Creste productivitatea angajatilor tai prin cateva metode simple

Productivitatea muncii intr-o companie este extrem de importanta atunci cand vine vorba de succesul acesteia si de profitul obtinut. Teoretic, productivitatea muncii este diferenta dintre resursele investite si efortul pe care il depunem intr-o activitate / proiect si rezultatele pe care le obtinem ulterior. În sensul larg al cuvantului, productivitate inseamna ca aceasta diferenta este pozitiva. 


Provocarile productivitatii


În functie de domeniul in care activezi, productivitatea muncii poate fi asimilata cu eficienta si poate fi contabilizata usor sau, dimpotriva, poate fi aproape imposibil de masurat, mai ales atunci cand e vorba despre creativitate sau inovatie. Cresterea productivitatii nu se poate obtine prin cresterea timpului alocat muncii. Un element-cheie care defineste productivitatea muncii este aplicarea principiului Work smarter, not harder (Munceste inteligent, nu din greu). Cu alte cuvinte, a fi productiv nu inseamna sa rezolvi multe taskuri adunate pe agenda zilnica, ci sa lucrezi eficient.


De aceea, ar trebui sa intelegem cum sa o masuram, astfel incat sa nu stabilim ochiometric daca cineva este productiv sau nu; sa avem indici de masurare (KPI - key performance indicators) pe care sa ii comunicam si echipei respective, sa mentinem nivelul de productivitate, odata ce acesta este atins si sa putem motiva o echipa cand nu mai este productiva.


Pentru o companie in plina ascensiune, productivitatea este unul dintre motoarele afacerii, alaturi de inovatie si dezvoltare. Productivitatea muncii ii afecteaza deopotriva pe angajati si pe angajatori. De exemplu, primii trebuie sa fie productivi pentru a putea evolua in cariera, in timp ce managementul trebuie sa creeze toate conditiile necesare pentru a stimula productivitatea.


Factori care afecteaza productivitatea


Principalii factori care pot influenta oricand productivitatea muncii intr-un business se bazeaza pe cativa factori care pot stimula eficienta sau pot impiedica procesul muncii. 


  • Tehnologia - Productivitatea muncii depinde, in primul rand, de tehnica pe care o ai la dispozitie. Tehnologia este un factor locomotiva pentru dezvoltarea unei afaceri. Nu poti spera sa-ti depasesti concurenta, daca folosesti echipament invechit, daca angajatii nu au la dispozitie cele mai recente si inovative softuri sau daca nu tii cont de noile trenduri in domeniu, cum ar fi automatizarea si inteligenta artificiala.
  • Organizarea - O companie trebuie sa functioneze ca un tot unitar, chiar daca fiecare departament si fiecare angajat au rolul lor specific. Nu poti avea productivitatea muncii la un nivel ridicat fara comunicare intre departamente, fara transparenta, fara planificarea fiecarei etape din procesul de lucru si fara ca toti cei implicati sa stie exact care este rolul lor in companie. 
  • Obiectivele - Obiectivul unei afaceri este sa aduca profit, dar nu este suficient sa stim asta ca sa putem avea productivitatea muncii mai mare. O companie are nevoie de obiective specifice, realizabile, detaliate si usor de inteles de catre angajati. Motivatia si dorinta de lucru sunt strans legate de insemnatatea pe care oamenii o atribuie sarcinilor.
  • Angajatii - Productivitatea muncii este direct legata de pregatirea angajatilor, de modul in care acestia se implica la locul de munca, dar si de moralul lor. Chiar si varsta este importanta pentru productivitate. Angajatii tineri sunt mai dornici sa invete, sunt dispusi sa faca eforturi pentru a obtine rezultatele care li se cer, insa au nevoie de angajati sau de supervizori cu experienta care sa-i sfatuiasca si sa-i coordoneze in situatii complexe. 
  • Conducerea - Managementul unei companii este, pana la urma, responsabil de succesul sau esecul unei afaceri. Viziunea celor din conducere, ideile inovative, relatia pe care o au cu angajatii, modul in care se implica in rezolvarea problemelor, toti acesti factori pot avea efect asupra angajatilor in special si asupra afacerii in general. 
  • Bugetul - Este factorul determinant intr-o companie, fara acesta nu exista nici echipament de ultima generatie, nici angajati performanti si motivati. Este important sa ai un control activ asupra resurselor financiare, sa elimini pierderile inainte sa se acumuleze, sa ai mereu rezerve strategice pe care sa te bazezi la nevoie, fie ca este vorba despre crize, despre extinderi ale afacerii sau despre angajarea unor oameni noi.


