Brainstorming este cea mai utilizata metoda de care ai nevoie pentru a obtine idei inovatoare şi, in acelaşi timp, de a-ţi entuziasma colaboratorii. Scopul acestei metode este de a obţine cat mai multe idei posibile. Cu cat mai multe idei ai de unde alege, cu atat rezultatul final este mai bun. Brainstorming-ul se poate aplica pentru aproape orice domeniu: idei, teme, slogane, publicitate, stabilirea de obiective, soluţii pentru diferite probleme.
Ce inseamna Brainstorming?
Brainstormingul este o tehnica de creativitate in grup, menita sa genereze un numar mare de idei, pentru solutionarea unei probleme. Termenul de brainstorming a fost introdus şi explicat de catre Alex F. Osborn, fondator şi vicepreşedinte al agenţiei de publicitate BBDO, in cartile sale Your Creative Power (1948) si Applied Imagination (1953).
În limba engleza termenul brainstorm sau brain-storm inseamna idee stralucita care solutioneaza o problema, semnificatia verbala fiind a face un atac concertat asupra unei probleme, implicand idei spontane.
Pentru ca un brainstorming sa functioneze, exista patru reguli in grup, menite sa reduca inhibitiile care apar in grupuri si prin urmare sa stimuleze generarea de noi idei. Rezultatul asteptat este o sinergie dinamica, care va mari in mod semnificativ creativitatea grupului:
- Focalizarea pe cantitate - Ideea este ca din cantitate poate rezulta calitate, aceasta regula favorizeaza creativitatea divergenta, caci daca ar creste numarul de idei, ar creste si probabilitatea unei solutii eficiente pentru problema existenta.
- Fara critici - Critica in aceasta etapa este descurajata; in loc sa se gandeasca la ce ar fi rau la acea idee, membrii sunt incurajati sa se gandeasca la idei cat mai neobisnuite si sa creeze o atmosfera constructiva.
- Ideile traznite sunt binevenite - Pentru a se obtine o lista buna si lunga de idei, ideile neobisnuite sunt binevenite pentru ca ele pot crea noi perspective sau diminua prejudecatile.
- Stimularea combinatiilor - Ideile bune pot fi combinate pentru a obtine o idee foarte buna, dupa cum sugereaza si sloganul "1+1=3". Aceasta abordare conduce la idei mai bune si complete decat lucrul individual si se crede ca stimularea ideilor se face prin asociere.
Etapele metodei implica stabilirea problemei clar si pe scurt; background memo-ul, o invitatie trimisa participantilor si care contine numele sedintei, problema care va fi discutata, data, ora si locul; selectarea participantilor. Foarte important este moderatorul care inregistreaza ideile si care asigura continuitatea intrunirii.
Brainstorming-ul nu este doar un generator de idei pentru altii, de obicei, grupul va evalua si selecta singur ideea finala. Selectia se va face pe baza unor intrebari de genul: Aceasta idee este destul de simpla?, Ideea este acceptabila din punct de vedere uman?, Ideea este oportuna?, Este ea realizabila?.
Pe scurt, o sesiune de brainstorming reusita incepe cu o intrebare clara şi sfarseste cu o lista de idei.
Beneficiile Brainstorming

Brainstorming-ul eficient permite echipei tale sa creeze planuri reusite de actiuni si sa implementeze cu usurinta proiecte noi. Totodata, organizarea regulata a brainstorming-urilor creste nivelul de implicare a angajatilor din compania ta si reduce fluctuatia personalului.
Brainstormingul trebuie folosit in directia combinarii si extinderii unor idei nu doar in scopul colectarii de idei. O sedinta reusita de brainstorming va ajuta la cladirea entuziasmului şi implicarea in cadrul echipei. Îi face pe oameni sa vorbeasca unii cu ceilalti, deci este un bun instrument de comunicare, si ii va stimula sa se implice in implementarea propriilor idei.
- Generare de idei noi si diverse, capabile sa genereze la randul sau solutii potrivite pentru afacerea ta. - În cadrul brainstormingului, o problema este privita din mai multe puncte de vedere. Acest lucru iti permite sa obtii o diversitate in ceea ce priveste solutiile generate, iar ulterior, sa alegi solutia oportuna pentru business-ul tau.
- Captarea ideilor in starea lor incipienta, inainte de a fi alterate de gandirea logica, pentru ca de obicei, angajaţii cred ca vor fi apreciaţi sau judecati pe baza a ceea ce vor spune si atunci ei se vor feri sa spuna exact ce gandesc (ce or sa zica ceilalţi, e imposibil, costa prea mult...)
