Back to work? Cum sa-ti faci revenirea la birou mai placuta si sa fii mai productiv

Întoarcerea la birou dupa o perioada mai lunga de timp poate sa starneasca sentimente de neliniste sau chiar stres pentru multi dintre cei care au lucrat de acasa. Daca majoritatea cunoaste senzatia din experienta anterioara cu concediile sau vacanta, acum situatia este oarecum diferita deoarece vorbim de o perioada mult mai mare de timp si in foarte multe cazuri cu conditii speciale de protectie.


Oamenii sunt recunoscuti pentru capacitatea de adaptabilitate, insa daca vrei sa faci tranzitia cat mai usoara, exista mici trucuri care te pot ajuta sa-ti faci revenirea la birou mult mai placuta si sa-ti reintri cat mai usor in ritmul deadline-urilor. 


Cumpara-ti o agenda noua cu un mesaj motivational


Chiar daca pe biroul tau se mai gasesc si alte agende, iti va prinde bine sa o iei de la capat, sa reiei lucrurile intr-o maniera noua. Transcrie-ti pe agenda nou-nouta doar planurile de viitor, si astfel, programul tau de lucru va parea mai aerisit si mai motivant. Unde mai pui ca o agenda noua cu un mesaj motivational iti transmite o stare de bine de cate ori o vei deschide. 


Ia-ti pauze mai scurte si mai dese


Daca poti lua pauze de 10-15 minute la fiecare doua-trei ore pentru inceput ar fi minunat, nu de alta dar, o scurta discutie cu colegii iti poate creste starea de spirit si iti creste randamentul pentru urmatoarele ore. Chiar daca exista impresia ca atunci cand muncim neintrerupt suntem productivi, in realitate randamentul este dat de energia pe care o avem, nu de timpul pe care il investim in munca noastra. Asadar, regandeste conceptul de pauza care nu trebuie privita ca o pierdere de vreme, ci ca un recastig de energie.O discutie cu colegii la cafea sau ceai poate fi binevenita, pentru ca astfel afli si cum merg lucrurile pentru fiecare, ce urmeaza sa faceti, dar te si relaxezi putin. Daca te arunci in munca fara momente de ragaz, ai cele mai multe sanse sa te epuizezi rapid. Este bine sa ai rabdare cu tine si sa-ti permiti cateva zile de acomodare pentru a ajunge la ritmul de munca de dinainte de a sta acasa. Bea o cafea buna, schimba cateva vorbe cu colegii si intoarce-te la birou cu motivatie proaspata.


Împarte ziua de lucru in sesiuni de lucru


În privinta raportului dintre timpul de lucru si cel de odihna, exista mai multe pareri. O alternativa pentru a nu te simti coplesit de revenirea la birou dupa mult timp petrecut acasa, este impartirea zilei de lucru in sesiuni de 90 de minute, sustin specialistii care au studiat modurile prin care angajatii sunt mai productivi. Un alt studiu arata ca angajatii cei mai productivi iau pauze de 17 minute la fiecare 52 de minute lucrate. Cel mai popular sistem, tehnica Pomodoro, prevede 25 de minute de lucru urmate de o pauza de 5 minute. Dupa patru astfel de sprinturi, se poate lua o pauza mai mare, de 15-30 de minute.


Decoreaza-ti biroul cat mai apropiat cu cel de acasa


Pentru a-ti mentine cat mai mult din starea de lucru de acasa si ca socul revenirii in alt loc si lucratul la alt birou, incearca sa aduci din elementele de acasa si la birou: o poza cu familia, un suport pentru pixuri, un ceas sau un ghiveci cu o floare. Pentru acesta din urma, specialistii chiar mizeaza si sustin ca in general nu este un lucru deloc de neglijat, deoarece plantele de birou ne fac mai productivi si ca ne transmit o stare de bine. Efectele imediate pe care o persoana le resimte sunt reducerea stresului, cresterea dozei de optimism, o perceptie mai pozitiva asupra mediului de lucru. Ba mai mult, s-a demonstrat stiintific ca aceia care lucreaza in prezenta plantelor au rezultate mai bune decat cei care stau inchisi intr-un spatiu monoton. 


Nu sta peste program


Este posibil ca odata revenit/a la birou sa iti propui sa ramai peste program pentru a putea realiza cat mai multe sarcini de serviciu. Specialistii in coaching iti recomanda in schimb sa aloci serile pentru tine, pentru a te relaxa si pentru a petrece timp cu familia, mai ales in contextul in care probabil pana acum ai stat o perioada mare de timp. O minte obosita si incarcata nu va performa mai bine, dimpotriva. 


Importat, este sa-ti oferi timp pentru a te ocupa treptat de lucrurile pe care trebuie sa le faci, astfel vei reusi sa realizezi tot ce ti-ai propus, fara sa apara frustrari.


Pentru ca multi asocieaza intoarcerea la job, dupa concediu sau in cazul actual dupa o lunga perioada de izolare, cu intrarea in apa rece a marii, recomandarea noastra este sa faci lucrurile incet si cu atentie pentru a evita socurile nedorite. Pentru o stare de bine pentru tine, angajatii tai si partenerii de afaceri, Debonaire.ro te poate ajuta cu cadouri corporate care contin o cafea aromata, bomboane de ciocolata rafinate, o agenda si o decoratiune de birou.