Te-ai intrebat vreodata care sunt caracteristicile unei echipe de succes? Cea mai mare parte a muncii umane este prestata in echipe, nu individual, de aceea sunt atat de importante grupurile si echipele pentru organizatii. Echipa ofera o capacitate sporita de a influenta mediul organizational.
Grupul reprezinta un numar de oameni care interactioneaza unul cu celalalt, care sunt constienti din punct de vedere psihologic unul de celalalt si se percep unul pe celalalt ca facand parte din grup. Echipa este un tip special de grup, cu un potential sinergic care aduna intr-o directie eforturile individuale, astfel incat rezultatul obtinut sa fie mai mare decat suma eforturilor individuale.
O echipa cu un scop comun, in cadrul careia sunt relatii bazate pe incredere poate realiza mai mult decat persoanele care alcatuiesc echipa, individual. Pentru ca Nimeni nu poate fluiera o simfonie. E nevoie de o orchestra intreaga, dupa cum spunea H.E. Luccock
Valorile impartite definesc echipa. Munca in echipa reprezinta abilitatea echipei de a lucra impreuna eficient pentru atingerea unor obiective comune organizaţionale şi este esenţiala pentru succesul afacerii. De aceea organizaţiile cauta permanent sa imbunataţeasca performanţele echipei, urmarind sa creeze şi sa sprijine echipe cu performanţe cat mai ridicate, apte sa inţeleaga obiectivele afacerii organizaţiei şi sa contribuie astfel la succesul organizaţional.
Elemente esentiale pentru o echipa de succes
În general, eficacitatea unei echipe poate fi evidentiata masurand produsul rezultat din munca acesteia. Cu toate astea, exista multe aspecte, atat legate de sarcini cat si comportamentale, care contribuie si influenteaza decisiv eficienta si caracteristicile unei echipe de succes.
Pentru a deveni eficienta o echipa trebuie sa treaca prin mai multe faze (etape): formarea, confruntarea, normarea, functionarea si retragerea. Fiecare membru beneficiaza in indeplinirea sarcinilor de experiente impartite de catre angajatii mai vechi sau de catre persoanele cu alte specializari.
Pentru construirea unei echipe de succes membrii echipei sunt extrem de importanti, mai ales personalitatea, comportamentele si abilitatile lor. Principalele aspecte ale muncii in echipa sunt legate de comunicare, scopuri comune, coeziune, echitate, autonomie si leadership. Personalul determina potentialul echipei, dar echipele sunt intotdeauna reflexia liderilor lor, liderii creeaza viziunea si ofera echipei o directie. Etica de lucru determina pregatirea echipei, dar conducerea determina succesul echipei.
Pentru a forma o echipa functionala este necesar sa se intruneasca mai multi factori, care devinÎn general, eficacitatea unei echipe poate fi evidentiata masurand produsul rezultat din munca acesteia. Cu toate astea, exista multe aspecte, atat legate de sarcini cat si comportamentale, care contribuie si influenteaza decisiv eficienta si caracteristicile unei echipe de succes: loialitatea membrilor, luarea deciziilor prin consens, existenta tehnicilor specifice de gestionare a conflictelor si a ideilor, comunicarea eficienta in echipa...
Orice manager de succes stie care sunt caracteristicile unei echipe de succes si trebuie sa conteze pe ele si sa le foloseasca la momentul potrivit.
- Obiectiv clar definit Misiunea si valorile declarate ale companiei trebuie sa se reflecte si in cadrul organizational. Exista o viziune si un scop comune, cunoscute si acceptate de catre toti membrii, precum si un plan de actiune pentru a atinge acel scop. Acestea vor inspira oamenii si le vor oferi claritate, sens si un scop comun care va facilita colaborarea. Însa, ca in orice organizatie, liderii sunt cei care trebuie sa ofere un exemplu in acest sens, drept urmare, trebuie sa ia decizii bazate pe valorile declarate, chiar si cand acestea sunt dificile.
- Climat neprotocolar Climatul este informal, relaxat, confortabil. Nu exista tensiuni si nici semne de plicitseala. Se poate discuta despre orice si toti membrii sunt incurajati sa participe.
- Comunicare deschisa Membrii echipei comunica deschis modul in care se simt in legatura cu functionarea echipei si cu proiectele in care sunt implicati. Nu au secrete sau intentii ascunse. Comunicarea are loc si in afara sedintelor.
- Transparenta - Transparenta din cadrul unei echipe are un rol pe cat de important, pe atat de subestimat. Toate informatiile, datele si problemele din cadrul proiectelor trebuie sa fie accesibile tuturor. De asemenea, colegii ar trebui sa inteleaga si activitatile colegilor din alte departamente pentru a obtine o viziune ampla a intregii corporatii. Transparenta duce la clarificarea scopurilor si la un grad de implicare sporit.
- Ascultare activa Membrii sunt buni ascultatori. Sunt folosite tehnici de ascultare eficienta (interogarea, parafrazarea, rezumatul ideii).
- Decizii comune Echipa ia decizii in urma discutarii ideilor fiecarui membru, evitand atat votul formal, cat si compromisurile usoare.
- Dezacord civilizat Membrii echipei se simt confortabil arunci cand sunt in dezacord unii cu ceilalti. Divergentele nu sunt evitate si sunt rezolvate intr-un mod civilizat.
- Roluri si atributii clar definite Fiecare membru al echipei intelege treaba pe care trebuie sa o faca. Atributiile de munca sunt distribuite in mod corect si finalizate cu promptitudine.
- Leadership flexibil Desi echipa are un lider formal, rolurile de conducere se schimba din cand in cand, in functie de circumstante, de nevoile grupului si de competentele membrilor. Liderul formal modeleaza comportamentul adecvat si ajuta la stabilirea unor norme pozitive.
- Relatii externe bune Echipa petrece timp dezvoltand relatii externe cheie, mobilizand resurse si construind credibilitate in fata actorilor importanti din alte zone ale organizatiei. Afiseaza celor din afara echipei o identitate distincta.
- Tipologii de coechipier diverse În echipa se regasesc diferite tipuri de jucatori de echipa, inclusiv membri care pun accentul pe sarcini, pe stabilirea obiectivelor, sau se concentreaza pe procese si pe modul in care echipa functioneaza.
- Autoevaluare Echipa se autoevalueaza periodic. Fiecare membru al echipei evalueaza cat de eficient functioneaza echipa si propune modalitati de imbunatatire.
Caracteristicile unei echipe de succes determina o echipa sa performeze astfel incat sa se descurce fara ca liderul sa fie prezent acolo tot timpul. Liderul ramane cel care da direcţia şi deleaga proiecte oamenilor, insa echipa funcţioneaza foarte bine şi nu are nevoie de indrumare la fiecare pas. În acesta etapa oamenii impartaşesc aceeaşi viziune, lucreaza ca un tot unitar, ştiu exact ce au de facut şi sunt foarte motivaţi, incercand chiar sa obţina rezultate peste aşteptarile liderului. Lucrurile marete din business nu sunt niciodata facute de o singura persoana; ele sunt realizate de o echipa de oameni Steve Jobs