Competente profesionale generale pe care le cauta orice angajator

Aptitudinile profesionale sau competentele profesionale reprezinta acele cunostinte pe care le-ai dobandit pe parcursul unui anumit job, prin experienta de munca sau prin studierea unui anumit domeniu. De regula, aceste competente profesionale iti permit sa iti indeplinesti sarcinile de serviciu si le ofera angajatorilor informatii despre cat de pregatit esti pentru un anumit post. 


Clasificarea aptitudinilor


Atunci cand iti completezi CV-ul este bine sa-ti enumeri toate aptitudinile, chiar daca nu au legatura cu jobul pe care il doresti. Este important sa te referi si la acele competente profesionale pe care le-ai dobandit dupa ce ai urmat anumite studii, traininguri sau ai acumulat experienta. Exista abilitati angajare care te vor defini in rolul pe care il vei juca pe pozitia pentru care concurezi si sunt primele la care angajatorul ia aminte cand esti analizat. Acestea sunt aptitudinile tehnice sau hard-skills-urile, fiind parte ale unui anumit domeniu profesional, legate de jobul urmarit. Dar exista in plus si anumite aptitudini, adesea numite abilitati soft, soft-skills-uri, abilitati de baza, legate de personalitatea ta, abilitati primare necesare oricarui mediu de lucru. Este foarte important sa stii ca multe din aceste abilitati angajare nu apar explicit in CV-ul pe care l-ai redactat conform regulilor, dar este important sa stii sa-ti prezinti marfa.


Aptitudinile se pot clasifica in:


  • Aptitudini hard - Sunt competente profesionale tehnice, tangibile, masurabile, si se pot invata. Sunt specifice unei anumite industrii, se invata prin formare si experienta si se bazeaza pe cunostinte tehnice, dar si pe vechime in practica (programare, design, vanzari, planificarea campaniilor Adwords...). 
  • Aptitudini soft - Sunt legate de inteligenta emotionala, autodisciplina, leadership, sunt abilitati umane, de baza, ce vin din educatia generala si sunt utile in absolut toate industriile. Sunt mai putin tangibile si multe tin de vointa oamenilor, nu neaparat de parcurgerea unor cursuri. Acestea se raporteaza mai mult la relatiile interumane si la modul in care gestionezi diverse situatii la locul de munca, plus colaborarea cu colegii si partenerii tai.


Experienta a aratat ca abilitatile soft sunt la fel de importante ca abilitatile tehnice, pentru ca fara auto-disciplina si abilitatea de a asculta si observa, care sunt abilitati soft, nu poti deprinde abilitati tehnice. Asadar, este important sa mentionezi ambele tipuri de aptitudini in CV-ul tau. La fel de important este sa demonstrezi ca detii expertiza tehnica si profesionala pentru a indeplini sarcinile jobului, precum si ca ai capacitatea de a lucra bine cu ceilalti.


Competente profesionale generale pe care le cauta orice angajator


Angajatorii cauta, pentru ofertele de joburi, candidati care se deosebesc prin abilitati de angajare, atribute care ajuta la mentinerea productivitatii si a profitului la nivel inalt. Abilitatile de angajare sunt competente de baza necesare in aproape fiecare loc de munca. Sunt abilitati generale care fac pe cineva sa se potriveasca in orice organizatie, dincolo de unele competente profesionale specifice jobului. Managerii de angajare cauta intotdeauna angajati cu aceste competente, deoarece stiu ca sunt oameni adaptabili, care pot invata usor.


Iata care sunt competentele cele mai cautate de angajatori si talentele ce sunt selectate pentru orice job, si care trebuiesc promovate in orice CV:


  • Aptitudinile tehnice


Tehnologia e prezenta la locul de munca si ne aflam in mijlocul unei revolutii digitale. De aceea, sunt importante acele competente profesionale relevante din domeniul tehnologiei de top, pe care trebuie sa le mentionezi in CV pentru a te asigura ca esti observat de recrutori.


  • Comunicarea


Chiar daca lucrezi independent sau intr-o echipa mica, exista rareori un rol in care abilitatile puternice de comunicare sa nu fie benefice pentru angajatorul tau si pentru organizatie in general. Acestea se refera la capacitatea cuiva de a transmite altora informatii in mod coerent, iar angajatorii isi doresc angajati cu abilitati puternice de comunicare scrisa, verbala si nonverbala. O comunicare eficienta inseamna sa asculti, sa pui intrebari si sa pui accent pe coordonarea dintre cuvinte si actiuni. Sa gestionezi fluxurile rapide de informatii in cadrul organizatiei si in randul clientilor, partenerilor.


