Cum dobandesti responsabilitate si etica in afaceri

În esenta, afirmarea pietii ca mecanism al valorizarii sociale este conditionata de fenomene specific economice, iar functionarea optima a regulilor pietii este, la randul sau, determinata de calitatea mediului sociologic, de cultura si valorile morale propuse si exprimate. Cultura si ethosul unei comunitati definesc, in zona de maxima obiectivitate a economicului, limitele si permisibilitatile, acceptabilul si inacceptabilul, dezirabilul si indezirabilul. De aceea calitatea si functionalitatea normelor si valorilor care regleaza mediile comunitare sunt suporturile producerii si reproducerii unui anumit model de conduita si comportament in afaceri: sanatatea morala si calitatea valorilor etice ale unei comunitati conditioneaza calitatea eticii afacerii.


Definitia eticii in afaceri


Termenul de etica provine din grecescul ethos, care inseamna caracter sau obişnuinţa, datina. Etica in afaceri defineste un sistem de principii, valori, norme si coduri de perceptie si conduita, in baza unei filosofii a firmei, care se impun ca imperative morale inducand obligativitatea exprimarii lor. În buna masura codurile cognitive si de comportament isi integreaza valorile morale ca atare, desi, acestea devin functionale si credibile numai in masura in care sunt asociate obiectivelor afacerii. 


P. V. Lewis considera etica in afaceri drept acel set de principii sau argumente care ar trebui sa guverneze conduita in afaceri, la nivel individual sau colectiv. Dupa Lewis, etica in afaceri işi delimiteaza problematica la nivelul normelor de comportament moral care indica agenţilor economici ce trebuie si ce nu trebuie sa faca in activitatea lor specifica. Iar Laura Nash concretizeaza ca etica in afaceri este studiul situatiilor, si al deciziilor care au loc in sfera afacerilor, prin prisma a ceea ce este moralmente bun sau rau.


Explicit, etica in afaceri sintetizeaza sistemul de valori, principii şi norme ce s-au statornicit de-a lungul timpului in raporturile dintre agenţii economici. Alaturi de principiile si normele de drept, etica economica asigura buna desfaşurare a activitaţilor şi reuşita in afaceri. Prin etica, se stabileste un standard pentru o organizatie de a-si impune un anumit tip de comportament. Acest lucru ajuta sa faca diferenta intre partea gresita si cea corecta a afacerilor.


Responsabilitate si etica in afaceri


Specificul si particularitatile exprimarii valorilor morale in afaceri deriva tocmai din asumarea, ca principiu si practica, a responsabilitatii fata de succesul firmei. Într-o afacere care esueaza nu poate fi vorba de responsabilitate, exceptand situatii limita, cu totul independente de patronat si management. Refuzul responsabilitatii elimina orice referentialitate la principiile si valorile morale. 


Fireste, intr-o societate sunt create structuri si institutii, norme si reguli, in special de natura juridica, solicitate sa promoveze acele valori existentiale care sunt compatibile cu asteptarile oamenilor. Economia de piata este insa o concurenta deschisa. Finalitatea competitiei este profitul. Regulile de conduita sunt, la limita, conditionate de calcul.


Filosofia afacerii trebuie sa compatibilizeze morala cu finalitatea specifica. Sintagma lui Niccolo Machiavelli scopul scuza mijloacele este specifica afacerilor, in masura in care nu depaseste limitele unui model normativ propus de societate. În realitate, orice business este supus unor norme / reguli ce definesc jocul. Respectarea regulilor jocului, atunci cand acestea sunt rationale si stimulative este suficienta pentru a defini responsabilitatea in coordonatele eticii afacerii.


Responsabilitatea, ca nucleu dur pentru etica in afaceri prezinta o tripla deschidere / raportare: spre sine, spre subalterni, spre societate / comunitate. Din aceasta perspectiva, determinarea sociologica a responsabilitatii este un factor fundamental al eticii afacerii. 


Conceptul de responsabilitate sociala trebuie vazut ca un concept cheie pentru etica in afaceri si este o noţiune morala care coaguleaza atat ideea unor virtuţi particulare implicate in aceasta sfera a vieţii (onestitatea, reciprocitatea, interesul mutual, utilitatea) cat si ideea ca exista capacitaţi şi disponibilitaţi sociale si morale pe care le are corporaţia insaşi. Managerii trebuie sa respecte şi sa impuna respectarea normelor etice recunoscute şi adoptate de firma, indiferent daca acestea se intemeiaza pe un cod scris sau sunt numai cutume, legi nescrise.


Cateva exemple concrete de responsabilitaţi sociale pe care companiile si le asuma tot mai des sunt:


  • imbunataţirea conditiilor de viaţa şi de munca pentru angajaţi (referitoare la sanatate; educaţie; recrutare şi conditii de munca; pregatire profesionala; pensionare; şanse egale si nediscriminatorii de angajare, promovare si concediere);
  • implicarea in activitaţi legate de protejarea mediului inconjurator;
  • protecţia consumatorilor;
  • sponsorizari pentru educaţie, arte şi sporturi;
  • acte filantropice.


