Empatia in comunicare: o misiune necesara

Comunicarea este o abilitate esentiala de conectare cu celalalt, dar, la randul sau, este cea pe care o neglijam cel mai mult. Și in acest domeniu, se remarca importanta legaturii intre comunicare si empatie. Empatia este caracteristica oamenilor capabili sa se gandeasca si la altcineva in afara de ei insisi. Oamenii empatici, in general, sunt capabili sa simta ceea ce simt ceilalti, sa le identifice emotiile si sa mearga pana la stadiul in care sa se simta la fel cu persoana pentru care simt empatie. Empatia presupune acceptarea neconditionata a ideilor, sentimentelor, credintelor celuilalt, chiar daca acestea sunt diferite de propriile modele de referinta, de modul subiectiv de a privi respectivele informatii; presupune de asemenea rezonanta cu celalalt. Spre deosebire de simpatie, empatia se poate simti tot timpul si este nevinovata, nu este rea sau buna ci mai degraba neutra.


În orice tip de organizatie / institutie, tipul de management / leadership exercitat la varful ierarhiei organizationale influenteaza in mod cert eficienta si performanta organizatiei respective .Oamenii din varful ierarhiei influenţeaza in mod cert productivitatea oricarei organizatii şi se dovedeste a fi necesara constientizarea existenţei unei capacitaţi empatice la fiecare lider, precum si descoperirea unor capacitati constitutive ale fenomenului de empatie si antrenarea acestora in mod particular de catre aceştia. Calitatea de a fi empatic constituie o premisa a optimizarii relaţiilor liderului cu subordonaţii şi o condiţie pentru o comunicare eficienta. Practic, in zilele noastre leadership-ul este din ce in ce mai mult despre oameni, empatia fiind cel mai puternic ingredient prin care un lider autentic se poate integra intr-un grup.


În actul de comunicare interumana, fenomenul empatiei se manifesta adaptativ, permiţand un anumit mod de patrundere in psihologia partenerului de discuţie ca mijloc de elaborare a propriului model de comportament. Ca parte integranta pentru comunicare, empatia reprezinta o veriga de legatura intre starea şi gandirea emiţatorului şi a receptorului. Pe de alta parte comunicarea empatica vizeaza transmiterea cat mai autentica a inţelegerii situaţiei, nu a incurajarii acelui comportament. Înţelegerea psihologiei celuilalt, ca indicator esenţial al adaptarii in diverse contexte sociale, este facilitata de empatie ce presupune un anumit grad de comunicare emotionala. În plus, empatia presupune o convergenţa a emotiilor şi gandurilor in direcţia modelului cu care empatizam, mecanism care, in epoca informatizata din lumea contemporana, este tot mai greu de realizat datorita distanţelor sociale si virtuale. (Preston, de Wall, cf. Goleman, 2006).


Leadership si empatia in comunicare Liderii care aleg sa isi dezvolte empatia invatand sa asculte, sa schimbe unghiul din care privesc lucrurile si sa deschida un dialog real cu cei din jur, isi imbunatatesc eficienta manageriala, devin ascultati si admirati de cei din jur, construiesc, din fiecare interactiune, pas cu pas, o cariera solida, de succes.


În cadrul oricarei organizatii liderul este cel care are capacitatea maxima de a influenţa emotiile tuturor. De aceea capacitatea empatica a liderului are importanţa deosebita in activitatea de conducere, iar responsabilitatea fundamentala a liderilor este de a induce trairi pozitive celor pe care ii conduc. Empatia asigura pasul catre responsabilitatea de baza a liderului si anume generarea rezonanţei (emotii pozitive). Liderii cu un nivel de empatie ridicat in comunicare


 • Au o mai buna intelegere a subordonatilor, intuiesc gandurile si trairile afective ale subordonatilor; 
 • Pot anticipa corecta a comportamentului subordonatilor si posibilitatea de a acţiona corespunzator in raport cu acestia.
 • Sunt capabili sa-si creeze relaţii interpersonale mai puternice;
 • Se pricep mai bine sa se automotiveze si ii motiveaza foarte uşor pe subordonaţi;
 • Au performante de conducere mai bune si fac fata mai uşor schimbarii;
 • Creeaza un climat de cooperare;
 • Creeaza o legatura emotionala intre membrii organizaţiei si creeaza efectul de rezonanţa cu ceilalti.


Efectele empatiei


Subordonaţii aşteapta din partea liderului o legatura emotionala incurajatoare, aşteapta empatie. Emotiile sunt molipsitoare, mai ales cele pozitive, subordonatii sunt deschişi sau vulnerabili la influenţele emotionale ale liderului, iar acest fenomen poate fi folosit de catre lideri in doua moduri opuse:


 • Prin empatie, liderii au puterea de a inspira si stimula pasiunea şi entuziasmul subordonatilor, de a susţine motivaţia şi devotamentul acestora, de a inspira incredere. Astfel ei pot influenţa in mod pozitiv climatul emotional al organizaţiei prin crearea unui efect de rezonanţa - cand liderii canalizeaza emotiile intr-o direcţie pozitiva, in care membrii organizaţiei pot lucra la randamentul optim. 
 • Liderii pot influenţa in mod negativ climatul emotional al organizaţiei prin crearea unei situaţii de disonanţa - cand liderii canalizeaza emotiile intr-o direcţie negativa, in care membrii organizaţiei se vor simţi frustraţi şi nu vor reuşi sa lucreze la randamentul optim.


