Ești în concediu de odihnă? 8 motive pentru a sta departe de telefon


Cunoaștem cu toții utilitatea unui smartphone în ziua de azi, deci nu încape îndoială să vorbim despre importanța acestuia. Dar, există momente în viață când, este bine să lași telefonul deoparte, iar unul dintre acestea este concediul de odihnă. Abia atunci vei fi cu adevărat deconectat de la job, te vei bucura de vacanță și îți vei încărca bateriile pentru o nouă perioadă de muncă.

 

Pe de altă parte, e firesc că nu vei renunța de tot la telefon. Poate vrei să faci poze, să navighezi pe Internet pentru mai multe informații legate de vacanța ta, să suni pe cineva drag sau să fii sunat pentru urgențe. Dar, încearcă să faci toate aceste lucruri cu măsură. Dacă îți vine greu să renunți la telefonul mobil și ai nevoie de argumente în plus, iată 8 motive pentru a limita folosirea telefonului în concediu de odihnă:

 

1. Vacanță relaxată 

 

Dacă pentru tine scopul unui concediu de odihnă este să te relaxezi, să descoperi lucruri noi și să-ți petreci timpul cu familia, atunci verificarea obsesivă a e-mailului, mai ales al celui de la serviciu nu va face decât să îți ruineze vacanța. Cine știe ce vești îți pot strica bună dispoziția sau te pot îngrijora. Fă-ți un „decalog ” cu obiectivele vacanței și fă-le background pe ecranul telefonului. Îți vei reaminti de ele de căte ori vei fi tentat să verifici telefonul. 

 

2. Mai multe conversații cu cei din jur

 

În afara faptului că în timpul acestui concediu de odihnă fără telefon vei auzi, poate pentru prima dată, ce lucuri interesante dar și importante îți spun copiii tăi, soțul / soția și prietenii, vei întâlni oameni noi de la care vei afla informații. 

 

Cu telefonul în mână poți părea inabordabil, fără s-ar putea să vrei să fii implicat în conversații. Astfel, vei afla lucruri despre alte obiceiuri și culturi, vei afla informații despre restaurante sau locuri de vizitat.

 

3. Experimentarea unor lucruri pe care altfel s-ar putea să le ratezi

 

Dacă nu te vei mai lăsa condus de indicațiile și recenziile de pe telefonul tău deștept și te vei lăsa ghidat de instinct, vei descoperi lucruri și locuri noi. Ce-ar fi să intri într-un local despre care nu știi nimic, dar care pare frumos. 

 

Ar putea fi cea mai proastă masă pe care ai luat-o vreodată, dar nici comentariile sau recenziile pozitive de pe diverse site-uri nu sunt o garanție. Comentariile pot fi falsificate sau plătite, așa măcar vei trăi o experiență proprie, locul va deveni al tău și nota va reflecta în premieră momentele trăite de tine. Vei putea experimenta momente culinare și vizuale autentice, de care te vei putea folosi în următorul concediu de odihnă. 
concediu de odihna

 

4. Minimizarea stresului 

 

Dacă ești o persoană organizată și mai ales ocupată, sigur ai notificări, remindere și liste to do planificate, pe luni înainte pentru evenimente corporate sau în familie, vizite la doctor și mai ales lucruri legate de job. Dacă vrei să minimizezi stresul în această perioadă și să nu ai dureri de cap în timpul unui concediu de odihnă, verifică toate aplicațiile instalate și oprește toate notificările pe durata vacanței tale. În acest fel, vei reduce tentația de a verifica mereu telefonul, iar acesta nu îți va mai distrage atenția. 

 

Dacă majoritatea notificărilor sunt dezactivate, poți adapta setarea pentru a fi notificat cu privire la apelurile și mesajele text de la anumite persoane. Acest lucru poate varia de la absolut nimeni la un singur contact de încredere care te va suna în caz de urgență, la unul sau mai multe "grupuri" desemnate de contacte.

 

5. Timp mai mult pentru distracții

 

În loc să îți pierzi timpul cu conferințe plictisitoare în care te-ai lăsat atras sau să rezolvi probleme pentru ații, vei putea să petreci acest timp în plimbări, în acțiuni de genul plimbări cu jet ski-ul, jocuri cu copiii sau pur și simplu să privești un apus de soare.

 

6. No news is good news

 

Fără telefon vei fi lăsat în pace nu vei fi la curent cu tot ce se întâmplă dar nici nu vei afla veștile rele. În concediu de odihnă vrei să te deconectezi și să scapi de viața de zi cu zi. Cel mai rău dar și cel mai frecvent scenariu este acela în care șeful tău te sună și dintr-o dată are o listă de probleme legate de muncă pe care trebuie să le rezolvați amândoi chiar în acea secundă.

concediu de odihna

 

7. Mai mult timp pentru a admira lucrurile din jur

 

Un smartphone este multifuncțional, iar una dintre principalele caracteristici este camera foto. În timp ce posibilitatea de a face o fotografie de înaltă calitate poate fi utilă, aceasta a dus la tot mai mulți oameni care se confruntă cu lumea reală prin ecranele telefonului lor în loc să se uite la ea și să imprime acea imagine în creierul lor.

 

Nu trebuie să faci poze la tot ceea ce vezi. Mai ales dacă e vorba de locuri celebre sunt șanse ca deja câteva sute de fotografi profesioniști să fii făcut fotografii geniale. La fel și selfie-urile sunt o pierdere imensă de timp. Nu îți trebuie permanent dovezi că ai fost într-un anume loc, familia ta știe acest fapt și asta e cel mai important. Sigur că poți imortaliza momentele care ți se par unice și care devin amintiri prețioase în timp. Dar nu exagera în a poza orice moment și lasă telefonul în rucsac și admiră lucrurile din jur, fără interferențe.

Pentru a limita mailurile de serviciu apelează la modalitatea out-of-office. Alege o formulare explicativă gen: „Sunt în concediu de odihnă, offline, fără acces la telefon. Voi răspunde mesajului când voi reveni la birou.” Fii clar cu privire la perioada în care vei fi indisponibil. Eventual poți nominaliza telefonul și mailul unui coleg căruia i-ai delegat task-urile. 

 

După trei zile de concediu de odihnă fără telefon, îți vei da seama că viața poate fi trăită mai bine fără e-mail, mesaje text și Web. Totuși, asta nu înseamnă să îți abandonezi complet telefonul, ci doar să-i limitezi influența.

Telefonul tău este acolo dacă lucrurile merg prost, dacă cineva trebuie să ia legătura sau dacă trebuie să nu ratezi un moment special. Poți restricționa în afară de notificări și accesul pe unele aplicații de socializare precum FB sau Instagram. Vei constata că nu ai pierdut nimic după ce te vei întoarce din concediu de odihnă!