”Creativitatea este esențială în business fiindcă ea este diferențiatorul.” sustine Tucker Marion, profesor la School of Technological Entrepreneurship, Boston. În mediul de afaceri și nu numai, creativitatea este cea care stă în spatele marilor idei, provocând modul de gândire al angajaților, deschizând noi căi pentru oportunități de business și pentru o performanță tot mai ridicată.
Dacă ar fi să ne oprim asupra unei definiții mai exacte, creativitatea este o combinaţie de însuşiri psihice care, în condiţii favorabile, poate conduce la generarea unor produse noi şi de valoare pentru societate. Ceea ce înseamnă că această creativitate presupune o combinaţie de însuşiri care inter-relaționate pot genera noi idei sau concepte, sau prin care mintea asociază idei și concepte existente. Explicit, creativitatea este mecanismul prin care cineva ajunge să fie inovativ.
De ce este importantă creativitatea?
În contextul mediului global actual definit de competitivitate, creativitatea angajaților este cea care adaugă valoare unei organizații și foarte multe companii o consideră ca pe un criteriu important de evaluat.
Creativitatea este o abilitate pe care o are oricine, însă modul în care este ea folosită poate fi diferit în funcție de zona sau domeniul în care este pusă în practică. Creativitatea presupune curiozitate, vitalitate mentală, ingeniozitate, adaptabilitate și chiar dacă într-o companie, nu toate joburile implică creativitate, aceasta este întotdeauna un semn pozițiv. Faptul că un angajat dorește să-și exercite sau să-și dezvolte creativitatea în viața profesională sau personală este un semn că el este satisfăcut la locul de muncă.
Practic, orice angajator care susține creativitatea angajaților săi, sprijină nevoia acestora de dezvoltare, apreciere și respect. Există mai multe modalități prin care creativitatea angajaților poate contribui la eficacitatea organizațională: metode de optimizare a proceselor, a procedurilor, produselor și serviciilor.
În ultimul timp s-a demonstrat că există o corelație care acționează în tandem între creativitate și performanța financiară a firmelor, precum și între creativitate și bunăstarea angajaților. Aceștia din urmă devin mai motivați și au o stare de spirit mai bună când li se oferă ocazia de a fi creativi și de a aduce sugestii și idei noi, utile, la locul de muncă.
Cum poate fi stimulată creativitatea?
Creativitatea este stimulată de libertate şi de flexibilitatea la locul de muncă. Cel mai greu este să fii creativ la cerere sau când ești preocupat de alte lucruri. Practic, despre creativitate se poate spune că este opusul sentimentului de supraviețuire.
Creierul nostru se orientează spre resurse diferite pentru a găsi forme de subzistență, și mult mai greu pentru a crea diverse forme de artă, concepte sau idei. Pe de altă parte este greu să depășim blocajele emoționale, să fim originali, să venim cu o nouă perspectivă, cu alte cuvinte să redevenim creativi.
-
Climatul pozitiv – Atmosfera face o mare diferență în starea de spirit a unui angajat: o atmosferă tensionată induce o stare de stres și supraviețuire, pe când una plăcută și sănătoasă va stimula productivitatea, relaxarea și creativitatea. Pe de altă parte și amenajarea unui spațiu de lucru plăcut poate fi favorabil unui climat propice creativității.
-
Sentimentul de siguranță - Dacă un angajat este stresat că s-ar putea să își piardă jobul, de modul în care comunică cu managerul, sau are impresia că este controlat și va greși la fiecare pas, își va petrece timpul necreativ, fiind obsedat și iritat de aceste aspecte. Sentimentul de siguranță într-o companie va fi mereu un teren propice pentru a stimula creativitatea angajaților, care vor avea suficient spatiu mental să o exerseze.
-
Individualismul și munca în echipă - O companie orientată pe progres va dori angajați autonomi, autodidacți și cu spiritul gândirii proprii și libere. Pe de altă parte, este important ca managerii să încurajeze coeziunea echipei și munca colaborativă. Activitățile în grup, de genul workshop sau teambuilding, au extrem de multe beneficii care se vor observa, de-a lungul timpului, în dinamica echipei. Încearcă să organizezi periodic astfel de evenimente, ori la birou, ori în afara lui și vei constata că, participând împreună la aceste întâlniri, vor colabora mai ușor și mai bine pe viitor.
-
Echipă diversificată – O echipă diversificată înseamnă un mediu de lucru creativ cu o varietate de perspective, idei și stiluri de învățare, care vor facilita procesul de rezolvare de probleme. Fiecare persoană este încurajată să contribuie cu o idee proprie asupra unei probleme, astfel încât să existe cât mai multe perspective.
-
Flexibilitate – Pentru creativitate sporită este nevoie de libertate și flexibilitate la locul de muncă. Toată lumea este mai creativă în condiții spontane. Un manager trebuie să își lase angajații să lucreze de acasă sau de unde le este comod cu un program flexibil și nu trebuie să-şi constrângă angajații sau să-i forţeze să urmeze anumite reguli.
-
Feedback frecvent – Oamenii creativi au viziune, sunt capabili să perceapă imaginea de ansamblu. Tocmai de aceea, motivarea în cazul acestora necesită o atenţie deosebită. Renumerația financiară nu este mobilul lor, mult mai degrabă sentimentul că munca lor este una semnificativă, importantă, plină de sens şi relevantă. Angajații care primesc feedback frecvent și specific la ideile lor, din partea managerilor, au tendința de a-și îmbunătăți performanțele.
-
Delegarea angajaților – Este cel mai bun mod de stimulare și utilizare eficientă a resurselor pentru maximizarea performanței.
Studiile cotează, mai nou, creativitatea ca fiind a treia cea mai importantă abilitate pe care ar fi de preferat ca un angajat să o aibă. Iar pentru viitor, când vor domina robotica avansată, transportul autonom, inteligența artificială, machine learning, biotehnologiile și genomica, această creativitate va fi cea care îi va ajuta pe angajați să se poata adapta schimbărilor.