De ce ar trebui sa celebrezi succesul in afaceri alaturi de echipa ta

Evaluarea culturii organizationale ofera managerilor si conducerii unei companii un punct de plecare pentru a se adapta la mediile dinamice si schimbatoare din ziua de azi, prin dezvoltarea viziunii strategice care va ajuta compania sa ocupe un loc important pe piata si pentru succesul in afaceri. Principala functie a culturii organizationale este de a ghida comportamentul angajatilor fata de obiectivele companiei din care fac parte pentru a defini si comunica strategia pentru succesul in afaceri. Asadar, evaluarea culturii este un efort constant care trebuie realizat pentru a identifica ariile de imbunatatire si despre cum ar trebui directionata schimbarea, astfel incat toti angajatii sa ajute in realizarea obiectivelor stabilite de catre cei aflati la conducere.


Într-o companie cu o cultura puternica, membrii detin si impartasesc valorile fundamentale ale organizatiei. Acest lucru favorizeaza imbunatatirea mediului de lucru si a starii angajatilor, adica coeziunea, loialitatea fata de companie si creste angajamentul, diminuand tendinta angajatilor de a parasi organizatia.


Beneficiile unei culturi organizationale puternice


O organizatie care investeste in angajatii sai prin intermediul unor initiative menite sa imbunatateasca bunastarea acestora, va influenta pozitiv cultura, productivitatea si va creste implicarea angajatilor si, astfel, rezultatele companiei vor fi intr-o continua dezvoltare, iar succesul in afaceri va fi asigurat.


Toate studiile confirma ca angajatii fericiti sunt factori mult mai productivi in orice proiect, iar o relatie cat mai buna cu managerul direct elimina majoritatea barierelor sau procrastinarii. De aceea, fiecare manager este responsabil sa construiasca o cultura organizationala care mentine angajati fericiti si sa o comunice cat mai bine. Modul in care un angajat se simte intr-o organizatie este complet relevant pentru viata lui profesionala, pentru ascensiunea sau descensiunea in cariera, pentru productivitate si deciziile de a ramane sau a pleca.


Beneficiile unei culturi organizationale sanatoase, bine comunicate, care isi cunoaste identitatea sunt:


  • Angajati mai fericiti, mai calmi, mai nestresati;
  • Mediu neanxios, calm, orientat pe productivitate;
  • Crestere a moralului echipelor si a atitudinii pozitive;
  • Comunicare interna eficienta;
  • Cresterea calitatii muncii indeplinite;
  • Cresterea calitatii relatiilor cu publicul;
  • Cresterea proactivitatii si a profiturilor.


Succesul in afaceri este asigurat de o cultura organizationala pozitiva care nu ignora problemele sau eventualele dificultati prin care aceasta trece sau pe care le intampina angajatii, in schimb le arata acestora cum sa isi dezvolte punctele tari. Una dintre cele mai eficiente metode de crestere a eficientei organizationale este recunoasterea meritelor angajatilor. Oamenii trebuie sa fie laudati iar munca lor sa fie recunoscuta, indiferent de nivelul la care se afla munca acestora. Cu sustinere si apreciere, performanta angajatilor creste.


Etapele dezvoltarii unei echipe performante


Nu poti avea succes ca antreprenor fara a construi o echipa foarte valoroasa in jurul tau. Primul si cel mai important ingredient pentru succesul in business este echipa, fara o echipa valoroasa, nu exista succes. Majoritatea celorlalte elemente ale succesului, cum ar fi viziunea si strategia, planurile de afaceri, abordarea de piata sunt mai curand un rezultat al valorii echipei decat ingrediente independente ale succesului. Cu o echipa de top, ceva noroc, inspiratie si cu foarte multa munca, aproape sigur vine si succesul in afaceri. Angajatii sunt esentiali pentru succesul in business. Este nevoie de o echipa puternica si bine pregatita pentru a porni o afacere si pentru a face performanta intr-un anumit domeniu. Dezvoltarea unei echipe, a unui departament sau a unei organizatii, solicita un nivel inalt de competente manageriale, competente specifice domeniului de activitate dar şi intelegerea proceselor psihologice care se deruleaza in fundal. 


Etapele dezvoltarii unei echipe performante sunt formarea, antrenarea (furtuna), normarea, functionarea si transformarea care include si etapa de celebrare.


Un lider cu calitati de management si leadership stie ca o echipa nu se angajeaza, ci se construieste si atunci cunoaste si importanta modurilor prin care poti sa-ti arati recunostinta fata de echipa ta. Recunoasterea muncii angajatilor este, de asemenea, un factor important pentru a avea o echipa motivata, dornica sa contribuie la succesul companiei. Un manager ar trebui sa isi arate aprecierea pentru echipa pe care o conduce in fiecare zi, nu sa astepte ocazii speciale. Angajatii trebuie sa stie ca exista cineva caruia ii pasa de ei, ca munca lor este corect evaluata si ca ceea ce fac conteaza pentru bunastarea afacerii.