- Consolidare lucrului in echipa - Sesiunile de brainstorming consolideaza echipele si cresc nivelul de implicare al angajatilor. Participarea la o şedinţa de brainstorming este amuzanta iar membrii echipei sunt determinati sa gaseasca modalitati eficiente de colaborare si comunicare.
- Reducerea rutinei zilnice. Sesiunile de brainstorming, desi presupun efort intelectual si emotional, ar putea servi drept refugiu de la rutina zilnica care iti afecteaza angajatii. În procesul de cautare a solutiilor angajatii devin mai entuziasmati, productivi si implicati. Analizarea unei probleme din mai multe puncte de vedere şi producerea cat mai multor idei.
Brainstorming online
Brainstorming-ul online nu este o idee noua, iar in contextul creat de pandemia Covid-19 si de necesitatea respectarii distantarii sociale si a faptului ca cei mai multi dintre angajati lucreaza de acasa, a devenit o necesitate. E singura solutie daca de exemplu ai un nou si promitator proiect si ai nevoie de discutii cu echipa ta distribuita prin diverse locuri. Pentru ca e complicat sa ii aduni intr-un loc, mai ales in aceste zile, trebuie sa apelezi la brainstorming pe internet, un fel de Brain-Netting.
Internetul, totusi, este departe de a fi perfect, si atunci pentru a vorbi de brainstorming "in lumea reala", se ridica intrebarea "unde si cum lucrati impreuna pe Internet?"
Noile programe si instrumente de brainstorming online te pot ajuta, dar este nevoie de o planificare atenta si o multime de intuitie si intelegere umana pentru a face reteaua de creiere o tehnica eficienta. Daca afacerea ta este obisnuita cu lucrul in echipa virtual sau la distanta, toti cunosc regulile de baza. Odata ce ati stabilit asteptarile pentru utilizarea generala, devine mai usor sa lucrati impreuna de la distanta ori de cate ori apare ocazia.
Instrumente de brainstorming online
- Apeluri de grup Brainstorming inseamna conectivitate de grup, iti poti aduna grupul impreuna pentru o conversatie utilizand chat-uri numai pentru voce, video sau chat partajat. Exista mai multi furnizori de astfel de servicii, iar majoritatea sunt ieftine sau gratuite. ConferenceCalling.com (pay-per-use) si FreeConferenceCall.com (gratuit) sunt doi dintre furnizorii de top.
- Chat Apps - Slack, Yammer, Sribblar si alte cateva aplicatii iti permit sa trimiti e-mailuri pe baza unui subiect de interes, a nivelului de confidentialitate si multe altele. Poti crea camere de chat doar pentru cativa colaboratori sau poti impartasi informatii si idei in cadru extins.
- Videoconferinta - Urmatorul pas in sus ar fi conferintele video cu optiunea de a impartasi nu numai videoclipurile unii cu altii, ci si ecrane de calculator. Este minunat sa poti arata oamenilor site-ul sau software-ul cu care lucrezi, descriind sau discutandu-l cu voce tare. Optiunile de varf pentru acest tip de servicii includ Skype, GoToMeeting si UberConference. Google Hangout este, de asemenea, o optiune.
- Documentele colaborative - Exista site-uri gratuite de editare de documente, cum ar fi Documente Google. Aceste instrumente permit membrilor echipei sa scrie, sa editeze, sa adauge comentarii si sa marcheze in alt mod documente si foi de calcul. Cu toate acestea, Google Docs nu este o solutie all-in-one: daca doriti sa vorbiti in timp ce editati, va trebui sa intrati simultan pe Skype sau intr-un alt sistem de conferinte.
- All-in-One Solutions - Optiunile all-in-one va permit sa vorbiti, sa impartiti ecrane, sa atrageti pe tabla alba, conferinte video, adnotari si multe altele. Unele dintre acestea incep gratuit si apoi se adauga servicii platite. Optiunile includ join.me, WebEx si Skype pentru Business, care permit un pic de colaborare in timp ce vizionati si vorbiti.
În concluzie, daca ai o echipa distribuita pe scara larga cu abilitatile tehnice si personale pentru a utiliza brainstorming online, alege instrumentul care satisface nevoile tale specifice. Cea mai simpla abordare este de obicei cea mai buna. Daca poti aduce pe toata lumea impreuna pe GoToMeeting sau WebEx si poti facilita o sesiune de brainstorming online pentru a obtine ideile de care ai nevoie, nu au sens alte complicatii. Foloseste instrumentele gratuite, care sunt, in general, o optiune buna. Poti utiliza Google docs pentru a gestiona un proces de brainstorming colaborativ.