Employer branding sau brandul de angajator este o strategie de comunicare axată pe angajații unei companii și pe potențialii candidați la joburile vacante. Reunește toate elementele de branding și comunicare menite să sporească valoarea apartenenței la o companie, cu scopul final de a reține și atrage talentul.
Având în vedere și tendințele globale pe piața muncii dominate de fluctuația de personal și „războiului pentru talente”, o strategie de employer branding bine planificată poate fi un avantaj competitiv uriaș care poate diferenția o companie de concurenții săi.
Companiile de top folosesc tactici avansate de employer branding pentru recrutare, diferențiindu-se astfel, de angajatorii concurenți care sunt practic în aceeași cursă pentru găsirea de talente.
De ce este atât de important brandingul angajatorului?
Employer branding sau construirea unui brand de angajator este cheia pentru orice strategie de succes pentru achiziția de talente într-o companie/firmă. Employer branding ajută la angajarea de noi angajați, la crearea unei culturi puternice a companiei și chiar la reducerea costurilor de marketing.
A avea o marcă de angajat de top este o necesitate pentru strategia unei organizații, deoarece ajută companiile să recruteze mult mai ușor talente de top, să reducă costurile de angajare și marketing și să îmbunătățească productivitatea. O organizație cu un brand angajator clar definit poate atrage mai repede și fără eforturi foarte mari candidații potriviți, și bineînțeles îi poate păstra pe termen lung.
Dacă ai o marcă cunoscută, atunci nu trebuie să cheltui atât de mult pe costurile de recrutare. Potențialii candidați te vor găsi și aplica în mod natural la posturile companiei tale. În schimb, poți cheltui acești bani pe branding sau pe dezvoltarea de produse pentru a-ți devansa concurenții.
Strategii pentru a fi un angajator de top
În esență, definiția unei strategii de employer branding este o abordare documentată și universală pentru a transpune publicului țintă valorile, abordările și personalitatea unei organizații. Este o ofertă cuprinzătoare cu tot ceea ce este de oferit ca loc de muncă pentru a beneficia de cel mai important activ al unei companii, angajații ei.
Strategiile eficiente de branding ale angajatorului pot face diferența în decizia unui candidat ideal de a se alătura organizației tale față de celelalte opțiuni disponibile. Respectarea acestor bune practici îți oferă un control mai mare asupra mesajelor pe care le proiectezi și abilitatea de a influența modul în care acești indivizi văd marca companiei/firmei.
- Evidențiază valoarea unică a companiei
Povestea brandului de companie este declarația de misiune a organizației tale, viziunea, valorile, responsabilitățile sale sociale și cultura sa organizațională. Acest lucru se alimentează în strategia ta de branding de angajator, determinând de ce cineva ar alege să se alăture sau să rămână cu compania ta în detrimentul unui alt concurent. Pentru a-ți stabili diferențiatorii este important să îți reevaluezi propriile valori și să le compari cu potențialele alternative pentru recruți.
Ce probleme rezolvați pe care alții nu le fac? Ce aspecte ale culturii tale de muncă poți promova și ceilalți nu? Unde excelează marca ta și se evidențiază față de ceea ce pot produce concurenții tăi? Răspunsurile la aceste întrebări vor defini caracteristicile unice pe care compania/firma ta le are pentru a vă spori atractivitatea față de recruți.
- Auditează percepția mărcii tale
Înainte de a dezvolta strategia employer branding, este important să ai o înțelegere clară a modului în care oamenii văd compania/firma, pentru a putea să faci ajustările necesare. Un audit amănunțit al percepției actuale a brandului, atât prin ochii angajaților, cât și al publicului extern, permite să înțelegi dacă mesajele și reputația actuală a firmei/companiei proiectează valorile și atractivitatea pe care le urmărești.
Trimite sondaje interne pentru a primi feedback-ul angajaților, efectuează căutări pe rețelele sociale, vizitează site-uri pentru a citi recenzii, monitorizează reputația pe care o prezintă marca ta pe Google și alte motoare de căutare, sau angajează o firmă care se ocupă chiar de monitorizarea reputației unei organizații.
Practic, auditând percepția mărcii existente pe mai multe canale, clarifici dacă ai un mesaj consecvent, convingător și inspirațional atât membrilor echipei existente din întreaga lume, cât și potențialilor recruți.