Beneficiile celebrarii succesului in echipa


Cu totii ne dorim sa ne simtim apreciati, iar eforturile pe care le depunem zilnic sa fie laudate si recunoscute de cei din jur. Unele companii au implementat programe de recunostinta a angajatilor, prin care isi arata multumirea fata de acestia pe cai mai degraba simbolice.


Nu exista o limita pentru cat de recunoscator le poti fi colegilor tai, iar managerii ar trebui sa transforme in obisnuinta sarbatorirea succesului unui produs, a unui proiect finalizat cu reultate bune sau a unui an incheiat cu profituri satisfacatoare.


  • Faceti cunoscut ca ceva bun s-a intamplat si transmiteti angajatilor enegia pentru a continua sa faca in continuare o treaba buna.
  • Succesul in afaceri si sarbatorirea acestuia sparge rutina si stimuleaza creativitatea. O pauza din monotonia sarcinillor zilnice poate fi exact ceea ce angajatii au nevoie din timp in timp.
  • Daca nu recunoasteti succesele organizatiei, angajatii nu vor fi constienti de succesul in afaceri si bunul mers al firmei pentru care lucreaza. Cu siguranta se vor bucura sa afle ca eforturile depuse au condus la rezultatele asteptate, conform teoriei angajatilor fericiti.
  • Angajatii isi vor aminti mai usor de succesul in afaceri daca acesta este marcat printr-o sarbatoare. Astfel, bucurati-va impreuna cu angajatii de fiecare succes pe care il obtineti.


Cum poti celebra succesul in afaceri alaturi de echipa


Momentele de recunoaştere a atitudinilor pozitive, ca si celebrarea succeselor sporesc energia echipei şi cresc motivaţia membrilor echipei fiind indispensabile unei funcţionari la nivel inalt si pentru succesul in afaceri. Dincolo de bani şi indicatori financiari, atat membrii echipei cat şi companiile au nevoie sa se uite cu mandrie in oglinda la ei inşişi si sa simta ca, prin ceea ce fac, creeaza o lume mai buna. 


Clarificarea contribuţiei la aceasta realitate imbunataţita, la nivel individual şi de echipa, grabeşte procesul de maturizare si funcţionare optima. Recunoaşterea meritelor la nivel de echipa are rolul de a susţine una din cele mai importante forţe motivaţionale: contribuţia la ceva mai important decat propria persoana.


Un lider autentic nu uita sa celebreze incheierea cu bine a etapelor importante, astfel incat toţi cei implicaţi sa ştie ca obiectivele au fost atinse, iar procesul avanseaza conform planului. În plus, marcarea acestor momente reprezinta si o buna ocazie pentru a le oferi recunoaştere colegilor ale caror rezultate s-au remarcat in perioada respectiva.


Exista posibilitatea ca etapa de celebrare ori sa fie facuta in lumina reflectoarelor si succesul sa fie trait doar euforic, ori sa fie parcursa ca o activitate de rutina. Acordarea unui timp pentru reflecţie, exprimarea recunoştinţei şi a bucuriei, acordarea de feedback de catre fiecare membru al echipei asupra procesului poate ajuta echipa sa treaca la etapa urmatoare, iar succesul in afaceri sa continue.


Chiar daca salariile sunt stabilite de la bun inceput, chiar daca exista perioade de evaluare cand exista posibilitatea cresterii salariului, se pot oferi bonusuri sau cadouri corporate angajatilor pentru a-i stimula si pentru a le arata ca le apreciezi efortul si munca pe care o fac si pentru a-i face mai productivi. Cadourile pot fi impersonale sau de natura personala, mai ales atunci cand doresti sa-ti exprimi aprecierea si multumirea in urma unei reusite profesionale fata de toate persoanele care au muncit alaturi de tine si au contribuit la succesul in afaceri. O idee excelenta sunt apetisantele cosuri cadou Debonaire.ro, cu produse rafinate din marile bucatarii ale lumii, produse traditionale, cu ingrediente 100% de calitate, de la producatori internationali de top.Pentru a mentine o echipa bine inchegata si a obtine rezultate pe termen lung, dar si sa-si consolideze succesul in afaceri, un manager trebuie sa dea dovada de inteligenta emotionala, empatie si compasiune. Și, nu in ultimul rand, sa conduca prin puterea exemplului, si sa demonstreze ca face si el parte din echipa, pastrandu-si totodata obiectivitatea.