Cele mai apreciate tipuri de recompense și modalități de remunerare a angajaților

Remunerarea angajaților în momentele potrivite îi poate menține motivați, îi ajută să colaboreze mai bine în echipă și sunt mai deschiși către sarcini noi, astfel că și rezultatele devin mai bune. Salariații simt astfel că sunt apreciați la locul de muncă și că eforturile lor de zi cu zi nu trec neobservate de către superiori. 

 

Există mai multe tipuri de recompense și modalități prin care angajații să fie recompensați pentru activitatea lor, fără ca acestea să dea bugetul firmei peste cap. Deși nu multe firme implementează o astfel de strategie, adevărul este că un moment bun pentru a încuraja echipa este chiar în perioadele de criză. Chiar și un gest mărunt le poate ridica moralul membrilor și îi poate determina să se implice mai mult în găsirea unor soluții salvatoare. 

 

Dacă te-ai hotărât să le oferi periodic recompense angajaților, pentru a-i stimula în continuare, însă nu știi de unde să începi mai exact, citește care sunt cele mai apreciate tipuri de beneficii extra salariale. 

 

De ce sunt importante recompensele pentru angajați? 

 

Un salariu generos la final de lună poate să mulțumească cam orice angajat, însă nu de puține ori s-a întâmplat să își părăsească jobul chiar și cei care câștigă bine. Atunci când au fost întrebați de ce au luat această decizie, au răspuns că nu se simt apreciați și motivați la locul de muncă. Poate că niște recompense oferite la momentul potrivit ar fi făcut minuni.

 

Orice firmă are obiective clare pentru atingerea succesului, însă cu ajutorul cui le poate îndeplini? Să găsești oamenii potriviți înseamnă că doar jumătate din luptă este câștigată. Un antreprenor trebuie să se asigure că angajații lui sunt motivați și că sunt aliniați cu misiunea firmei. Puțini salariați se vor implica pe termen lung dacă nu vor simți că sunt apreciați pentru tot ceea ce fac la locul de muncă.

remunerarea angajatilor

Ce beneficii pentru firmă asigură remunerarea angajaților? 

 

Remunerarea angajaților este ca un mers în tandem – ambele părți au de câștigat dacă colaborează. 

  • Angajații devin mai loiali. Chiar dacă vor primi o ofertă mai bună de la altă firmă, membrii echipei vor rămâne să lucreze în același loc fiindcă sunt loiali. Le pasă de companie, de clienți și de misiunea pe care o au.
  • Nivelul de productivitate crește. Toți antreprenorii se întreabă cum pot să crească productivitatea în firmă. Ei bine, recompensele pentru angajați ar putea fi soluția care lipsește în firma ta.
  • Angajații sunt mai implicați. Un salariat care nu se simte apreciat nu își va mai da același interes pe termen lung, așa cum o făcea la început.
  • Membrii lucrează mai bine în echipă. Este suficient ca măcar câțiva dintre angajații unui departament să fie recompensați pentru ca activitatea să se închege și să lucreze mai bine împreună. Se vor motiva unul pe celălalt, iar rezultatele de la final de lună vor fi mai mult decât mulțumitoare. 
  • Angajați fericiți înseamnă clienți fericiți. Atunci când salariații sunt împliniți, schimbarea nu se va observa doar intern, ci și în afara companiei. 

 

7 modalități pentru remunerarea angajaților

 

Dacă ești pregătit să depui mai mult efort pentru remunerarea angajaților, prezentăm mai jos câteva modalități prin care îi poți face să se simtă apreciați. 

 

1. Lauda spusă în public

 

Nu trebuie să oferi întotdeauna un cadou pentru ca un angajat să se simtă apreciat. O vorbă bună spusă de față cu ceilalți membri ai echipei va cântări în balanță mai mult decât ai impresia. Descoperă angajații care depun eforturi mari și apreciază-le efortul cât mai personalizat. 

 

2. Coșurile cadou

 

Gândește-te ce fel de produse ar aprecia angajații tăi, fă-le o surpriză și oferă-le coșuri cadou chiar și fără să fie o ocazie festivă (zi de naștere, Paște ori Crăciun). În magazinul Debonaire găsești o varietate de mixuri de produse, așa că poți să oferi pachete diferite pentru fiecare angajat în parte, adaptate în funcție de preferințe și personalitate.

 

3. Recompensează angajații cu zile libere

 

După perioadele intense avute la locul de muncă, 1-2 zile libere în plus, pe lângă concediu, vor fi extrem de apreciate de angajați. Pentru rezultate excepționale, poți pregăti chiar și o scurtă vacanță plătită din banii companiei. 

remunerarea angajatilor

4. Oferă carduri cadou

 

De regulă, firmele obișnuiesc să ofere carduri cadou angajaților cu anumite ocazii, cum ar fi ziua de naștere, onomastica, Crăciunul, Paștele, 8 martie ori 1 iunie. Dar astfel de recompense pot fi oferite angajaților și cu alte ocazii, așa cum sunt perioadele mai grele. 

 

5. Oferă-le program flexibil

 

Programul fix nu prea este compatibil cu creativitatea, productivitatea și nici cu încântarea angajaților. O mică schimbare privind flexibilitatea orelor de muncă este o bună modalitate pentru recompensarea salariaților.  Dacă consideri că dai întreg programul peste cap, atunci implementează ideea măcar pentru ziua de vineri. Va fi cea mai frumoasă surpriză înainte de weekend. 

 

6. Organizează ieșiri în oraș

 

Una dintre cele mai apreciate tipuri de recompense pentru angajați este o ieșire în oraș. Fie că inviți membrii echipei la restaurant, fie că preferi o activitate precum bowling, LaserTag, PaintBall, karaoke ori altceva interesant, cu siguranță propunerea va fi primită cu entuziasm. Este un bun moment ca salariații să se detașeze de la sarcinile zilnice și să aibă ocazia să socializeze și în alt mediu. 

 

7. Fă cinste cu masa de prânz

 

Alt exemplu simplu pentru remunerarea angajaților este un prânz făcut cadou. Știm cu toții cât de provocator poate să fie gătitul special pentru masa luată la birou. Așadar, o invitație în oraș la o masă delicioasă va face minuni în moralul angajaților o perioadă mai lungă. 

 

Tu ai oferit vreodată recompense angajaților pentru a-i motiva?