Cum sa creezi un mediu de lucru placut pentru echipa

Cand vorbim de job, productivitatea este cea mai importanta pentru angajatori, iar pentru angajati este important mediul in care isi desfasoara activitatea, pe langa celelalte aspecte (salariu, bonusuri, asigurari medicale sau de viata). Daca in trecut principalul factor care influenta starea de bine a oamenilor la locul de munca era salariul sau eventualele bonusuri pe care le primeau, astazi, angajatii au si alte asteptari de la propriul job. Orice antreprenor stie cat este de important ca angajatii sa fie in mod constant motivati pentru a performa din ce in ce mai bine la locul de munca. Pe langa diferite cursuri de dezvoltare profesionala, stimulente sau beneficii extra-salariale si spatiul de lucru joaca un rol important in motivarea acestora.S-a dovedit ca un mediu de lucru placut influenteaza productivitatea, motiv pentru care unele companii au reorganizat si au reamenajat biroul, astfel incat acesta sa raspunda, printre altele, si nevoii oamenilor de a se si relaxa la locul de munca. Mai mult decat atat, locurile de relaxare inlesnesc cunoasterea interpersonala, ceea ce poate avea efecte pozitive si in sfera profesionala, atunci cand vine vorba de lucrul in echipa. Concret, spatiul de lucru trebuie sa incurajeze productivitatea si pozitivismul angajatilor, dar si sa fie un mediu in care acestia sa se simta in largul lor.


Organizare si curatenie





Un birou organizat, unde taskurile se rezolva in timp util inseamna un loc de munca eficient in care stresul este minim iar mediul de lucru este placut. Aceasta implica organizare pentru a gasi totul foarte rapid, iar curatenia sa fie la ea acasa.


Un mediu de lucru curat, organizat si dotat cu cele necesare este, de cele mai multe ori, primul pas pentru a crea un mediu de lucru placut pentru angajati si pentru a le spori motivatia la locul de munca. De aceea, trebuie sa te asiguri ca le pui la dispozitie toate facilitatile necesare si ca mentii intotdeauna un spatiu de lucru productiv. Mai ales in aceste zile, igienizarea constanta nu doar ca va scadea sansele de imbolnavire, ci ii va ajuta pe angajati sa se simta mai putin stresati si, implicit, sa fie mult mai productivi. Atat baia, cat si bucataria trebuie sa fie curate tot timpul, iar instalatiile sanitare trebuie sa functioneze normal. Tocmai din acest motiv ar trebui ca produsele de curatenie sa fie mereu in stoc.


ÃŽn ceea ce priveste organizarea biroului, poti opta pentru bibliorafturi, cutii de arhivare sau chiar clasoare pentru cartile de vizita. Pentru multi dintre angajati poate fi destul de dificil sa se concentreze cand biroul este aglomerat cu teancuri de hartii, notite, carti de vizita, dosare si multe alte documente. Este bine ca la inceput de an angajatii sa fie incurajati sa participe la reorganizarea biroului in general dar si la reorganizarea spatiului de lucru personal.


Reorganizeaza spatiul


Modul in care este organizat un mediu de lucru este la fel de important, birourile trebuie asezate astfel incat angajatii sa poata lucra fara sa simta ca nu au suficient spatiu la dispozitie, dar si sa poata comunica facil cu ceilalti colegi.


ÃŽn plus, ar trebui sa creezi oportunitati de miscare prin reorganizare. ÃŽntreruperea timpului de lucru cu mici pauze de miscare imbunatateste productivitatea deoarece ofera creierului o mica pauza de odihna. Unul dintre cele mai bune trucuri de a determina un angajat sa plece din fata laptopului este facand o schimbare in amenajarea biroului si plasand imprimanta de cealalta parte a camerei sau chiar in alt birou. 


Daca este vorba de spatii mai mari, ia in considerare crearea unor spatii de relaxare si de lucru individual, in cazul in care unii angajati au nevoie de liniste ca sa se poata concentra mai usor. Salile de sedinta ar trebui la randul lor sa fie adaptate pentru intalniri cu participanti numerosi, dar si pentru grupuri mai mici de angajati.


Decoreaza cu plante



Este un fapt dovedit ca plantele sunt benefice la locul de munca, nu doar pentru ca aduc un plus de prospetime incaperii, oxigenand aerul, dar pot relaxa si induce o stare de vacanta. Cercetatorii au descoperit ca angajatii care lucreaza in birouri cu plante naturale sunt mai satisfacuti de munca lor si chiar mult mai energici avand o perceptie mai buna despre calitatea aerului. Productivitatea este crescuta iar nivelul de stres este mai scazut. Altfel spus, plantele te vor ajuta sa creezi un mediu de lucru placut si relaxant pentru angajati.


