Belgiana, frantuzeasca sau elvetiana, ciocolata este considerata regina dulciurilor, indiferent de tara de provenienta. Ciocolata este consumata in cantitati extrem de mari, indiferent de modalitate: calda, praline, tableta sau in diverse forme. Conform World Cocoa Fondation, aproximativ 3 milioane de tone de boabe de cacao anual, sunt consumate sub forma de ciocolata de oameni din intreaga lume.
Ciocolata este preparata din fructul arborelui Theobroma cacao, al carui nume inseamna ''hrana zeilor''. Theobroma cacao este originar din regiunea Amazonului şi a bazinului fluviului Orinoco din America de Sud. Daca va intrebati cat timp a trecut pana sa ajunga la noi in magazine, istoricii ne spun ca in jur de 2000 de ani.
Istoria ciocolatei: cine a descoperit boabele de cacao si cine a indulcit ciocolata
Primii oameni despre care se spune ca ar fi descoperit secretul boabelor de cacao a fost civilizatia mayasa care a trait in perioada Maya (250-900), etnie indigena din America Centrala. Mayasii si stramosii lor din Mesoamerica au luat copacul din padurea tropicala si l-au crescut in gradinile proprii, unde au recoltat boabele, au fermentat, au prajit si au maruntit semintele, transformandu-le intr-o pasta.
Se pare ca primul european care ar fi gustat bautura facuta din boabele de caco, in compania lui Montezuma II, unul dintre ultimii imparati azteci, a fost conchistadorul Hernan Cortes. Montezuma II, care obisnuia sa o bea de aproape cincizeci de ori pe zi, i-a servit lui Hernando Cortez aceasta bautura regala, pe care el a gasit-o un pic cam amara pentru gustul sau.

Desi Cristofor Columb a adus boabele de cacao in Spania, ciocolata nu a prezentat niciun interes pana in momentul in care calugarii spanioli, care au pastrat secretul acestei bauturi timp de un secol, nu au facut public modul sau corect de preparare. Locuitorii Spaniei au inceput treptat sa aprecieze miraculosul preparat, servit cu precadere de aristocratie, iar ciocolata a fost rapid apreciata la curtile regale. Ciocolata a devenit astfel populara printre persoanele bogate din Europa in secolul XVIII.
Revoluţia Industriala a determinat producerea in masa a ciocolatei, iar popularitatea alimentului a dus la dezvoltarea plantaţiilor arborilor de cacao, in mai multe zone din lume. Secolul al XIX-lea marcheaza doua momente importante in instoria ciocolatei: aparitia primei ciocolate solide si introducerea laptelui in compozitia ciocolatei. Prima ciocolata solida disponibila a fost produsa de o companie engleza, fiind o ciocolata fondanta fina si matasoasa.
În 1876, elvetianul Daniel Peter a introdus laptele in ciocolata si a creat astfel un produs delicios: ciocolata cu lapte.
Beneficiile ciocolatei pentru organism
Nu doar ca e dulce si foarte gustoasa, ciocolata este si sanatoasa. Ciocolata neagra, in mod special, aduce numeroase beneficii sanatatii organismului, mai multe studii si dovezi stiintifice sustinand acest fapt.
În primul rand, boabele de cacao sunt pline de fitonutrienţi care acţioneaza ca antioxidanţi, despre care se stie ca impiedica procesul de imbatranire a celulelor din organism, prevenind aparitia bolilor. De asemenea, boabele de cacao sunt bogate in fier, cupru, magneziu, zinc şi fosfor, minerale esentiale pentru a avea o viata sanatoasa.
Printre beneficiile ciocolatei pentru organism se numara:
Îmbunatatirea functiilor creierului
Ciocolata este fabricata in mare parte din cacao, iar cercetatori din mai multe colturi ale lumii au descoperit acelasi lucru: ca in acest ingredient exista o serie de componente care au ca efect protejarea sistemului nervos. În plus, ciocolata neagra conţine teobromina, o substanţa care te revigoreaza şi te ajuta sa te concentrezi mai uşor.
De aceea, se stie despre ciocolata ca stimuleaza memoria si creşte viteza de reacţie, fiind recomandata in special in perioadele de invatare. Flavonoidele din ciocolata imbunatatesc circulaţia sangelui catre creier, facand ca acest organ sa funcţioneze mai rapid.
Stare emotionala mai buna
Poate cel mai cunoscut lucru este faptul ca printre substantele continute de ciocolata se numara magneziul, un mineral important in lupta cu stresul. Ca atare consumul de ciocolata poate reduce stresul, crescand practic nivelul de energie al organismului.
Efectul ciocolatei asupra starii de spirit a fost comparat si cu ceea ce simt indragostitii, deoarece substantele continute favorizeaza eliberarea endorfinelor (hormon al fericirii), avand ca efect nu doar o stare de buna dispozitie, ci contribuind chiar si la prevenirea depresiei si a altor afectiuni psihice.

Reglarea tensiunii arteriale
Studii stiintifice au aratat faptul ca flavonoidele continute in cantitati mari in ciocolata actioneaza ca un puternic adjuvant al vaselor de sange. Concret, cercetarile au demonstrat ca la subiectii care au consumat ciocolata de cateva ori pe saptamana riscul de a suferi de atac de cord s-a redus cu 37%, iar riscul de atac cerebral a scazut cu 29%.
În plus, la persoanele hipertensive, consumul de ciocolata are ca efect scaderea si reglarea tensiunii arteriale. Persoanele care consuma zilnic o cantitate moderata de ciocolata neagra au fost depistate cu un nivel scazut al proteinei C reactive in sange. Adica, procesul inflamator a dat semne de retragere, obiectiv major in programele de prevenire a bolilor cardiace.
Cum alegi o ciocolata buna?
O ciocolata buna, in opinia specialistilor, inseamna un produs cu un procent mai mare de cacao şi mai scazut de zahar. Cu cat continutul de cacao este mai ridicat, cu atat ciocolata este mai sanatoasa, de aceea recomandarea numarul 1 este ciocolata neagra.
Continutul de cacao din compozitia ciocolatei este trecut pe ambalaj sub forma unui procent care, de obicei, se situeaza intre 35 şi 100%. Cea mai sanatoasa este ciocolata cu un procent de cacao de peste 75%.