse la dispozitie lunar sau anual.
- Beneficii potrivite nevoilor angajatilor - În functie de lista de beneficii flexibile propuse si de limita de buget, salariatul poate sa-si aleaga unul sau mai multe beneficii.
- Schimbarea beneficiilor - Unele necesita alocare pe perioade de 3, 6 luni sau un an, iar altele pot fi schimbate de la o luna la alta. Sumele acordate in cazul beneficiilor cu recurenta lunara pot fi acumulate timp de mai multe luni.
- Administrare usoara Prin folosirea unei platforme de beneficii extrasalariale flexibile, cu acces facil la raportul lunar sau anual pentru fiecare angajat.
Beneficiile extrasalariale pe care le poti oferi angajatilor
Criza COVID-19 a remodelat industria beneficiilor extrasalariale iar acesti din urma doi ani s-au dovedit a fi plini de schimbari radicale pe toate planurile, cu impact atat in business, cat si in viata personala. Companiile si angajatii au trebuit sa se adapteze la munca la distanta, dar au avut totodata si o paleta mai larga de beneficii digitale. De la an la an trendul acestor beneficii extrasalariale este in continua crestere, atat in ceea ce priveste numarul acestora, dar si in privinta bugetelor alocate de angajatori.
- Tichete de masa
Cele mai cunoscute si des acordate beneficii extrasalariale acordate salariatilor raman tichetele de masa. Din punct de vedere fiscal, tichetele de masa sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar, ca alocatie individuala de hrana, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare, conform Legii nr. 165/2018 privind biletele de valoare.
- Abonamente de servicii medicale
Desi nu sunt printre cele mai des oferite beneficii extrasalariale, asigurarile medicale private sunt pe un trend ascendent prin intermediul pachetelor tip abonament de servicii medicale la clinici private. Serviciile medicale fac parte din categoria acelor beneficii care, pe langa rolul jucat in recunosterea şi recompensarea eforturilor angajatilor, contribuie la reducerea absenteismului, influentand pozitiv productivitatea personalului si rezultatele companiei.
- Dezvoltarea profesionala
Printre alte beneficii extrasalariale care pot fi acordate angajatilor se numara training-uri pentru dezvoltarea profesionala, care ii vor ajuta atat pe ei, cat si compania. Fie ca este vorba de obtinerea unei calificari profesionale, fie de dobandirea unor cunostinte avansate si perfectionarea pregatirii profesionale, salariatii pot beneficia de programe de training sau acoperirea costurilor acestora de catre angajator. Iar conditia atasata pentru a beneficia de scutirea de impozit este ca programele de training sau certificare profesionala sa fie legate de activitatea desfasurata de salariat. O noua orientare este cea in care angajatorii pot oferi acces la platforme pentru dezvoltare personala si profesionala prin intermediul sesiunilor online de training sau workshop-uri.
- Flexibilitatea programului de lucru sau lucru de acasa
Exista salariati pentru care un program de lucru flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasa este mai atractiva decat pachetul salarial. Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca. În acest sens, durata zilnica a timpului de munca va fi impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila in care salariatul isi poate alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpul de munca zilnic si a programului de 40 de ore pe saptamana. În acelasi scop, angajatorul poate sa stabileasca si posibilitatea ca salariatul sa lucreze un anumit numar de ore sau de zile pe luna in care acesta poate lucra de acasa, in functie de specificul activitatii si cu respectarea normelor de sanatate si securitate in munca.
- Bonusuri si prime in functie de performanta
Angajatorii pot oferi angajatilor bonusuri si prime de performanta, criteriile de acordare fiind lasate la latitudinea acestora. Acordarea acestor bonificatii se face in conformitate cu legislatia in vigoare si in functie de ce este stipulat in contractul individual sau colectiv de munca. Aceste sume acordate ca bonusuri pot fi anuale, trimestriale sau lunare, in functie de performantele angajatilor.
- Prime/vouchere de vacanta
Voucher-ele de vacanta reprezinta alte beneficii extrasalariale mult dorite de angajati. Acestea sunt bilete de valoare care se acorda salariatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern, si nu pot fi folosite pentru o vacanta in strainatate. În ceea ce priveste primele de vacanta, acestea sunt venituri asimilate salariilor, prin urmare vor fi supuse atat impozitului pe venit, cat si contributiilor sociale obligatorii. Spre deosebire de voucher-ele de vacanta, primele de vacanta pot fi folosite si in strainatate.
- Telefoane mobile si abonamente preferentiale, laptop-uri performante
Salariatii pot beneficia si de telefoane mobile gratuite ori abonamente preferentiale suportate de angajator, precum si laptop-uri performante. Abonamentul pentru telefonul mobil utilizat in scop de serviciu si costul convorbirii telefonice sunt neimpozabile pentru angajat, iar angajatorul isi poate deduce aceste cheltuieli.
- Healthy fruit-bar
În topul beneficii extrasalariale acordate salariatilor se afla si healthy fruit-bar-ul. Majoritatea birourilor pun la dispozitie fructe sau diverse gustari bio pentru a asigura propriilor salariati o dieta sanatoasa. Aceste beneficii sunt tratate din punct de vedere fiscal drept avantaje salariale impozitate cu impozit pe venit. De asemenea, aceste avantaje intra in baza de calcul a contributiilor sociale.Noutatile aparute in privinta acestor beneficii extrasalariale sunt binevenite pentru salariati si ajuta la mentinerea unei satisfactii personale in relatia cu angajatorul, dar aduce si un sentiment de apreciere si valorizare. În acelasi timp orientarea spre sanatatea si bunastarea salariatilor este un argument in plus in favoarea companiei tale.