Cum poti creste productivitatea angajatilor tai


Toti ne dorim pentru businessul din care facem parte, angajati fericiti, proactivi si productivi. Ca manager, unul dintre principalele tale roluri este sa creezi conditiile perfecte de lucru pentru angajatii tai si sa-i pastrezi mereu motivati, pentru a fi cat mai eficienti. Nu este suficient sa le pui la dispozitie tehnica potrivita. Daca angajatii lucreaza la randament maxim, sunt motivati prin beneficii extrasalariale atractive, iar procesele sunt simple si eficiente, cresterea productivitatii angajatilor si a companiei tale va fi substantiala.


  • Cunoaste-ti mai bine angajatii pentru a le da targeturi realiste


Angajatii sunt pilonul principal al oricarei afaceri si cheia cresterii pentru productivitatea muncii unei companii. Poti investi oricat in partea logistica si in echipamente, daca oamenii care le manevreaza nu sunt cei potriviti sau lucreaza fara motivatie. Este important sa mentii echilibrul intre ce poate realiza un angajat si asteptarile tale ca antreprenor sau manager. Recruteaza avand doua lucruri in minte: cultura organizatiei pe care o dezvolti si specificatiile pozitiei pe care o cauti. Oricat de capabil ar fi un potential angajat, el trebuie, in primul rand, sa se integreze in mediul de lucru. Daca are alte valori fata de cele pe care si le-a asumat compania, prezenta lui in echipa poate reduce eficienta celorlalti, in loc sa o creasca.


  • Ofera angajatilor posibilitatea de a evolua 


Organizeaza periodic traininguri pentru angajati si faciliteaza-le participarea la cursuri. În felul acesta obtii doua lucruri importante pentru productivitatea afacerii tale: vei avea angajati pregatiti si vei elimina senzatia de plafonare. Nu toata lumea este autodidacta pentru a invata singura cum sa se organizeze mai bine la job. Este indicat ca un specialist extern sau intern, poate chiar managerul de resurse umane, sa tina traininguri despre prioritizarea taskurilor. Sau, recomanda-le carti despre eficientizarea si organizarea activitatilor la job, de ex. Eat that Frog/Începe cu ce nu iti place. Sigur vor intelege ca este important sa incepi ziua cu cel mai important si mai mare task sau cu task-ul care nu iti place si nu cu sarcini mici, care pot fi realizate usor.


  • Ofera aplicatii si softuri moderne


O modalitate rapida si eficienta de a creste productivitatea muncii este tehnologia. Un soft care automatizeaza activitati repetitive, care consuma mult timp, iti va ajuta business-ul sa creasca. În plus, pe termen lung, reduci cheltuielile. Mai mult, daca este in Cloud, poate fi accesat de oriunde, de pe tableta, telefon sau laptop. Mai exact, este util pentru angajatii care lucreaza pe teren sau de acasa. Totodata, intr-un soft performant ai acces la diverse rapoarte care te ajuta sa iei decizii corecte pentru viitorul afacerii tale.


  • Permite-le angajatilor care isi doresc, sa alterneze lucrul cu cel de la distanta 


Nu iti fie teama ca vor petrece ziua in pijamale si nu vor fi deloc productivi. Pentru companie, asta se poate traduce in reduceri de cheltuieli, iar pentru angajat inseamna ca se poate ocupa de probleme personale - cu conditia sa-si duca si treaba la bun sfarsit.


  • Ofera bonusuri si avantaje pe langa salariu


Chiar daca salariile au fost negociate, poti oferi alte bonusuri angajatilor pentru a-i stimula si a-i face mai productivi. Abonamente la sala de sport, bilete la teatru sau la concerte, sunt lucruri pe care le poti obtine prin barter sau chiar la un pret mai mic si cu siguranta vor fi benefice pentru moralul angajatilor. Alterneaza perioadele de munca intensa cu evenimentele care unesc echipa in hobby-uri sau activitati pe placul tuturor. Evenimentele in echipa (nu neaparat clasicele teambuilidinguri) pot face minuni in chimia unei echipe.


  • Recunoaste meritele atunci cand este cazul 


Unul dintre lucrurile care ii fac pe angajati sa se concentreze mai bine pe obiectivele pe care trebuie sa le indeplineasca este recunoasterea eforturilor pe care le depun. Chiar daca este doar un loc de munca, iar angajatii sunt remunerati pentru munca depusa, totul este extrem de personal atunci cand oamenii petrec atat de multe ore pe zi impreuna. Un premiu, o vorba buna sau, pur si simplu, un e-mail de multumire ii va ajuta sa se simta cu adevarat parte a echipei si vor trage mai mult in directia scopului comun. O recunoastere efectiva este foarte importanta, mentine motivatia si, implicit, productivitatea muncii.