Etica si eticheta cosurilor-cadou de Craciun

In cazul celor mai multe companii care aleg sa ofere cosuri-cadou de Craciun, destinatarii prioritari sunt clientii mari, urmati de angajati si potentiali clienti. Motivele sunt variate, de la multumirea unor clienti pentru o colaborare indelungata pana la recompensarea unor angajati de incredere, dar principiul este acelasi in toate cazurile: afirmarea unor relatii profesionale si intarirea legaturii personale dintre cel care ofera si cel care primeste darul. Cosurile-cadou corporate sunt diferite de recompensele financiare deoarece nu sunt oferite in anumite conditii prestabilite, in functie de performante, si fata de materialele promotionale pentru ca nu sunt formate din produse imprimate ostentativ cu simbolurile companiei. Dar asta nu inseamna ca nu aduc o multime de beneficii, iar pentru foarte multe firme sunt o parte esentiala a strategiei de marketing.

Etica daruirii cosurilor-cadou

Inainte de a lua in considerare posibilitatea oferirii unor cadouri partenerilor de afaceri, trebuie sa te asiguri ca atat compania ta, cat si cele cu care colaborezi, permit acest lucru. Unele firme, in special cele din domeniul serviciilor financiare sau al asigurarilor, interzic complet oferirea si primirea cadourilor. Intreaba destinatarul daca firma sa are un manual de etica sau o politica interna care reglementeaza primirea darurilor si urmeaza cu strictete acele reguli. In cazul in care angajatilor acelei companii le este permis sa primeasca atentii de la partenerii de afaceri, trebuie totusi sa tii cont de cateva sfaturi generale:

  • Oferirea de cadouri in timpul unor licitatii este strict interzisa, chiar daca in acea perioada are loc o sarbatoare importanta, cum este Craciunul.
  • Cadourile foarte scumpe, ca masinile sau obiectele de lux, trebuie evitate deoarece vor fi o gaura nejustificata in bugetul companiei tale, si pot pune si destinatarul intr-o ipostaza neplacuta, acesta neputand sa le demonstreze provenienta.
  • Legislatia din Romania permite deducerea cheltuielilor cu darurile - aceasta suma ar putea fi pragul dupa care sa te orientezi atunci cand calculezi valoarea cadourilor.
  • Chiar si in situatiile in care nu exista vreo regula interna cu privire la tipurile de cadouri pe care angajatii unei companii le pot primi, ai totusi grija sa nu lasi o impresie gresita cu darul ales si sa nu rusinezi destinatarul.

Eticheta daruirii cosurilor-cadou

Daruirea unor cosuri-cadou este o arta si necesita atentie la detalii si finete, in special daca iti doresti ca acest program sa dea roade si sa intareasca relatiile pe care le ai acum cu partenerii si angajatii tai. Inainte de a incepe cumparaturile, ia in considerare urmatoarele aspecte:

  • Cadoul trebuie sa se potriveasca relatiei pe care o ai cu destinatarul - daca este un colaborator nou, opteaza pentru un cadou general, iar daca este o persoana foarte oficiala, ofera-i un cadou formal.
  • Este perfect daca reusesti sa potrivesti cadoul cu personalitatea destinatarului, dar daca nu cunosti detalii despre pasiunile sau hobby-urile acestuia, nu stii daca este un impatimit al sportului sau cum ii place sa isi petreaca timpul liber, este mai bine sa te limitezi la un cadou general.
  • Momentul daruirii cadoului este foarte important, si nu exista o perioada mai buna decat cea a sarbatorilor de iarna. Ofera cosuri-cadou de Craciun si relatiile tale profesionale vor inflori!