  • Adaptabilitatea


Aceasta aptitudine va defini tipul de persoana in coordonatele careia te incadrezi: esti mai productiv atunci cand ai o rutina constanta la serviciu sau esti capabil sa te adaptezi atunci cand este nevoie pentru a-ti imbunatati nivelul de productivitate. A fi adaptabil inseamna si a fi capabil sa lucrezi cu un grup divers de oameni si sa stii cum sa faci fata schimbarii atunci cand e necesar.


  • Auto-motivarea


Abilitatea de a face ceea ce trebuie facut, fara influenta altor oameni sau situatii. Persoanele cu motivatie de sine pot gasi un motiv si forta pentru a finaliza o sarcina, chiar si atunci cand aceasta este provocatoare, fara a renunta sau a avea nevoie de influenta externa pentru incurajare.


  • Capacitatea de a analiza si de a lua decizii


Capacitatea de a lua cele mai bune decizii printr-o analiza rapida si corecta a informatiilor este una din cele mai dorite competente profesionale in tot mai multe domenii de activitate. Pe masura ce firmele colecteaza un volum tot mai mare de informatii, va fi nevoie de angajaţi care sa le poata interpreta si analiza cu uşurinţa pentru a reuşi sa ia deciziile potrivite. Mai mult, angajatorii cauta astazi oameni care sunt dispusi sa-si asume riscuri inteligente pentru ca proiectul la care lucreaza sa avanseze.


  • Capacitatea de colaborare


Trebuie sa demonstrezi ca esti suficient de responsabil pentru a lucra independent atunci cand este nevoie, dar majoritatea angajatorilor isi doresc oameni care sunt de asemenea capabili sa participe la munca de echipa, sa contribuie colaborativ. Daca un angajat lucreaza la mai multe proiecte de grup, trebuie sa fie capabil sa se inteleaga bine cu ceilalti si sa-si asume partea din volumul de munca. În ultimul timp, modul in care un angajat ştie sa colaboreze si sa-şi ajusteze acţiunile in mediul profesional, in interacţiunea cu ceilalţi colegi / parteneri, a devenit printre acele competente profesionale importante pentru angajatori.


  • Abilitaţi de negociere


Abilitatile sociale au devenit tot mai importante pe piaţa muncii, tinand cont ca implicarea umana este esenţiala, in ciuda dezvoltarii tehnologice. Abilitaţile de negociere sunt tot mai cerute in domenii care implica analiza de date si dezvoltarea de software.


  • Inteligenţa emoţionala 


Interacţiunea sociala este alt aspect, in privinţa caruia angajaţii vor fi avantajaţi, iar inteligenţa emoţionala, definita ca abilitatea de a identifica, inţelege si gestiona stari şi sentimente, va juca un rol tot mai important printre alte competente profesionale. Accentul va fi pus pe inteligenţa interpersonala, care se refera la identificarea şi gestionarea starilor emoţionale ale celorlalţi, mai ales cand este vorba despre coordonarea unei echipe. Aceasta abilitate este necesara pentru a identifica ce anume ii motiveaza cel mai bine pe oameni astfel incat sa poata fi obţinute cele mai bune rezultate profesionale.


  • Creativitatea


Este una din acele care competente profesionale a carei importanta a crescut in timp, in prezent gasindu-se pe primele locuri. Motivul este dat de dezvoltarea incredibila a noilor tehnologii care a dus la o cerere tot mai mare de angajaţi capabili sa gaseasca noi modalitaţi de utilizare a acestora şi de creare a noi produse şi servicii. 


  • Gandirea critica 


Capacitatea de a gandi logic, coerent, pentru a identifica punctele forte, dar mai ales punctele problematice in aplicarea unor posibile soluţii sau abordari profesionale va reprezenta un avantaj pe piaţa muncii. 


  • Flexibilitatea cognitiva 


Flexibilitatea cognitiva sau capacitatea de a jongla cu mai multe concepte simultan este deja o abilitate ceruta pe piaţa muncii, dar va deveni extrem de importanta in urmatorii ani. În viitor, tot mai multe funcţii vor implica un nivel ridicat de abilitaţi cognitive, cum ar fi creativitate, gandire logica si prevenirea/intuirea situaţiilor problematice.Analizarea corecta si abilitatea de a identifica printre aceste competente profesionale pe cei mai buni oameni pentru anumite funcţii, dar si modalitaţile de a-i motiva si de a-i incuraja pe viitor, sa se dezvolte profesional in cadrul unei companii, tine de alte competente care trebuie sa exceleze in domeniul managementului resurselor umane si care vor deveni extrem de preţuite de angajatori in viitorul apropiat.