Conflictele la locul de munca sunt o realitate dureroasa si un motiv care duce adesea la productivitate scazuta. Daca aveti angajati care provoaca probleme celorlalti, care tensioneaza atmsofera, un lucru este clar: conflictul nu va disparea in mod magic, dimpotriva se va agrava daca este ignorat. Fara o strategie de rezolvare a conflictelor la locul de munca, doua persoane foarte diferite ar putea avea dificultati de comunicare in ciuda calitatilor profesionale.
Anumite tipuri de conflicte la locul de munca sunt usor de identificat. Evenimente mici, cum ar fi atitudinea negativa sau diferentele de opinii, apar in mod repetat in timp si pot determina oamenii sa se contrazica unul de celalalt. Cele mai intalnite cauze ale conflictelor la locul de munca sunt: deficit de resurse (personal, echipamente), valori sau perceptii de viata diferite, neintelegeri referitoare la obiective, prioritati, interese, comunicarea ineficienta, rolurile si responsabilitatile nu sunt clar stabilite.
Conflictele mai pot aparea si pentru ca probleme din trecut au fost lasate nerezolvate, dar si din cauza lipsei unui program incarcat ori a suprasolicitarii. Rupturile se pot crea intre doi sau mai multi oameni din companie, dar si intre mai multi membri ai aceluiasi grup, cat si intre departamente diferite.
În astfel de situatii, un manager sau un specialist in resurse umane trebuie sa identifice conflictul, apoi sa gaseasca o abordare buna pentru a calma spiritele si pentru a-i ajuta pe angajati sa-si foloseasca la maximum potentialul pentru care au fost angajati.
1. Acceptarea conflictului
Acceptarea situatiei pleaca din start cu incercarea de a intelege ce s-a intamplat. Cand apare un conflict, nu-l evitati sau nu va prefaceti ca nu s-a intamplat nimic. Odata cu trecerea timpului, tensiunea va creste, iar conflictul se va inrautati. Secretul rezolvarii este sa va ocupati de aceste probleme incomode cat mai curand posibil, inainte ca trairile negative sa intrepatrunda cu munca.
Fie ca esti managerul unei echipe sau specialistul in resurse umane al companiei, daca observi un conflict intre angajati, incurajeaza-i sa gaseasca o modalitate de rezolvare. Daca conflictul apare insa intre doua echipe, este un moment bun pentru a imbunatati comunicarea interdepartamentala.

2. Încurajarea discutiilor libere
Stabiliti periodic o data de intalnire cu membrii echipei, astfel incat sa puteti vorbi pentru o perioada extinsa, fara intreruperi externe. Cand va intalniti, fiecare persoana ar trebui sa aiba un timp adecvat pentru a spune ceea ce il nemultumeste sau care considera ca sunt cauzele care au dus la aparitia conflictului la locul de munca. Nu lasati nicio persoana sa monopolizeze conversatia sau sa aduca in discutie subiectele care ii convin, indiferent de statutului acelui angajat. Fiecare persoana ar trebui sa vorbeasca despre dezacorduri si despre cum se simte in legatura cu situatia conflictuala. Amintiti-va mereu ca in cadrul acestor sedinte, nu este momentul sa atacati sau sa dati vina pe unul dintre angajati. Concentrati-va asupra problemei, nu asupra parerii despre caracterul unei anumite persoane.
3. Gasirea acordului comun
Este normal ca in cazul unui conflict, discutia sa se concentreze in jurul dezacordurilor, dar rezolvarea este posibila numai atunci cand persoanele implicate vor gasi puncte in care sunt de acord. Asa ca discutia ar trebui sa se concentreze mai mult pe gasirea aspectelor comune, a exemplelor de comunicare buna intre cei doi angajati (sau mai multi), impartasirea exemplelor in care lucrurilor au mers bine. Cautarea unui acord comun demonstreaza dorinta de a cauta un teren comun si de a construi o relatie in jurul acelor elemente de incredere.

4. Îndrumare
Daca pozitia in care te afli este una in care trebuie sa mediezi conflictele de munca, fie in calitate de manager al unei echipe sau de specialist HR, retine ca nu trebuie niciodata sa iei parte la conflict. Pozitia ta este pur si simplu pentru a ajuta angajatii sa isi rezolve problemele, sa ii indrume, in niciun caz sa intervina in a lua parte cuiva. Rolul tau este acela de mediator, de a ghida conversatia intr-o zona in care sentimentele nimanui nu ii sunt ranite. Daca sunteti in masura sa oferiti sfaturi cu privire la pasii urmatori, evidentiati aspectele pozitive ale procesului si sugerati subiecte sau actiuni conexe pe care le pot realiza dupa intalnire.
5. Starea de buna dispozitie
Oportunitatile joburilor moderne sunt atat de nelimitate, dar pline de provocari. Suntem incurajati sa facem lucruri cat mai diverse, dar alegerea este adesea coplesitoare. Întrebarea despre ceea ce face un job sa fie satisfacator este dificil de raspuns si variaza de la persoana la persoana. Dar, o companie bazata pe misiuni si valori puternice, ar trebui sa se gandeasca si la starea de buna dispozitie a angajatilor, nu doar asupra productivitatii si a profitului. Un angajat multumit la locul de munca devine un angajat performant care da tot ce are mai bun pentru a-si mentine postul.
Oricarui angajat ii plac beneficiile extrasalariale, iar acestea conduc adesea la o buna dispozitie a angajatilor si implicit la stari conflictuale mai reduse. În topul preferintelor angajatilor romani pentru beneficii extrasalariale, conform studiilor de piata, se regasesc: tichete de masa, cadouri corporate, precum si decontarea serviciilor de transport. Oferirea unor cadouri corporate, pe langa alte moduri de a le arata sustinerea si aprecierea, reprezinta un proces rapid si usor de a-ti motiva angajatii, de a le arata aprecierea pentru eforturile lor.

Personalitatea si educatia influenteaza modul in care gestionam conflictele. Gandeste-te doar ca unele persoane pentru a gestiona un conflict trebuie mai intai sa proceseze informatia primita si apoi sa discute. Alte persoane sunt genul care discuta rational pana cand ajung la un compromis, in timp ce altii fac o adevarata drama. Imagineaza-ti astfel ca aveti trei membri ai echipei care reactioneaza diferit, fiecare in modul sau. Unul se va indeparta, altul va incerca sa aiba o conversatie, iar al treilea ar putea ridica vocea si poate deveni emotional. Fiecare crede ca gestioneaza conflictele intr-un mod normal si considera comportamentul celorlalti doi colegi de munca ca fiind ciudat.
Tocmai de aceea, poate cea mai buna strategie de gestionare a conflictelor este incercarea de a aduce pe toata lumea in acord cu un proces de abordare a scenariilor dificile. Cu toate acestea, pentru ca aceste tehnici sa aiba succes, fiecare angajat trebuie sa inteleaga ca acest proces este benefic si ca ofera tuturor un punct comun.