De ce este munca in echipa secretul succesului intr-o afacere

Poti deveni un antreprenor sau intraprenor de succes, dar pentru a fi un proprietar al unei afaceri de succes, ai nevoie de o echipa, mai precis de asamblarea unei echipe de afaceri care sa ofere directia strategica si executarea planurilor. Cariera oricarui manager este in stransa legatura cu modul in care intelege importanta muncii in echipa, construieste echipa si lucreaza cu ea. A fi lider inseamna implicit si abilitatea de a lucra in echipa. Fiecare membru al echipei tale trebuie sa fie competent, testat si dovedit in diferite domenii.


Echipa, conform definiţiei din DEX, reprezinta un grup de oameni care, sub indrumarea unui şef, indeplinesc in acelaşi timp o munca sau o acţiune comuna. Pentru ca echipa sa funcţioneze corespunzator trebuie sa reuneasca persoane care au trasaturi complementare şi in acelaşi timp un scop comun. Pe scurt, munca in echipa e definita de un obiectiv comun, de un lider comun, de faptul ca depind unul de celalalt si impartaşesc succesul sau eşecul.


De ce este importanta munca in echipa?


Este important ca fiecare companie sa aiba o cultura organizationala prin care sa fie incurajata importanta muncii in echipa. Munca in echipa presupune colaborare, comunicare, incredere si respect, dar mai ales, prezenta unui leader cu atitudine, care sa reprezinte echilibrul in echipa. Leader-ul va fi capabil sa identifice potentialul de dezvoltare a membrilor echipei, sa ii incurajeze si sa ii ajute sa dezvolte competente noi , precum si sa ofere feedback constructiv in mod constant. Astfel, angajatii vor putea sa evolueze pe plan profesional, pastrand acel sentiment de apartenenta la organizatie.


Munca in echipa nu este importanta numai şi numai pentru organizaţie, dar este importanta şi pentru fiecare membru component al acesteia. O buna comunicare, colaborare şi completare intre membrii echipei duce la obţinerea de rezultate rapide, calitative şi cantitative, reduce stresul şi imbunataţeşte inclusiv viaţa personala.


Pe de alta parte munca in echipa nu inseamna ca toata lumea face acelaşi lucru şi fiecare este capabil sa faca munca celuilalt. Este mai mult un mijloc sinergic de lucru, in cazul in care suma este mai mare decat parţile individuale. Importanta muncii in echipa se vede daca aceasta este gestionata in mod corespunzator, maximizeaza punctele forte, scoate in evidenţa ceea ce este mai bun din fiecare membru al echipei. Aceste puncte forte individuale specifice, eventual unice, sunt apoi completate de punctele forte ale altora.


De ce sunt importante echipele?


  • Sunt cele mai indicate pentru a rezolva probleme complexe care necesita opinii si cunostinte diferite.
  • Reprezinta un excelent mediu de invatare.
  • Sunt mult mai orientate spre obiective decat organizatia in ansamblul sau si isi stabilesc mult mai usor o viziune si un scop propriu.
  • Valorifica mai bine resursele fiecarui membru.
  • Sunt mai flexibile decat grupurile organizationale pentru ca pot fi mult mai usor formate, dizolvate, reorganizate, redimensionate.
  • Cultiva loialitatea si functioneaza pe principiul: toti pentru unul si unul pentru toti.
  • Favorizeaza delegarea de responsabilitati pentru ca ofera garantia de a controla comportamentul membrilor sai prin norme proprii.


Metode pentru incurajarea spiritului de echipa


Filozoful american Henry David Thoreau spunea despre succes: Sa formezi o echipa este doar inceputul, sa ramai impreuna este progresul, sa lucrezi impreuna este succesul. Munca in echipa da roade doar atunci cand formaţiunea funcţioneaza precum un tot unitar, atunci cand toţi membrii echipei au un ţel comun. O echipa adevarata este formata din persoane care se completeaza şi care se stimuleaza reciproc intr-un mod pozitiv. Dar, dupa ce echipa a fost creata si verificata, nici un manager nu trebuie sa creada ca ca o echipa adusa laolalta va functiona din inertie, aceasta competenta trebuie dezvoltata prin diverse metode. 


  • Obiective comune. Un obiectiv clar si precis este un ghid datorita caruia angajatii lucreaza productiv si fara probleme. Scopul comun trebuie sa fie conectat cu influenta pe care echipa o are asupra vietii altor oameni. Apoi va ghida discutiile si va ajuta la luarea deciziilor coordonate.
  • Crearea sentimentului de apartenenta la grup si la organizatie. Echipele de succes creeaza un sentiment de comunitate pentru fiecare participant. Trei componente ale unei constiinte colective puternice ii ajuta in acest lucru: valori comune, intelegeri si ritualuri.
  • Delegarea clara a sarcinilor.
  • Recunoasterea fiecarui membru ca individ unic, cu experiente, cunostinte si puncte de vedere diferite, si incurajarea creativitatii si inovatiei.
  • Încredere si transparenta. Siguranta emotionala si psihologica permite membrilor echipei sa se simta confortabil, sa isi impartaseasca deschis ideile si sa isi asume riscuri mai mari. Încrederea se dezvolta treptat si ajuta membrii sa fie deschisi si vulnerabili, fara teama de a parea slabi. Deci, membrii echipei nu se tem de condamnare si pot lucra energic si cu concentrare maxima.
  • Contraziceri constructive. În cadrul muncii in echipa, conflictele nu pot fi evitate. Dar intr-o echipa de succes, devin o forta motrice pentru idei inovatoare. Secretul este in respectarea reciproca atat a persoanelor cat si a punctelor de vedere diferite.
  • Mediul de lucru este si el un factor important in cresterea productivitatii membrilor echipei. Un spatiu modern, placut, primitor si o atmosfera pozitiva vor face, cu siguranta, diferenta.
  • Nevoile fiecarui membru al echipei nu trebuie ignorate. Un leader care intelege importanta muncii in echipa trebuie sa aiba contacte constante cu fiecare membru in parte, doar asa poate constientiza care sunt punctele forte si punctele slabe ale echipei. Este important ca leader-ul sa aiba in mod regulat discutii 1-la-1 cu fiecare dintre ei, discutii care sa ajute ambele parti sa inteleaga mai bine rezultatele, asteptarile si eventualele nemultumiri ale fiecaruia.
  • Organizarea de activitati profesionale si sociale intalniri recurente, team-building-uri, workshop-uri, actiuni de voluntariat in echipa.
  • Sarbatoreste victoria. Consolidarea relatiei la nivel mental si emotional este important sa se faca prin recunoasterea victoriei, intrucat creierul uman este programat sa fie permanent in cautarea placerii, si va asocia victoria cu o stare emotionala care consolideaza si mai puternic relatia. Victoria nu presupune organizarea unui eveniment complex, poate fi ceva mult mai simplu, dar sa fie un moment incarcat de sinceritate si insotit de bucuria victoriei.


În afara de aceste metode, pentru a mentine o echipa bine inchegata si a obtine rezultate pe termen lung, un manager care intelege importanta muncii in echipa trebuie sa dea dovada de inteligenta emotionala, empatie si compasiune, sa conduca prin puterea exemplului, sa-si pastreze obiectivitatea si sa demonstreze ca face si el parte din echipa.