- Ciocolata belgiană, o bucățică delicioasă de istorie
- Curiozități despre ciocolata belgiană
- De ce este ciocolata belgiană cea mai apreciată din lume?
- Ciocolata belgiană, un dar extraordinar
Nu mai este o surpriză faptul că ciocolata belgiană ocupă un loc important în topul celor mai apreciate delicii din lume. Belgia este cunoscută drept un paradis al iubitorilor de ciocolată, având o istorie bogată în acest domeniu apetisant.
Fie că te-ai numărat ori nu printre norocoșii care au avut ocazia să se răsfețe cu ciocolată belgiană, cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată ce o face specială. Citește în continuare care este istoria ei și prin ce se remarcă față de alte ciocolate din lume.
Ciocolata belgiană, o bucățică delicioasă de istorie
Istoria ciocolatei belgiene începe în anul 1635, când este menționat starețul mănăstirii Baudeloo din Gent. În acele vremuri, ciocolata era folosită drept medicament, mai exact ca tonic. Se presupune că părintele oferea în dar boabele de cacao.
În 1840, producătorul de ciocolată Berwaerts a început să vândă primele batoane și tablete de ciocolată. După aceea au luat naștere primele companii producătoare de ciocolată: Neuhaus (1857), Côte d’Or (1883), Jacques (1896) și Callebaut (1911).
Alte momente importante din istoria ciocolatei belgiene sunt următoarele:
- în 1912, Jean Neuhaus Jr. inventează pralinele, primul sortiment cu o umplutură moale și catifelată;
- în 1915, Louise Agostini, soția lui Jean Neuhaus Jr., a dezvoltat o soluție de împachetare pe care a numit-o „ballotin”, adică o cutie de carton care asigura pralinelor integritate. Ideea a venit după ce a observat că ciocolata produsă de soțul ei se zdrobea în recipientele în care era transportată.
- În 1925, Charles Callebaut inventează un mod de transport al ciocolatei lichide, o formă populară în acele vremuri;
- în 1952, Côte d’Or a lansat, pentru prima dată, crema de ciocolată Pastador.
În prezent, există peste 2.000 de ciocolaterii în toată țara, iar Belgia are cea mai mare fabrică de ciocolată din lume la Wieze, în Flandra, la nord-vest de Bruxelles, la conducerea căreia se află Barry Callebaut.
Curiozități despre ciocolata belgiană
Ciocolata belgiană nu este apreciată doar pentru gustul și aroma deosebite și îndelungata istorie, ci atrage atenția și pentru că a acumulat o mulțime de curiozități:
- aproape fiecare sat din Belgia are propriul magazin de ciocolată. Multe dintre rețete sunt predate din generație în generație, fiecare membru aducând câte un element nou.
- Belgia produce peste 600.000 de tone de ciocolată pe an.
- Belgienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată (ce popor nu ar fi în locul lor?) Statisticile înregistrează un consum de 6 kilograme pe an de ciocolată de persoană.
- Locul în care se vinde cea mai multă ciocolată în Belgia (probabil chiar din întreaga lume) este aeroportul din Bruxelles. Aici se vând aproximativ 800 de tone de ciocolată pe an (estimativ două tone de ciocolată pe zi).
- Ciocolata belgiană are 100% unt de cacao în compoziție. Alți producători înlocuiesc untul de cacao cu diferite tipuri de grăsimi vegetale, ceea ce afectează rezultatul final.
- În Bruxelles se organizează frecvent tururi pentru degustarea ciocolatei în cele mai apreciate magazine. Aceasta este una dintre cele mai îndrăgite experiențe din capitala Belgiei.
- Ciocolata belgiană oferă experiențe intense, fiind asociate cu ea numeroase activități precum vizitarea muzeelor de ciocolată, tururile de degustări și workshop-urile destinate celor care doresc să își creeze propria ciocolată.
De ce este ciocolata belgiană cea mai apreciată din lume?
Ceea ce o face specială este calitatea ingredientelor – textura fină, gustul unic al boabelor de cacao din Africa, atent selecționate, prăjite și măcinate, dar și untul de cacao pur. Nu se folosesc alte tipuri de grăsimi. Ingredientele de bază ale ciocolatei belgiene sunt următoarele: cacao, zahăr din trestie de zahăr și untul de cacao 100% pur.
Totodată, pe lângă ingredientele utilizate, un cuvânt important de spus îl are și procesul de producție, care contribuie semnificativ la calitatea ciocolatei belgiene. Producătorii au secretele și rețetele lor transmise din generație în generație, pe care le-au perfecționat de-a lungul timpului, astfel încât nimeni din lume nu îi poate întrece la acest capitol.
În procesul de fabricare, boabele de cacao sunt măcinate și amestecate cu zahărul și cu untul de cacao până când se obține o compoziție extrem de cremoasă, cu o atenție deosebită asupra temperaturii de lucru.
Ciocolatierii belgieni sunt renumiți pentru creativitatea de care dau dovadă în crearea rețetelor de ciocolată, de la combinații de arome și forme clasice până la variante exotice, unice pe piață.
Ciocolata belgiană, un dar extraordinar
Ciocolata belgiană este cadoul perfect pentru orice ocazie fie pentru colegi de muncă, parteneri de afaceri, furnizori ori clienți. Nu ai cum să dai greș cu o selecție sofisticată de praline.
Recomandăm coșurile cadou cu produse internaționale din care, evident, nu lipsesc pralinele de ciocolată cu tot felul de combinații delicioase – cremă de cireșe, cremă de alune de pădure, cremă Stracciatella, cremă de coacăze, caramel și alune sărate, dar și alte combinații care sunt un adevărat răsfăț. Îți punem la dispoziție o diversitate de coșuri cadou care cuprind diferite produse precum ciocolată, vin, vin spumant, fursecuri, panettone, cremă de caramel, foietaje și alte delicii extrem de apreciate.
Ciocolata belgiană nu va fi detronată prea curând din topul celor mai apreciate delicii.