- Ce este mentoratul?
- Care sunt beneficiile mentoratului?
- Rolul unui mentor
- De ce este important un program de mentorat într-o firmă?
Relațiile de mentorat joacă un rol important în mediul profesional, având avantaje dovedite atât pentru firmă, cât și pentru angajați. Termenul este relativ nou în companiile din România, însă în afară există programe speciale pentru angajați. Acest tip de relație nu urmărește doar dezvoltarea profesională, ci și pe cea personală, punând accent pe o evoluție constantă.
Citește mai jos ce este mentoratul și ce beneficii oferă, care este rolul unui mentor și de ce ar trebui să incluzi un astfel de program în business-ul tău.
Ce este mentoratul?
Mentoratul este un tip de relație care are ca principal obiectiv învățarea și dezvoltarea mentee-ului (ucenicul sau candidatul). Această activitate are rădăcini în Grecia Antică, unde era specifică persoanelor considerate înțelepte care consiliau tinerii.
În funcție de evoluția mentee-ului și de planul inițial, mentoratul poate fi un angajament pe termen scurt ori care să fie prelungit pe durata a mai mulți ani. Acest sistem de orientare nu este egal cu oferirea de sfaturi și idei, ci reprezintă transmiterea unor abilități și împărtășirea experienței de viață. Nu este vorba doar despre motivarea unei persoane spre o direcție anume, ci despre găsirea modalităților potrivite pentru a reuși în ceea ce și-a propus.
Ambele persoane implicate în acest angajament trebuie să fie compatibile, astfel că scopul primelor întâlniri este o mai bună cunoaștere. Comunicarea deschisă, încurajările, atmosfera plăcută și confidențialitatea sunt ingredientele unei relații de succes.
Care sunt beneficiile mentoratului?
Mentoratul este un program esențial pentru persoanele aflate la începutul vieții profesionale, oferindu-le numeroase beneficii chiar de la prima sesiune.
- Îndrumare profesională
Pentru un ucenic poate fi foarte important să aibă alături pe cineva cu experiență, care să îl îndrume și să îl motiveze.
- Alungarea îndoielilor
Toate începuturile sunt dificile, mai ales când nu există o direcție clară în mintea cuiva. Pot exista îndoieli legate de abilitățile pentru un anumit domeniu de activitate sau se poate duce o luptă internă între pasiune și dorința de a obține mai mulți bani de la un job.
- Identificarea potențialului
Descoperirea abilităților la momentul potrivit poate însemna un pas mare în carieră. Acest lucru îl ajută pe învățăcel să prindă mai multă încredere în el și să lupte pentru ceea ce își dorește să obțină.
- Fructificarea oportunităților
Odată cu depășirea obstacolelor în carieră și dezvoltarea unor capacități neexplorate, o persoană devine mai atentă la oportunitățile care îi apar în cale. Dacă înainte le pierdea descurajându-se că nu se va descurca, după intrarea într-un program de mentorat, nu își va dori altceva decât să le fructifice dincolo de teama de a acționa.
- Siguranță
Unul dintre cele mai importante beneficii ale mentoratului este siguranța. Înainte de a face un pas important în carieră, este bine să știi că poți conta pe sprijinul unui expert. Ucenicul nu mai pășește cu pași nesiguri spre viitor, ci are mai multă încredere în deciziile pe care le ia și nu se mai ferește să ia atitudine atunci când vrea ceva în viață.
Rolul unui mentor
Mentorul împărtășește din cunoștințele, abilitățile și experiența lui de viață. Trebuie să fie un bun ascultător, dar și să știe când și cum să vorbească. Să adreseze întrebări utile, să fie flexibil și să se adapteze după personalitatea ucenicului.
Mentorul este un bun exemplu pentru valorile pe care le are, perseverența de care dă dovadă și rezultatele obținute de-a lungul timpului. Vorbește deschis despre sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajunge unde și-a propus, dar și despre gândurile care l-au făcut să continue fără să se dea bătut.
Gândirea pozitivă și motivația sunt două ingrediente pe care orice mentor bun le are în relația cu ucenicul lui. El trebuie să îl provoace periodic pe mentee-ul lui să crească și să își depășească limitele. Practic, va acționa ca un motor al transformării personale și profesionale. De aceea se și spune că uneori un cuvânt de încurajare poate schimba totul în viața unui om aflat într-un impas.
De ce este important un program de mentorat într-o firmă?
Programul de mentorat nu primește importanța necesară în firmele din România, însă odată ce îi vor fi cunoscute beneficiile, mulți antreprenori vor dori să îl implementeze intern.
Oamenii cu experiență din companie pot deveni mentori pentru cei aflați la început de drum. Astfel cunoștințele acestora sunt transferate mai departe, iar firma are doar de câștigat. Astfel se asigură și o mai bună comunicare între departamente, ceea ce va duce la consolidarea echipei pe termen lung.
Bineînțeles, pentru a-i încuraja pe cei care au vechime să își împărtășească deschis informațiile acumulate de-a lungul timpului, aplică un sistem de remunerație corespunzător.
Un program de mentorat îi ajută pe proaspeții angajați să își stabilească un plan de carieră și să se integreze rapid în companie. Cu cât un angajat se simte mai apreciat într-o firmă, cu atât va fi mai productiv și va veni frecvent cu idei noi.
Programul de mentorat se poate dovedi și o bună modalitate pentru retenția angajaților. Schimbarea frecventă a salariaților duce la greșeli și întârzieri în proiecte, iar productivitatea poate să scadă semnificativ în aceste cazuri. Atunci când un angajat simte că antreprenorului îi pasă de el și de evoluția pe care o are în firmă, se simte mai satisfăcut de postul lui, așa că nu se va grăbi să își caute în altă parte de muncă.
Performanța se poate obține mai ușor atunci când ai alături pe cineva cu experiență care să îți ghideze pașii. Mulți oameni au progresat în carieră fiindcă au avut mentorul potrivit lângă ei.