- Pune accent pe angajații actuali
O strategie de employer branding nu este niciodată complet finalizată. Acest lucru se datorează faptului că nu numai că cerințele forței de muncă interne evoluează atât de rapid, dar, pe măsură ce o marcă crește, la fel și ceea ce încearcă să înfățișeze. Prin întâlniri regulate sau focus cu grupuri cu câțiva oameni selectați, te poți asigura că nu devii subiectiv și că ai rămas înrădăcinat în ceea ce contează cu adevărat pentru angajați.
Când solicitanții de locuri de muncă vor să afle mai multe despre brandul de angajator al organizației tale, vor dori să audă și să vadă angajați reali. Astfel poți realiza interviuri sau mărturii cu angajații pe care să îi promovezi pe rețelele de socializare sau pe site-ul companiei.
- Construiește-ți personalitatea angajatului
Ar putea fi util să identifici care sunt nevoile afacerii pentru a înțelege ce tip de talent trebuie să găsești pentru a îndeplini aceste obiective. Cine este candidatul tău ideal? Fără un răspuns clar la această întrebare, nu ești în poziția de a dezvolta eficient o strategie de employer branding care vizează o persoană cu personalitatea, aspirațiile și abilitățile necesare pentru a se alătura perfect echipelor tale.
Stabilește răspunsurile la câteva mostre de întrebări pentru a-ți crea șablonul candidatului potrivit: Care sunt principalele lor trăsături de personalitate? Ce îi motivează în fiecare zi? De unde își extrag informații? Ce roluri și responsabilități își doresc? Cine le influențează deciziile?
- Oferă oportunități de învățare și dezvoltare
Unul dintre motivele principale din spatele reteției slabe a angajaților este lipsa de dezvoltare a carierei și a oportunităților de învățare. Fără un sentiment de progres sau investiție în creșterea lor, este posibil ca un membru al echipei tale să caute alte locuri de muncă pentru a-și atinge obiectivele.
Angajații care simt că progresează au cu 20% mai multe șanse să fie în continuare la companiile lor peste un an. Prezentând aceste oportunități de formare și dezvoltare echipei tale, demonstrezi că ești angajat să-i ajuți să-și realizeze ambițiile ca parte pentru employer branding. Provocându-ți angajații, te asiguri că aceștia nu se vor plictisi în rolurile lor, ceea ce ar putea duce implicit la creșterea calității muncii lor. Acest lucru nu numai că oferă o forță de muncă mai înalt calificată și mai motivată, ci și o forță de muncă care este angajată și apreciativă față de organizația ta.
- Making Teams Happen - Making Teams Happy
Propunerea de valoare a angajatorului (EVP) este promisiunea angajatorului față de angajații actuali și viitori, de fapt, o frază care punctează pe scurt calitățile definitorii ale companiei. Ceea ce le oferi îi va face să fie pasionați de a face parte din echipa ta și, ca atare, este un pivot al strategiei tale de employer branding.
În centrul EVP-ului tău ar trebui să fie angajații tăi, motivațiile, interesele, obiectivele lor. În mod ideal, propunerea ta va acoperi tot ceea ce caută pentru a-i conecta la compania ta într-un mod pozitiv și împlinitor. În acest scop, ar trebui să iei în considerare ceea ce contează pentru personal: Dezvoltare profesională? Indemnizație de vacanță? O cultură înfloritoare la locul de muncă? Beneficii de sănătate? Oportunități de lucru flexibile? Un echilibru puternic între viața profesională și viața privată? Un mediu confortabil? Lucrări de caritate și inițiative de responsabilitate corporativă. Dar, pe lângă aceste avantaje, trebuie să iei în considerare și valorile de bază ale afacerii tale. Cât de mult sunt apreciați angajații tăi? Cât de angajat ești să fii cel mai bun din industria ta? Cât de mult vă pasă să vă susțineți clienții?
Propunerea ta de valoare pentru angajați este esențială pentru cât de atractivă este marca companiei/firmei pentru recruți și pentru cât de eficient poți păstra personalul pe care îl ai deja la bord.
Câteodată, pentru angajați contează și bonusurile, mai ales de sărbători. Pe lângă tradițiile superbe, frumusețea acestei sărbători constă și în oferirea de coșuri cadou către angajații sau partenerii de afaceri.
Atunci când îți dorești să-ți promovezi firma, frumoasele coșuri oferite cu ocazia momentelor importante din an trebuie să conțină produse de calitate și pe care nu le întâlnești în mod obișnuit pe rafturile din hipermarket. Rafinamentul, prețiozitatea, atețtia pentru detalii și calitatea sunt câteva caracteristici care definesc cadourile corporate de la Debonaire.