În ultima luna din an, decembrie, cei mai multi dintre noi intram intr-o frenezie a cadourilor. Și cautam exasperati cadouri pentru colegii de birou pentru petrecerea de Secret Santa, cadouri pentru familie si prieteni, cadouri pentru oamenii speciali cu care am lucrat si carora vrem sa le multumim. Toata aceasta goana dupa cadouri este inainte de toate o dorinta profund umana, izvorata dintr-o nevoie autentica, aceea de a face bine, de a impartasi celuilalt o bucurie.
Desi, cu ocazia Sarbatorilor de iarna, se obisnuieste sa se faca schimb de cadouri, oamenii nu se bucura atat de mult cand stiu in prealabil ca vor primi ceva, atunci cand e vorba de un schimb de cadouri sau de o sarbatoare.
Atunci cand daruiesti autentic nu trebuie sa astepti beneficii
Gestul de a darui are mai multe semnificatii, insa reprezinta fara indoiala unul dintre cele mai vechi comportamente cu simbolistica puternica. Pentru ca semnificatia daruirii unui cadou difera de la individ la individ si de la o cultura la alta. Pot fi obiecte cumparate, fizice, palpabile, insa un cadou poate fi si timpul petrecut impreuna sau ceva ce facem pentru celalalt, fie ca ii gatim, jucam un joc de societate sau ne plimbam impreuna.
Anticiparea bucuriei si a satisfactiei ne imbunatateste vizibil starea de bine. Pe de alta parte, cadoul, prin experienta pe care o ofera, inseamna o amintire, o surpriza, si intentia de a-i face celuilalt o bucurie, fara sa astepti la schimb beneficii. Pentru ca altfel, asteptarile vor ajunge sa umbreasca gesturile frumoase pe care ne dorim sa le facem. Și in loc sa avem parte de un deznodamant fericit si de satisfactia unui lucru bun facut, putem sfarsi dezamagiti si frustrati ca persoanele carora le-am facut cadou nu au raspuns pe masura bunatatii noastre si nu au apreciat asa cum trebuie ceea ce am facut pentru ei.

De asemenea, atunci cand daruiesti autentic, oferim ce are nevoie celalalt, si mai putin ceea ce ne-ar placea noua sa primim. De ceea, atunci cand oferim cuiva un cadou, trebuie sa te gandesti in primul rand la semnificatia cadoului si care este legatura cu persoana catre care iti indrepti atentia.
Ca sa oferi un cadou de care omul drag de exemplu se va bucura poti sa faci niste pregatiri in acest sens. Sa-l asculti mai mult si sa intelegi in ce moment este el acum. Poate isi doreste sa se inscrie la un curs sau si-ar dori sa-l insotesti intr-o activitate importanta pentru el, mai mult decat daca i-ai cumpara un ceas sau o pijama noua. Însa a fi darnic inseamna in primul rand sa fii darnic cu tine si apoi darnic cu oamenii dragi asa cum au ei nevoie.
Gesturi mici care aduc bucurie nepretuita
A oferi nu inseamna doar a face acte caritabile, despre a spune celorlalti despre faptele tale bune sau despre a te lauda cu donatiile facute. Uneori o imbratisare sincera, o mana stransa, cateva cuvinte de lauda sau chiar un simplu Multumesc! pot insemna mult mai mult, poate chiar schimba ziua unei persoane. Gesturile mici facute din suflet te imbogatesc pe tine in primul rand, iar mai apoi, alina inimile celorlalti. Bucuria de a darui este infinita cand nu vine cu asteptari.
Asadar, daca si tu vrei sa oferi fara a astepta ceva in schimb, iata un mica lista cu faptele pe care le poti oferi, in preajma sarbatorilor de iarna, sau ori de cate ori doresti sa faci un gest frumos:
- Daruieste zilnic din timpul tau oamenilor dragi sau celor care au nevoie, fie iesi cu o prietena la o cafea care are nevoie de cineva care sa o asculte, fie te oferi sa faci cumparaturile unei persoane in varsta sau sa ai grija o ora pe zi de copilul unei prietene care tocmai a nascut;
- Propune-i copilului tau sa faceti jocuri impreuna, pe care el sa le aleaga;
- Zambeste oamenilor cu care te intalnesti, fucntionarei de la banca, vanzatoarei de la supermarket etc
- Asculta-ti partenerul sau colegul cu care discuti o problema, fara sa intervii imediat, indiferent ce spune si cat de mult ti-ai dori sa intervii;
- Daruieste zilnic cuvinte valorizante, incurajari si complimente sincere;
- Arata-ti aprecierea ta pentru lucrurile pe care le observi;
- Cere ajutorul unei persoane care stii ca se bucura cand este solicitata, e o forma de a-i oferi increderea ca te bazezi pe ea;
- Faceti glume impreuna nu pe seama cuiva.
Toata viata noastra se invarte in jurul conceptului de a darui. În permanenta daruim si ne daruim chiar daca o facem constient sau inconstient. Chiar daca, atunci cand vine vorba de a face daruri, oamenii de gandesc initial la cele materiale, de multe ori ele nu reprezinta adevaratele noastre sentimente.
Pentru ca gesturile frumoase nu tin seama de calendarul de pe perete, cel mai bine ar fi sa avem mintea si inima deschise, sa nu ajutam asteptand multumiri sau cine stie ce alte reactii, ci pur si simplu pentru a face bine.