Cui oferim cadourile de Craciun?

Conform unui numar mare de studii de piata realizate odata ce trendul cadourilor business a luat avant, majoritatea acestor cadouri sunt oferite clientilor mari. Pe lista destinatarilor urmeaza angajatii, apoi potentialii clienti. Motivele sunt diverse - de la aprecierea clientilor pentru colaborarile de succes pana la multumirea unui angajat valoros pentru ca a lucrat peste program atunci cand a fost nevoie. Dar motivul principal este acelasi: afirmarea relatiilor si imbunatatirea conexiunii dintre cel care ofera cadoul si cel care il primeste. Un cadou este diferit de un stimulent deoarece nu este oferit in urma indeplinirii unor conditii de performanta prestabilite. De asemenea, el nu face parte dintr-o campanie de promovare deoarece nu contine materiale promotionale inscriptionate foarte vizibil cu numele companiei. Este diferit si de recunoastere sau apreciere deoarece nu este oferit in cadrul unui program creat cu acest scop menit sa evidentieze meritele sau eforturile anumitor angajati. Dar asta nu inseamna ca o companie care alege sa ofere cadouri de Craciun nu va avea parte de anumite beneficii in urma acestei actiuni. Dimpotriva, pentru unele companii aceasta este o parte importanta a strategiei anuale de marketing. Si adevarul este ca, atunci cand este gandita, implementata si realizata corect, actiunea de oferire a cadourilor in sfera business este o metoda foarte eficienta si relativ ieftina in comparatie cu altele de a crea un parteneriat de durata, bazat pe incredere, cu colaboratorii importanti.

Cui si de ce oferi cadouri de Craciun?

Dupa cum am mentionat mai sus, clientii sunt primii pe aceasta lista. Deoarece accentul se pune tot mai mult pe etica in sfera corporate, trebuie sa te gandesti nu doar la ce vei oferi, ci si cui si cum. Dupa ce ai aflat care dintre clientii tai pot primi cadouri, vine momentul sa hotarasti ce le vei oferi si in ce mod. Daca alegi sa expediezi cadourile ratezi o ocazie perfecta de a intari relatia dintre angajatii si clientii tai, asa ca incearca sa aranjezi ca cineva din compania ta sa livreze personal cadoul pentru un impact mai mare, acolo unde acest lucru este posibil. Daca iti pui angajatii in postura de a livra cadouri, etica spune ca trebuie sa le oferi si lor ceva. In cazul companiilor mari, CEO-ul poate opta pentru alocarea unui anumit buget fiecarui departament asa incat managerii sa il poata folosi pentru a recompensa cei mai buni angajati. Iar in cazul companiilor mai mici, bugetul va fi suficient pentru a oferi cadouri tuturor angajatilor. E gresit sa mergi pe premisa ca angajatii tai muncesc si isi dau interesul pentru ca este de datoria lor - in schimb, gaseste un motiv pentru a-i recompensa pe fiecare in parte. Tot cu ocazia sarbatorilor de Craciun iti poti arata recunostinta fata de partenerii si colaboratorii cu ajutorul carora compania ta creste in fiecare zi. In functie de profilul afacerii, in aceasta categorie pot intra: furnizorii de materii prime, transportatorii, distribuitorii, vanzatorii si asa mai departe. Practic, toti cei datorita carora nu este necesar sa investesti sume exorbitante pentru a deschide un nou departament sau a-ti dota firma cu o flota de masini sau o linie de productie, si exemplele pot continua. Cu siguranta stii ca publicitatea nu este ieftina, asa ca orice aparitie in presa datorita anumitor evenimente sau campanii pe care le derulezi este un beneficiu enorm pentru tine. Daca in ultimul an compania ta a fost mentionata in articole din ziare sau reviste, nu ezita sa le oferi editorilor sau jurnalistilor mici atentii cu ocazia Craciunului. Acest cadou poate insoti un comunicat de presa despre activitatea ta din ultimele 12 luni - astfel, ai sanse mari ca el sa fie citit si publicat in ultimele zile din an. Multe afaceri depind de relatiile bune cu municipalitatea sau reprezentanti ai conducerii tarii pentru a-si putea desfasura activitatea. Chiar daca nu este recomandat sa oferi cadouri primarului sau unor membri ai cabinetului acestuia deoarece pot fi interpretate cu usurinta ca o tentativa de a-i mitui, poti recompensa firma care gestioneaza deseurile pentru ca ti-a pus la dispozitie serviciile sale oricand ai avut nevoie sau firma de deszapezire pentru ca a curatat drumul spre sediul tau chiar daca nu se afla pe ruta sa.

Ce cadouri de Craciun oferi?

Aceasta decizie poate fi una dificila, dar primul pas este sa stabliesti bugetul de care dispui. Apoi, cea mai buna solutie este sa apelezi la o firma specializata in cadouri corporate, sa studiezi oferta de cadouri de Craciun si sa contactezi un reprezentant pentru a gasi impreuna o solutie care sa se incadreze in bugetul disponibil si sa respecte regulile eticii corporate.