Ce este cultura unei companii si cum influenteaza aceasta performantele organizatiei

În mare, cultura unei companii este un concept amorf, nu este ceva ce poate fi vazut sau masurat, este un sistem de valori si credinte comune agreat la nivel de companie, dupa care angajatii se ghideaza in modul lor de actiune de zi cu zi. Aceasta se refera la o serie de acorduri acceptate de catre membrii echipei, si apoi aplicate in activitatea de zi cu zi. Cultura organizationala influenteaza practic activitatea profesionala, dar mai ales atmosfera de la locul de munca. Este ca un fel de ghid nescris al angajatilor unei companii, similar cu legile nescrise ale unei familii, acel ceva aparte pe care ajungi sa-l intelegi dupa o perioada de cateva zile de lucru intr-o companie si care determina actiunea angajatilor in diverse circumstante din viata la job, pentru ca asa se face.


Conceptul de cultura organizationala



Cultura organizationala este formata din urmatoarele componente: fondatorii, obiectul de activitate, valori, semne, credinte si simboluri. Totul porneste de la fondatori, iar misiunea companiei se va baza pe principiile si pe gandirea fondatorului sau a fondatorilor. Toate valorile dintr-o companie se manifesta atat la nivel formal (documente oficiale, relatia cu presa etc.), cat şi la nivel informal (cum se lucreaza, cum se reactioneaza la situatii de criza etc). Cultura unui startup sau al unei companii defineste mediul inconjurator in care angajatii lucreaza, misiunea companiei, valorile acesteia si asa mai departe. Fondatorul sau fondatorii companiei trebuie sa vina cu aceasta cultura a companiei si sa o implementeze de la inceput. 


Cultura organizationala este sufletul unei companii, ii defineste personalitatea si este, de fapt, ceea ce face ca si companiile / firmele sa fie diferite. Nu exista o firma care sa nu aiba asa ceva. Chiar si un startup cu un singur om are o anumita cultura organizationala. Dincolo de profit, retele de business, parteneri si vanzari, o afacere nu poate sa mai creasca astazi daca nu are personalitate si un set de reguli nescrise, care pot fi incadrate in cultura companiei. Fiecare organizatie dezvolta o astfel de cultura unica si propriile sale indrumari si cerinte in ceea ce priveste comportamentul membrilor sai.


Setul de reguli care determina cultura companiei este legat de:


  • Respectul pentru angajati si punerea lor in valoare.
  • Încrederea in angajati si incurajarea lor sa invete chiar si din greseli.
  • Comunicarea pe verticala discutii directe intre manageri si subordonati.


Cum invata angajatii despre cultura companiei? Înca de la intervievare, persoana va primi informatii despre cultura organizationala. Cand participa la o sedinta a companiei, cand lucreaza in echipa, cand primeste mustrari, sanctiuni sau este promovat isi formeaza o perceptie despre cultura organizatiei.


Cum ajuta cultura organizationala la performantele angajatilor 


Cultura organizationala este importanta in cadrul unei companii pentru ca te poate ajuta sa ai o echipa performanta si sa-ti cresti afacerea intr-o piata concurentiala. Aceasta ori este sustinuta si dezvoltata in mod intentionat de catre lideri, caz in care echipa se dezvolta armonios si firma inregistreaza crestere continua; ori se dezvolta la intamplare, caz in care apar multe conflicte, iar calitatea echipei este scazuta.