Cum ajuta comunicarea


Cuvintele cu care alegem sa ne comunicam gandurile, ideile, obiectivele au valente diferite pentru fiecare dintre noi. Ele sunt incarcate afectiv, vorbesc despre valori, principii si convingeri, despre preocuparile, temele noastre de interes dintr-o anumita etapa a vietii. A asculta empatic inseamna a incerca sa intelegi interlocutorul, mai ales la nivel emotional. O comunicare empatica are ca prima conditie incercarea de a nu-i impune interlocutorului sistemul tau de valori, atitudini, motivatii, ci de a incerca sa-l accepti pe al sau, asa cum este, fara o evaluare critica.


Pentru o comunicare buna trebuie:


 • Sa asculti, pur si simplu, in liniste.
 • Sa constientizezi valoarea afectiva a cuvintelor si sa o recunosti in comunicarea cu celalalt.
 • Sa identifici valori, fapte, credinte sau perceptii ale vorbitorilor in mesajele lor, pentru a le intelege motivatiile si a te putea apropia de punctul lor de vedere.


Cum se dezvolta empatia


Primul pas pentru dezvoltarea empatiei este un proces continuu de autocunoastere, iar al doilea este exercitiul. Autocunoasterea faciliteaza empatia si reprezinta baza gestionarii emotionale. Autocunoaşterea va permite liderului si posibilitatea de a simţi cum priveşte altcineva situaţia, deci efectul de armonizare / de rezonanta. Capacitatea empatica, desi are are un potenţial psihofiziologic innascut, se realizeaza si se dezvolta in procesul cunoaşterii interpersonale şi, daca liderul işi propune, prin antrenare autodirijata. Pentru a asculta cu empatie un alt om, pentru a asculta si a intelege cu adevarat ce spune el, este nevoie ca acesta sa-si schimbe perspectiva din care priveste lucrurile. 


 • Prin introspectie, reflectie si expunere la experiente de invatare cat mai diverse. 
 • Prin interactiune umana si feedback constant cerut celor din jur- colegi, colaboratori, sefi sau subalterni. 
 • Învatand sa ascultam cu adevarat, cu scopul de a-l intelege pe celalalt cat mai deplin.
 • Constientizand şi invatand sa ne folosim expresivitatea. Adica, lasandu-i pe ceilalti sa ne inteleaga. Doar 7% din cuvintele noastre ajung la receptori. Celelalte 93 de procente sunt exprimate de corpul, vocea si emotiile noastre, adica prin expresivitatea proprie. 
 • Învatand sa ne sustinem punctul de vedere cu argumente bine alese -dimensiunea rationala - dar si prin povesti personale care dau dimensiunea umana a celui care vorbeste: valori, credinte, personalitate.


Modele tipologice pentru empatie


Ca lider, prin mijlocirea empatiei avem putinţa de a inţelege mai bine subordonaţii, de a le intui gandurile si trairile afective, de a le anticipa comportamentul si chiar de a acţiona corespunzator asupra acestuia. Responsabilitatea fundamentala a liderilor este aceea de a induce trairi pozitive celor pe care ii conduc. Acest lucru se intampla atunci cand liderul in cauza creeaza rezonanţa un rezervor de elemente pozitive care elibereaza tot ce este mai bun in subordonaţi. 


De aceea inteligenţa emotionala este atat de importanta in ecuaţia obţinerii succesului in procesul de leadership. Sarcina principala a oricarui lider este de a canaliza emoţiile celor din grupul sau in direcţia corecta, iar cel mai important tip de inteligenţa emotionala relevanta in conducere si in management este capacitatea de dirijare (conducere) a relaţiilor interpersonale, adica sociabilitatea. Aceasta ajuta la stabilirea unor legaturi cu ceilalţi, aplanarea conflictelor, comunicare intr-un mod clar şi convingator, stimularea celorlalţi sa lucreze in cooperare, dezvoltarea abilitaţilor de a analiza si inţelege relaţiile interpersonale; capacitatea de a negocia neinţelegerile şi de a rezolva conflictele; soluţionarea problemelor din planul interpersonal; deschidere (spirit pozitiv) şi uşurinţa in comunicare... 


Concluzionand cercetarile care vizeaza modelele tipologice ale empatiei aflate in relaţie cu alte trasaturi de personalitate, putem ajunge la urmatoarea concluzie: persoanele empatice sunt caracterizate prin optimism, afectiune, emotii, altruism, generozitate, stabilind usor relatii interpersonale; persoanele cu nivel scazut al empatiei apar mai retrase, introvertite, intolerante, nu acorda atenţie sentimentelor altora. Se poate afirma ca asemanarea dintre persoane, nivelul empatic al partenerilor, socializarea, deschiderea fata de cei din jur sunt cativa factori care amplifica empatia, si respectiv egoismul, convingerile opuse, mediul social diferit, starile emotionale puternice sunt cele care impiedica sau diminueaza manifestarea empatiei.În contextul actual, cand incercam sa ne simtim in siguranta si sa simtim ca ne aflam intr-un mediu de lucru sanatos, comunicarea empatica devine un element de putere care nu doar conecteaza oamenii ci si consolideaza echipele, oferind stabilitate si siguranta psihologica, lucruri esentiale pentru ca oamenii sa poata sa se dezvolte. Pe scurt empatie inseamna cunoasterea echipei tale. Daca vrei sa ii dezvolti pe cei din echipa ta trebuie sa ii ajuti sa straluceasca folosindu-se de punctele lor forte si sa creasca prin transformarea punctelor slabe in oportunitati de invatare si apoi, in noi abilitati. Poti face asta doar daca ii cunosti, iar prin comunicare empatica se poate face cu adevarat diferenta.