Necesitatea codului etic in business


Dr. Jill Young (South University`s College of Business) este de parere ca cei care au integritate sunt ghidati de un set de principii de baza care le influenteaza deciziile si comportamentele: Daca actionezi cu integritate, comportamentul etic este doar o progresie naturala. Mai nou etica in afaceri a devenit un cuvant cheie in lumea corporatiilor, cu impact important asupra vietii fiecaruia dintre noi dar si asupra afacerilor in care suntem implicati.


Ca urmare a globalizarii si diversificarii comunicarii in organizatii, companiile se concentreaza pe aspectele ce tin de etica, pentru ca de la lipsa eticii in afaceri pleaca de cele mai multe ori majoritatea problemelor pe care le intalnim, de la neincasarea facturilor, concurenta neloiala, pana la pierderea clientilor sau a angajatilor. Principiile pe baza caruia ne construim afacerea sunt importante in definirea noastra ca parteneri valorosi. Toata lumea, de la partea de jos pana la cea de sus a organigramei, trebuie sa aiba grija sa indeplineasca anumite responsabilitati. Integritatea este considerata cel mai important concept etic, deoarece acopera un domeniu atat de vast. 


Etica in afaceri dezvoltata intr-o companie se bazeaza pe crearea unei culturi organizationale. Ea depinde de influenta locului, a vremurilor si a oamenilor. Orice companie ar trebui sa aiba un echilibru intre nevoile partilor interesate si dorinta organizatiei de a obtine profit. În foarte multe situatii, companiile ajung sa faca compromisuri. Pentru a combate astfel de scenarii, regulile si principiile eticii in afaceri sunt importante pentru a se asigura ca o companie castiga bani fara a afecta persoanele sau societatea in ansamblu. 


Codul de conduita este un termen folosit pe scara larga in afaceri in zilele noastre. Este un set de reguli care sunt considerate obligatorii de catre persoanele care lucreaza intr-o organizatie.


O definitie sintetica asupra codului etic, general acceptata, ar suna astfel: codul etic este un document scris ce enunţa si enumera valorile, normele si tipurile de conduite pe care intreprinderea, firma sau compania doreşte sa le vada aplicate atat in interior, cat şi-n exterior. Stabilirea unui 'decalog managerial' inspirat de o filosofie a firmei ce reface unitatea dintre morala si business pare a fi un demers oportun.


Transparenta si corectitudine


Comunicarea joaca un rol activ in toate fatetele unei afaceri, atat extern, cat si intern. Transparenta este un principiu de afaceri responsabile, prin care o companie arata deschidere catre toate partile sale interesate. Este important atat modul in care o companie comunica, cat si tipul de informatii comunicate. 


Începand cu anul 2018, la nivelul Uniunii Europene, pentru companiile listate care au mai mult de 500 de angajati exista obligatia raportarii, pe langa informatiile financiare, si a celor non-financiare. Acest lucru a contribuit la cresterea nivelului de transparenta prin furnizarea unor informatii care permit intelegerea impactului pe care o companie il are asupra mediului, societatii si economiei.


Un alt aspect esential pentru un business se refera la modul in care comunicarea interna contribuie la managementul personalului si, totodata, la intarirea echipei. Un flux continuu de informatii de la conducere catre angajati si invers poate imbunatati productivitatea si in consecinta eficienta companiei. Studiile au aratat ca angajatii care sunt informati constant despre valorile companiei, planurile acesteia sau schimbarile care au loc, se simt mult mai implicati si mai motivati. Deschiderea catre comunicare este un privilegiu pentru companiile responsabile, oamenii fiind interesati de evolutia lor non-financiara, iar pasii pe care ii intreprind in aceasta directie pot fi un alt element care ii va ajuta in pozitionarea lor in fata clientului final.


Beneficiile responsabilitatii si eticii in afaceri


Etica in afaceri inseamna respectarea riguroasa, benevola, a unor principii precum: increderea si sinceritatea intre partenerii de afaceri; corectitudinea in negocieri şi in indeplinirea obligaţiilor contractuale; respectarea intocmai a tuturor angajamentelor asumate; reciprocitatea avantajelor oferite si a riscurilor. Daca iti conduci afacerea urmand principii etice doar din teama sau pentru ca asa crezi ca vei deveni mai profitabil, este clar ca nu esti pe drumul cel bun. 


O afacere care se ghideaza dupa principii morale sanatoase este o afacere prospera. Din punct de vedere al afacerilor, o abordare etica poate oferi beneficii semnificative, precum: atragerea de noi clienti care impartasesc aceleasi valori, atragerea partenerilor de afaceri sau a investitorilor si, nu in ultimul rand, atragerea si mentinerea unor angajati dedicati si loiali. Corporatiile stabilesc etica afacerilor pentru a promova integritatea angajatilor lor si pentru a castiga incredere din partea partilor interesate cheie, cum ar fi investitorii si clientii. Etica in afaceri are principii care corespund unei bune practici in relatiile comerciale interne si internationale, bazate pe corectitudine, loialitate, profesionalism si demnitate.