  • Cultura organizationala determina calitatea angajatilor pe care ii atragi si ii mentii in firma ta - Firmele slabe intotdeauna vor atrage si vor mentine angajati de calitate slaba, cel mult de calitate medie, pentru ca angajatii buni, deja sunt angajati in firme cu un leadership de calitate si o cultura organizationala buna.
  • Mentine activa motivarea non-financiara a angajatilor - Daca tu ca lider ignori motivarea non-financiara a angajatilor, atunci implicarea lor va fi la nivel scazut, sau si mai rau va fi la nivel de indiferenta.
  • Mentine relatii bune intre membrii echipei - Cu cat cultura organizationala a firmei este mai buna, cu atat calitatea relatiilor dintre angajati va fi mai buna. Practic, conflictele si individualitatile vor fi diminuate. Apoi, oamenii vor simti ca au un scop comun care ii uneste ca echipa.
  • Mentine angajatii focalizati pe evolutie continua - Angajatii isi doresc sa evolueze, sa dezvolte o cariera in firme despre care se vorbeste de bine, in firme care au o cultura organizationala buna si un leadership de calitate. Prin urmare, daca iti doresti cresterea productivitatii tine cont de evolutia angajatilor.
  • Asigura o buna retentie de personal - În majoritatea situatiilor, angajatii sunt interesati sa ramana in firme unde cultura organizationala este de calitate, liderii sunt de calitate, exista spatiu de evolutie personala si profesionala. În caz contrar, la prima oferta mai avantajoasa, multi dintre angajatii firmei vor pleca catre firmele concurente, iar primii care vor face asta vor fi cei mai buni angajati.
  • Asigura o insertie eficienta a noilor angajati - Noii angajati au nevoie de o instruire adecvata, astfel incat sa poata fi integrati cat mai rapid si cat mai eficient in echipa.


Cum poate un manager sa dezvolte o cultura organizationala sanatoasa in firma



Succesul si progresul sunt dezideratele oricarei companii mai mici sau mai mari. Dar, ca o companie sa aiba succes si sa evolueze permanent are nevoie de un sistem de valori dupa care sa functioneze, valori care sa inspire angajatii, sa-i motiveze in a performa.


  • Asculta si respecta parerea angajatilor - Primul lucru pe care un lider ar trebui sa-l indeplineasca pentru a creste increderea intr-o companie este sa ceara parerea angajatilor. Cultivarea unui mediu in care opiniile lor sunt auzite aduce castig in increderea fata de organizatie. Managerii pot sa impuna si sa demonstreze respect prin incurajarea colegilor in a-si exprima opiniile si ideile. A asculta inseamna respect, lasand colegii sa isi spuna punctul de vedere pana la sfarsit.
  • Comunica misiunea si valorile companiei - Atunci cand principiile culturii organizationale nu se cunosc, alinierea la valorile companiei nu este destul de clara. Conform cercetarilor s-a demonstrat ca angajatii sunt mult mai productivi si mai motivati sa ramana o perioada lunga de timp in aceeasi companie daca misiunea si valorile companiei sunt cunoscute. De asemenea, va creste coeziunea in grup, angajatii vor sti unde se afla in cadrul echipei si se vor baza unii pe altii ca fac o treaba buna.
  • Oportunitati de colaborare intre angajati - Încurajeaza colaborarea intre angajati pentru a intari ideea de echipa. Izolarea membrilor si munca individuala naste competitivitatea si devalorizarea personala, si implicit performanta de lucru scazuta.
  • Mediu de lucru transparent - Un lider demn de urmat este cel care creeaza un mediu de lucru transparent. Nu inseamna ca angajatii ar trebui sa stie tot ce face managerul lor, ce planuri de viitor are, insa ascunderea unor lucruri evidente inseamna insultarea propriilor oameni. Încrederea se consolideaza in timp, prin acordarea reciproca de feedback. 
  • Recompense pentru angajati - Angajatii se simt mult mai motivati sa lucreze in companie atunci cand munca lor este apreciata, dar si recompensata financiar. Chiar daca oamenii primesc un salariu pentru munca pe care o depun, s-a observat ca stimulentele financiare ii fac pe oameni sa dedice mai mult timp lucrului in companie. 


Pornind de la respect plus aceste principii, atat marile corporatii, cat si micile corporatii isi pot structura cultura organizationala dupa o perioada, ajungand pana la a construi chiar coduri etice de conduita.