Poti pune plante in bucatarie, in salile de sedinta sau pe birouri. Opteaza pentru unele care nu au nevoie de multa ingrijire si care sunt rezistente, precum suculentele, crinul pacii, filodendronul, aloe sau cactusi.


Lumina potrivita si accesul la lumina naturala


Lumina joaca un rol important in ceea ce priveste sanatatea angajatilor si capacitatea lor de concentrare, cu atat mai mult cu cat acestia petrec o mare parte din timp la birou. Daca spatiul de lucru este unul anost si putin luminat, acestia vor deveni din ce in ce mai apatici si productivitatea lor va avea de suferit.


Lumina naturala este solutia cea mai buna, oamenii care se bucura de lumina naturala la locul de munca fiind mult mai ageri si veseli. De asemenea, o priveliste frumoasa reprezinta un mare plus pentru orice mediu de lucru. Pozitioneaza birourile in zona ferestrelor, tine cont insa sa le pozitionezi in lungul razei de lumina sau perpendicular pe peretele exterior.


Atunci cand acest lucru nu este posibil, opteaza pentru surse de iluminat cu lumina rece. Acest tip de lumina este apropiat de cea naturala si are avantajul ca nu oboseste vederea. ÃŽn schimb, in spatiile de relaxare si de socializare poti alege lumina calda care creeaza o atmosfera mai placuta.


Mai multa culoare



Permanent suntem inconjurati de unde electromagnetice, de energii, dintre care si culorile reprezinta o anumita parte. La fel ca in cazul luminii, acestea influenteaza starea de bine a angajatilor si capacitatea de lucru. ÃŽncearca sa creezi un mediu de lucru mai placut folosindu-te de culori, dar nu orice culori. Astfel, culoarea albastra sporeste concentrarea, verdele deschis ajuta la relaxare, in timp ce galbenul creeaza optimism si scoate la iveala creativitatea angajatilor.


Poti opta pentru un perete accent, folosirea unei mochete colorate sau a diverselor obiecte decorative in salile de sedinte sau in sala de mese. La acest capitol se pot incadra si plantele, astfel ca, daca vrei sa vopsesti un perete in verde, mai degraba alege un perete viu, decorat cu muschi si licheni.


Accesorizarea biroului


Un mediu de lucru personalizat ii inspira si motiveaza pe angajati. Fie ca este vorba despre fotografii cu cei dragi sau postere cu citatele preferate, accesorizarea biroului este minunata pentru minte si suflet. Statisticile arata ca birourile personalizate cu diverse obiecte de birou, plante sau decoratiuni, imbunatatesc starea de spirit a angajatilor. Acestia recomanda de asemenea folosirea panourilor de afisare sau a whiteboard-urilor, a notesurilor adezive, a stickerelor cu mesaje motivationale sau a canilor personalizate cu mesaje amuzante. 


Personalizarea biroului poate aduce echilibrul de care e nevoie pentru ca angajatii tai sa-si mentina tonusul mental ridicat. Faptul ca acestia se simt confortabil denota ca le place mediul in care lucreaza si constituie un indiciu ca acesta intentioneaza sa activeze o perioada mai indelungata in cadrul firmei.


Un mediu de lucru modern


Metodele de lucru sunt in continua schimbare multumita tehnologiei, iar spatiile de lucru traditionale evolueaza pe zi ce trece. ÃŽn prezent, se incearca intr-o anumita masura stergerea liniei dintre mobilierul folosit acasa si cel de la birou. ÃŽn vremea laptopurilor, telefoanelor mobile si aparaturii birotice portabile, nu este nevoie de un birou care sa tina angajatul intr-un loc fix. O masa mare, o canapea, cateva fotolii in care angajatii pot alege locul care le place cel mai mult pentru a lucra, pot face minuni.


Un birou ca un apartament, unde totul este comod si confortabil, te poate face sa uiti ca esti la munca. Poti crea zone in interiorul „biroului apartament†pentru conversatii, precum o tejghea si cateva scaune de bar unde toata lumea se opreste sa vorbeasca, sau doua canapele trase una langa cealalta, sau un coltar care faciliteaza colaborarea si lucrul in echipa. Combinatii de culori inedite vor stimula vizual oamenii. În categoria asta nu intra doar peretii, ci si mobilierul, elementele de decor care, combinate pot crea o imagine distinsa. Designul unui spatiu de lucru din prezent poate fi mult mai creativ, dar difera bineinteles in functie de tipul companiei, de oameni si de modul de lucru al acestora.